Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W nowym raporcie BfR2GO eksperci Niemieckiego Federalnego Instytutu ds. Oceny Ryzyka (BfR) wskazują na istotną rolę kwasu foliowego w diecie i rozwiewają wątpliwości dotyczące jego suplementacji.
Związek niezbędny dla organizmu
Kwas foliowy to substancja należąca do witamin z grupy B (witamina B9), która występuje naturalnie w zielonych warzywach liściastych pod postacią folianów. Związki te są niezbędne organizmowi człowieka, który przekształca je do aktywnej formy – tetrahydrofolianu. Stanowi on biologicznie czynny koenzym, który bierze udział w szeregu procesów metabolicznych, w tym w syntezie DNA. Z tego powodu pełni istotną rolę w podziałach komórkowych i wzroście tkanek.
Dieta, suplementy i produkty fortyfikowane
Autorzy raportu podkreślają, że dobrze skomponowana dieta oparta na zielonych warzywach, nasionach roślin strączkowych oraz produktach pełnoziarnistych zapewnia odpowiednią ilość folianów, w związku z czym osoby zdrowe odżywiające się w zbilansowany sposób nie muszą martwić się o ich wystarczającą podaż. Suplementy i żywność wzbogacana w kwas foliowy mogą być jednak pomocne w przypadku niedoborów. Eksperci BfR zalecają przy tym, by nie przekraczać dawek rzędu 200 µg kwasu foliowego/dzień. Ilości powyżej 1000 µg dziennie mogą prowadzić do negatywnych efektów zdrowotnych, takich jak maskowanie potencjalnych niedoborów witaminy B12.
Szczególna rola w okresie ciąży
Foliany są składnikiem szczególnie istotnym dla kobiet planujących ciążę oraz ciężarnych. Według autorów raportu powinny one regularnie suplementować kwas foliowy w ilości 400 µg/dzień poza folianami przyjmowanymi wraz z żywnością. Obniża to ryzyko wrodzonych wad płodu, takich jak np. rozszczep kręgosłupa.
Źródła w żywności
Dobrym źródłem folianów jest wiele rodzajów żywności, w tym szpinak, brokuły, nasiona i orzechy czy płatki owsiane. Ponadto na rynku dostępne są liczne produkty fortyfikowane, zawierające dodatkowe ilości tej witaminy. Wymienić można tu płatki śniadaniowe, batoniki zbożowe czy niektóre napoje. Specjaliści z BfR zwracają jednak uwagę na fakt, że witamina B9 należy do związków rozpuszczalnych w wodzie i wrażliwych na temperaturę, w związku z czym podczas przygotowywania posiłków należy zachować ostrożność, by nie doprowadzić do dużych strat folianów w procesie obróbki żywności.
Źródła:
Przeczytaj także
Niniejsza opinia dotyczy ponownej oceny erytrytolu (E 968) stosowanego jako dodatek do żywności oraz oceny wniosku o zwolnienie erytrytolu (E 968) z wymogu dotyczącego etykiety środka przeczyszczającego ustanowionego na mocy rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.
Na wniosek Komisji Europejskiej (KE) Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Pokarmowych (NDA) został poproszony o wydanie opinii naukowej w sprawie zmiany górnego tolerowanego poziomu spożycia (UL) dla kwas foliowy/foliany.
Laktoferyna pochodząca z precyzyjnej fermentacji wzmacniani dostępność surowca do produktów żywieniowych.