Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Eksport polskich lodów o 27% większy niż przed rokiem

Kategoria: Biznes

Polska w światowej czołówce

W 2017 r. z Polski sprzedano lody o wartości 112 mln EUR. Oznacza to, nasz kraj był dziesiątym, pod względem wartości, największym eksporterem lodów na świecie, z udziałem w handlu na poziomie 2,9%. Pierwsze miesiące br. wskazują, że zarówno pod względem wartości, jak i ilości wyeksportowanych z Polski lodów, rok ten może być rekordowy. Według danych MF (za MRiRW) w pierwszych pięciu miesiącach 2018 r. na rynki zewnętrze sprzedano 34 tys. t lodów o wartości 71 mln EUR. Oznacza to, że w porównaniu z analogicznym okresem 2017 r. eksport zwiększył się odpowiednio o 27% i 35%.

Kierunki polskiego eksportu

Największym odbiorcą lodów z Polski w tym okresie były Niemcy, gdzie trafiło 26% wolumenu sprzedaży zagranicznej. Eksport do naszego zachodniego sąsiada w relacji rocznej zwiększył się o 5%. Na drugim miejscu uplasowały się Węgry – wolumen eksportu do tego kraju zwiększył się aż o 39% do 3,6 tys. t. Sprzedaż do Rumunii wzrosła o 25% do 2,8 tys. t. Warto jednak zaznaczyć, że w pierwszych pięciu miesiącach 2018 r. spadła sprzedaż lodów z Polski do Czech – o 16% do 2,6 tys. t. Znaczący wzrost sprzedaży odnotowano natomiast do kolejnych największych odbiorców – Francji i Danii – odpowiednio o 55% i 189%. Do Chorwacji wolumen eksportu wzrósł natomiast 22-krotnie. Chociaż zdecydowana większość eksportowanych z Polski lodów trafia na rynek unijny (97% eksportu), to na liście odbiorców znalazły się również takie kraje jak Kolumbia, Gambia, Irak czy Filipiny.

Mniejsza produkcja w małych lodziarniach

Mimo 11% wzrostu wolumenu eksportu lodów z Polski w 2017 r., produkcja w zakładach zatrudniających powyżej 9 osób zmniejszyła się aż o 10,5%. Można przypuszczać, że czynnikami wpływających na mniejszą produkcję mogły być warunki pogodowe w okresie wiosenno-letnim, które nie sprzyjały spożyciu lodów. Należy też pamiętać, że wielkość produkcji publikowana przez GUS obejmuje zakłady zatrudniające co najmniej 10 osób, co oznacza, że nie uwzględnia ona małych lodziarni, na których produkty w ostatnich latach popyt rośnie.

Korzystne prognozy

Z uwagi na bardziej sprzyjające konsumpcji lodów warunki atmosferyczne w Polsce i dalszy wzrost eksportu w 2018 r. sytuacja producentów może ulec poprawie. O rosnącym popycie na rynku krajowym może świadczyć natomiast wzrost cen detalicznych. Według danych Eurostat w czerwcu br. przeciętnie ceny lodów w Polsce były o 4,6% wyższe niż przed rokiem, podczas gdy w Unii Europejskiej wzrosły średnio o 1,2%. Z drugiej strony trzeba pamiętać, że na wzrost cen lodów w Polsce pewien wpływ mogła mieć droższa śmietana. Wg danych MRiRW w trzecim tygodniu lipca br. ceny zbytu śmietany i śmietanki były o 5,4% wyższe niż przed rokiem.

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.