Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Do 2030 r. światowe spożycie produktów mlecznych wzrośnie o 35%

Kategoria: Biznes

Przyszłość rynku mleka

Międzynarodowa Sieć Porównywania Gospodarstw – Mleczarska Sieć Badawcza (IFCN Dairy Network) w opublikowanym raporcie przedstawiła prognozy dla światowego rynku mleka na najbliższe 13 lat. Według analityków IFCN, w latach 2018-2030 światowa produkcja mleka o standardowych parametrach (ECM) wzrośnie o 304 mln t (o 35%) do 1168 mln t. Należy zauważyć, że wolumen przyrostu odpowiada blisko dwuletnim dostawom mleka w Unii Europejskiej. Warto dodać, że prognozowane tempo wzrostu produkcji mleka na świecie będzie zbliżone do obserwowanego w ostatnich trzynastu latach.

Rozwój branży mleczarskiej w Azji

Najbardziej dynamiczny przyrost produkcji odnotuje Azja Południowa, gdzie zwiększy się ona o 64% do 392 mln t (ECM). Co istotne, produkty mleczarskie będą tam w większości konsumowane bezpośrednio w gospodarstwach domowych oraz na rynku wewnętrznym. W konsekwencji, ten dynamiczny wzrost nie będzie miał dużego wpływu na rynek światowy. Wzrost produkcji mleka będzie w większym stopniu rezultatem zwiększenia wydajności niż liczby zwierząt. Według ekspertów IFCN wydajność będzie rozwijała się w tempie 1,6% rocznie i w 2030 r. osiągnie 2,7 tys. kg w przeliczeniu na sztukę, podczas gdy pogłowie zwierząt mlecznych będzie wzrastać w tempie 0,9% rocznie do 417 mln szt.

Wzrost pogłowia i liczby gospodarstw

W okresie najbliższych trzynastu lat liczba gospodarstw zajmujących się produkcją mleka zmniejszy się o 12% do 104 mln. Przy prognozowanym wzroście pogłowia, oznacza to, że średnia wielkość stada zwiększy się z 3,1 do 4,0 sztuk na gospodarstwo. Warto dodać, że w przypadku Afryki przewidywany jest 9,8% wzrost liczby gospodarstw zajmujących się produkcją mleka. Prognozy dotyczące popytu na produkty mleczarskie są pozytywne. Analitycy IFCN zauważają, że do 2030 r. światowa populacja zwiększy się o 16% do 8,7 mld osób. Dodatkowo konsumpcja mleka w przeliczeniu na jednego mieszkańca zwiększy się o 19 kg (16%) do 135 kg rocznie. W rezultacie globalny popyt na produkty mleczarskie zwiększy się o 35%.

Korzyści dla Polski

Co istotne, wg analityków IFCN, światowa wymiana produktami mleczarskimi (z wyłączeniem wymiany międzyunijnej) będzie rozwijać się w szybszym tempie niż w latach 2005-2017. W latach 2018-2030 światowy obrót produktami mleczarskimi ma zwiększyć się o 73% (średniorocznie o 4,3%) do 95 mln t, podczas gdy w ostatnich trzynastu latach zwiększył się on o 53%. Oznacza to, że większa część produkowanego mleka będzie przedmiotem światowego obrotu (6,4% w 2017 r vs. 8,1% w 2030 r.). Proces ten będzie związany przede wszystkim ze wzrostem popytu na produkty przetworzone oraz przesuwaniem produkcji na obszary bardziej konkurencyjne. Według naszej opinii, prognozy te są korzystne dla Polski, gdyż nasz kraj ma korzystne warunki do produkcji mleka, a przewidywany wzrost znaczenia handlu zagranicznego daje możliwość sprzedaży nadwyżek produkcji na rynkach zagranicznych.

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.