Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Przyszłość rynku mleka
Międzynarodowa Sieć Porównywania Gospodarstw – Mleczarska Sieć Badawcza (IFCN Dairy Network) w opublikowanym raporcie przedstawiła prognozy dla światowego rynku mleka na najbliższe 13 lat. Według analityków IFCN, w latach 2018-2030 światowa produkcja mleka o standardowych parametrach (ECM) wzrośnie o 304 mln t (o 35%) do 1168 mln t. Należy zauważyć, że wolumen przyrostu odpowiada blisko dwuletnim dostawom mleka w Unii Europejskiej. Warto dodać, że prognozowane tempo wzrostu produkcji mleka na świecie będzie zbliżone do obserwowanego w ostatnich trzynastu latach.
Rozwój branży mleczarskiej w Azji
Najbardziej dynamiczny przyrost produkcji odnotuje Azja Południowa, gdzie zwiększy się ona o 64% do 392 mln t (ECM). Co istotne, produkty mleczarskie będą tam w większości konsumowane bezpośrednio w gospodarstwach domowych oraz na rynku wewnętrznym. W konsekwencji, ten dynamiczny wzrost nie będzie miał dużego wpływu na rynek światowy. Wzrost produkcji mleka będzie w większym stopniu rezultatem zwiększenia wydajności niż liczby zwierząt. Według ekspertów IFCN wydajność będzie rozwijała się w tempie 1,6% rocznie i w 2030 r. osiągnie 2,7 tys. kg w przeliczeniu na sztukę, podczas gdy pogłowie zwierząt mlecznych będzie wzrastać w tempie 0,9% rocznie do 417 mln szt.
Wzrost pogłowia i liczby gospodarstw
W okresie najbliższych trzynastu lat liczba gospodarstw zajmujących się produkcją mleka zmniejszy się o 12% do 104 mln. Przy prognozowanym wzroście pogłowia, oznacza to, że średnia wielkość stada zwiększy się z 3,1 do 4,0 sztuk na gospodarstwo. Warto dodać, że w przypadku Afryki przewidywany jest 9,8% wzrost liczby gospodarstw zajmujących się produkcją mleka. Prognozy dotyczące popytu na produkty mleczarskie są pozytywne. Analitycy IFCN zauważają, że do 2030 r. światowa populacja zwiększy się o 16% do 8,7 mld osób. Dodatkowo konsumpcja mleka w przeliczeniu na jednego mieszkańca zwiększy się o 19 kg (16%) do 135 kg rocznie. W rezultacie globalny popyt na produkty mleczarskie zwiększy się o 35%.
Korzyści dla Polski
Co istotne, wg analityków IFCN, światowa wymiana produktami mleczarskimi (z wyłączeniem wymiany międzyunijnej) będzie rozwijać się w szybszym tempie niż w latach 2005-2017. W latach 2018-2030 światowy obrót produktami mleczarskimi ma zwiększyć się o 73% (średniorocznie o 4,3%) do 95 mln t, podczas gdy w ostatnich trzynastu latach zwiększył się on o 53%. Oznacza to, że większa część produkowanego mleka będzie przedmiotem światowego obrotu (6,4% w 2017 r vs. 8,1% w 2030 r.). Proces ten będzie związany przede wszystkim ze wzrostem popytu na produkty przetworzone oraz przesuwaniem produkcji na obszary bardziej konkurencyjne. Według naszej opinii, prognozy te są korzystne dla Polski, gdyż nasz kraj ma korzystne warunki do produkcji mleka, a przewidywany wzrost znaczenia handlu zagranicznego daje możliwość sprzedaży nadwyżek produkcji na rynkach zagranicznych.
Przeczytaj także
Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszym kwartale 2018 r., w relacji do analogicznego okresu przed rokiem, dostawy mleka w Unii Europejskiej zwiększyły się o 2,3%. Największy wzrost produkcji mleka, serów i śmietany odnotowano w Polsce.
Wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski wyniosła 482 mln euro i była o 0,4% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Wartość sprzedaży do krajów UE zwiększyła się o 3,9% do 366 mln euro, podczas gdy na rynki krajów trzecich zmniejszyła się o 9,3% do 116 mln euro.
Turcja jest ósmym największym producentem mleka na świecie (wielkość produkcji podobna do Nowej Zelandii), a biorąc pod uwagę prawie 80 mln mieszkańców tego kraju, jest również znaczącym rynkiem zbytu produktów mleczarskich.