Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Eksperci BfR zwracają uwagę na rolę folianów w diecie

Kategoria: Składniki Żywności

W nowym raporcie BfR2GO eksperci Niemieckiego Federalnego Instytutu ds. Oceny Ryzyka (BfR) wskazują na istotną rolę kwasu foliowego w diecie i rozwiewają wątpliwości dotyczące jego suplementacji.

Związek niezbędny dla organizmu

Kwas foliowy to substancja należąca do witamin z grupy B (witamina B9), która występuje naturalnie w zielonych warzywach liściastych pod postacią folianów. Związki te są niezbędne organizmowi człowieka, który przekształca je do aktywnej formy – tetrahydrofolianu. Stanowi on biologicznie czynny koenzym, który bierze udział w szeregu procesów metabolicznych, w tym w syntezie DNA. Z tego powodu pełni istotną rolę w podziałach komórkowych i wzroście tkanek.

Dieta, suplementy i produkty fortyfikowane

Autorzy raportu podkreślają, że dobrze skomponowana dieta oparta na zielonych warzywach, nasionach roślin strączkowych oraz produktach pełnoziarnistych zapewnia odpowiednią ilość folianów, w związku z czym osoby zdrowe odżywiające się w zbilansowany sposób nie muszą martwić się o ich wystarczającą podaż. Suplementy i żywność wzbogacana w kwas foliowy mogą być jednak pomocne w przypadku niedoborów. Eksperci BfR zalecają przy tym, by nie przekraczać dawek rzędu 200 µg kwasu foliowego/dzień. Ilości powyżej 1000 µg dziennie mogą prowadzić do negatywnych efektów zdrowotnych, takich jak maskowanie potencjalnych niedoborów witaminy B12.

Szczególna rola w okresie ciąży

Foliany są składnikiem szczególnie istotnym dla kobiet planujących ciążę oraz ciężarnych. Według autorów raportu powinny one regularnie suplementować kwas foliowy w ilości 400 µg/dzień poza folianami przyjmowanymi wraz z żywnością. Obniża to ryzyko wrodzonych wad płodu, takich jak np. rozszczep kręgosłupa.

Źródła w żywności

Dobrym źródłem folianów jest wiele rodzajów żywności, w tym szpinak, brokuły, nasiona i orzechy czy płatki owsiane. Ponadto na rynku dostępne są liczne produkty fortyfikowane, zawierające dodatkowe ilości tej witaminy. Wymienić można tu płatki śniadaniowe, batoniki zbożowe czy niektóre napoje. Specjaliści z BfR zwracają jednak uwagę na fakt, że witamina B9 należy do związków rozpuszczalnych w wodzie i wrażliwych na temperaturę, w związku z czym podczas przygotowywania posiłków należy zachować ostrożność, by nie doprowadzić do dużych strat folianów w procesie obróbki żywności.

Źródła:

  1. https://www.bfr.bund.de/en/publication/bfr2go__issue_2_2023__main_topic__plant_ingredients-313994.html
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.