Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EIT Food ogłasza pierwszy Open Innovation Call w Europie Środkowo-Wschodniej

Kategoria: Biznes

EIT Food RIS CEE Open Innovation Call jest dedykowany dla wnioskodawców z Europy Środkowej i Wschodniej, którzy pracują nad stworzeniem zdrowszego i bardziej zrównoważonego systemu rolno-spożywczego
W sumie 1,5 miliona euro jest dostępne dla organizacji zajmujących się rozwiązywaniem problemów w rolno-spożywczych łańcuchach dostaw w tym regionie
Organizacje mają czas na składanie wniosków do 5 czerwca 2023 r.

EIT Food ogłosił pierwszy Open Innovation Call w ramach Regionalnego Programu Innowacji (RIS) dla Europy Środkowej i Wschodniej, którego celem jest przyspieszenie innowacji w kierunku tworzenia pozytywnych zmian w systemie żywnościowym. EIT Food jest wspierany przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), organ Unii Europejskiej.

Aplikacje są już otwarte, a organizacje z Europy Środkowej i Wschodniej pracujące nad rozwiązaniem istotnych problemów w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych, z którymi boryka się obecnie ten region, w tym:

  • Presja na łańcuchy dostaw żywności
  • Niskie inwestycje we własność intelektualną
  • Brak współpracy wewnątrz- i międzysektorowej
  • Potrzeba inwestycji w zrównoważony rozwój.

mogą otrzymać łącznie do 1,5 miliona euro!

EIT Food poszukuje propozycji projektów, które mają na celu wykorzystanie otwartych innowacji do wzmocnienia łańcuchów dostaw żywności, aby stały się one bardziej odporne i elastyczne, a także wspierały integrację uczestników systemu żywnościowego i zmniejszały negatywny wpływ produkcji żywności na środowisko.

EIT Food RIS CEE Open Innovation Call ma na celu wprowadzenie na rynek nowych i ulepszonych produktów, procesów i usług handlowych oraz osiągnięcie wpływu na misje:

  • Zdrowsze życie dzięki jedzeniu
  • System żywnościowy o zerowej emisji dwutlenku węgla netto
  • W pełni przejrzysty, sprawiedliwy i odporny system żywnościowy

Organizacje mogą ubiegać się o maksymalnie 750 000 euro na wprowadzenie swojej innowacji na rynek. Oprócz finansowania wybrani kandydaci będą mogli uzyskać dostęp do matchmakingu w celu znalezienia nowych partnerów w sektorze spożywczym.

 „W następstwie rosyjskiej inwazji na Ukrainę, COVID-19 i trwającego wpływu kryzysu klimatycznego, Europa Środkowo-Wschodnia stanęła w obliczu bezprecedensowej presji na swój system żywnościowy w ostatnich latach. Jednocześnie jednak tętniąca życiem społeczność innowacyjna tego regionu ma wiele niewykorzystanych możliwości w zakresie wprowadzania nowych innowacji rolno-spożywczych, które mogą pomóc złagodzić zakłócenia w łańcuchu dostaw. EIT Food RIS CEE Open Innovation Call zapewni bardzo potrzebne wsparcie tym innowatorom, aby pomóc wprowadzić na rynek nowe rozwiązania rolno-spożywcze” - Marja-Liisa Meurice, dyrektor EIT Food CLC North-East

Zakres i podstawowe informacje:

Finansowanie jest dostępne dla wszystkich organizacji z następujących państw członkowskich UE: Bułgarii, Chorwacji, Czech, Estonii, Łotwy, Litwy, Węgier, Polski, Rumunii, Słowenii, Słowacji i krajów stowarzyszonych w programie Horyzont Europa: Czarnogóry, Macedonii Północnej, Serbii oraz Ukrainy.

EIT Food zaprasza następujące konsorcja:

  • co najmniej 3 kwalifikujące się organizacje
  • zobowiązujące się do współpracy między 2 różnymi krajami, które są uwzględnione powyżej
  • reprezentujące co najmniej dwie strony trójkąta wiedzy (przemysł, środowisko akademickie, ośrodki badawcze)
  • z co najmniej jedną organizacją z sektora rolno-spożywczego ( producent żywności, handel detaliczny).

Każda z trzech organizacji musi być aktywnym uczestnikiem konsorcjum.

Maksymalne wsparcie dla każdego beneficjenta wynosi 750 000 EUR. Wnioski nie mogą wymagać finansowania dłuższego niż 24 miesiące. Dofinansowanie może pokryć do 70% kosztów projektu, a wnioskodawca może przeznaczyć do 30% na CAPEX potrzebny do wdrożenia innowacji.

Termin składania wniosków: do 5 czerwca 2023 r. o 23:59 CEST

Aby uzyskać więcej informacji prosimy o kontakt:

Ewa Karolewska ewa.karolewska@eitfood.eu

 

O EIT Food

EIT Food to część Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT) - niezależnego organu Unii Europejskiej utworzonego w 2008 roku i składającego się z kluczowych graczy branżowych (ponad 90 organizacji partnerskich i ponad 50 start-up’ów z 16 państw członkowskich UE). Celem EIT Food jest stworzenie i promowanie w całej Europie środowiska sprzyjającego innowacyjności i przedsiębiorczości.

W Warszawie powstał jeden z pięciu regionalnych oddziałów EIT Food tzw. Centrum Kolokacji (Co-Location Centre – CLC). Obejmuje ono region Europy Środkowo-Wschodniej oraz kraje nordyckie.

Autor:EIT Food
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.