Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dwoje dzieci zmarło w Danii po zakażeniu E. coli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Dzieci, jedno mieszkające w Fionii, a drugie z obszaru Kopenhagi, w wieku 5 i 9 lat i zmarły w wyniku zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS), rodzaju niewydolności nerek związanej z zakażeniem E. coli.

Dzieci zachorowały w sierpniu i wrześniu i zostało zakażene różnymi typami E. coli wytwarzającej toksynę Shiga (STEC). Zgodnie z opinią Statens Serum Institut (SSI), wykluczono wspólne źródło infekcji, a przypadki nie są ze sobą powiązane.

STEC i HUS w Danii

W trakcie dochodzenia nie udało się znaleźć źródła tych dwóch sporadycznych przypadków HUS.

Większość zakażeń STEC w Danii występuje latem od lipca do września, przez co także większość przypadków HUS odnotowuje się w tym okresie.

HUS w Danii występuje rzadko, zwykle obserwuje się od 6 do 10 przypadków rocznie. Zgony z powodu HUS są również rzadkie. Od 2014 r. odnotowano 63 przypadki choroby i pięć zgonów. Jednak w 2018 r. zgłoszono 21 pojedynczych przypadków, co jest najwyższą liczbą w historii, a dwie z tych osób zmarły.

Do tej pory w tym roku było osiem przypadków, z których trzy ostatnie pochodzą z sierpnia i września. W 2019 r. zarejestrowano ogółem 282 zakażenia STEC w porównaniu do 310 w tym samym czasie w ubiegłym roku.

STEC - raport o występowaniu choroby 2014-2018

Zachęcamy do zapoznania się ze sprawozdaniem na temat E. coli wytwarzającej toksynę Shiga (STEC) i zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) za lata 2014-2018

W Danii infekcje STEC (znana również jako infekcja VTEC) są monitorowane przez Statens Serum Institut (SSI) za pośrednictwem dwóch systemów:

a) zgłoszenie kliniczne przez lekarza prowadzącego do Duńskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Pacjenta oraz Departamentu Epidemiologii i Zapobiegania Chorób Zakaźnych w SSI za pośrednictwem formularza 1515;

b) system powiadomień laboratoryjnych, w którym laboratoria diagnostyczne zgłaszają przypadki do SSI.

W obu systemach w latach 2014–2018 zgłoszono ogółem 1 609 przypadków zakażenia STEC. Jedenaście osób miało ten sam typ STEC przez ponad sześć miesięcy. U ośmiu osób zweryfikowano więcej niż jeden typ STEC. Spośród 1 294 izolatów STEC przedłożonych do SSI, 1 179 można było zweryfikować i / lub dodatkowo scharakteryzować w SSI.

Zródło:  Statens Serum Institut

https://en.ssi.dk/surveillance-and-preparedness/surveillance-in-denmark/annual-reports-on-disease-incidence/annual-report-on-stec-and-haemolytic-uraemic-syndrome

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.