Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA: Rośnie liczba przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu i ptaków wodnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według najnowszego sprawozdania EFSA, Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) oraz laboratorium referencyjnego UE (EURL) liczba przypadków wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) odnotowana w Europie wśród drobiu i ptaków wodnych wzrosła od lata.

Chociaż liczba wykrytych wirusów wysoce zjadliwej grypy ptaków w koloniach hodowlanych ptaków morskich spadła od poprzedniego okresu sprawozdawczego (czerwiec do września 2022 r.), liczba przypadków u ptaków wodnych i drobiu wzrosła. Podejrzewa się, że wzrost liczby ognisk u drobiu od lata wiąże się z rozprzestrzenianiem się wirusa przez ptaki wodne. Szczegółowe informacje na temat liczby i ewolucji przypadków można znaleźć w nowej interaktywnej tablicy opublikowanej przez EFSA.

Trwająca epidemia HPAI jest największą w historii obserwowaną w Europie. W pierwszym roku epidemii, która trwała od października 2021 r. do września 2022 r., w 37 krajach europejskich odnotowano łącznie 2520 ognisk u drobiu, 227 u ptaków żyjących w niewoli oraz 3 867 przypadków wykrycia u dzikiego ptactwa. Około 50 milionów ptaków zostało uśmierconych w dotkniętych farmach. Niezwykłe utrzymywanie się wysoce zjadliwej grypy ptaków u dzikiego ptactwa i drobiu przez całe lato 2022 r. oznacza, że po raz pierwszy nie było wyraźnego oddzielenia między końcem pierwszego roku epidemii a początkiem tegorocznego sezonu HPAI, który rozpoczął się w październiku 2022 r.

ECDC, które również przyczyniło się do sprawozdania, stwierdziło, że ryzyko zakażenia jest niskie dla ogółu populacji ludzkiej w UE/EOG i niskie do średniego w przypadku osób narażonych na działanie zawodowe.

Na wniosek Komisji Europejskiej EFSA ocenia obecnie dostępność szczepionek przeciwko HPAI u drobiu i rozważa potencjalne strategie szczepień. Wyniki tych prac, do których przyczyniają się również Europejska Agencja Leków (EMA) i EURL, będą dostępne w drugiej połowie 2023 r.

Przegląd dot. wysoce zjadliwej grypy ptaków za grudzień 2022 dostępny tutaj.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: Joanna Markwas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.