Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ekstremalne diety a ryzyko zgonu – wyniki nowego badania

Kategoria: Składniki Żywności

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Japonii sugeruje, że stosowanie restrykcyjnych diet może negatywnie odbijać się na długości życia.

Różnice między płciami

Zespół japońskich badaczy pod kierunkiem prof. Takashiego Tamury z Nagoya University wykazał, że małe spożycie węglowodanów przez mężczyzn i duże spożycie węglowodanów przez kobiety wiąże się z wyższym ryzykiem śmierci, podczas gdy wysokie spożycie tłuszczu w przypadku kobiet może mieć przeciwstawny efekt.

9 lat obserwacji i ponad 81 tys. uczestników

W badaniu wzięło udział 81 333 Japończyków, których obserwowano przez okres 9 lat. Naukowcy oceniali pobranie przez uczestników wraz z dietą węglowodanów, tłuszczów i energii za pomocą kwestionariuszy częstotliwości spożycia. Brano również pod uwagę jakość makroskładników – rozróżniano węglowodany rafinowane od nierafinowanych, a także kwasy tłuszczowe nasycone od nienasyconych.

Niezbilansowana dieta

Uzyskane przez badaczy wyniki pokazały, że w przypadku mężczyzn stosowanie diety niskowęglowodanowej (poniżej 40% energii) powiązane było z wyższym ryzykiem zgonu, niezależnie od rodzaju węglowodanów. Z kolei dieta zasobna w tłuszcz (powyżej 35% energii) wiązała się z wyższym ryzykiem śmierci z powodu nowotworu oraz śmierci ze wszystkich przyczyn, podobnie jak niskie spożycie kwasów tłuszczowych nienasyconych. U kobiet natomiast zaobserwowano zależność między dietą wysokowęglowodanową (powyżej 65% energii) a wyższym ogólnym ryzykiem zgonu, przy czym równocześnie przeciwstawny efekt odnotowano przy stosowaniu diety bogatotłuszczowej oraz wyższego spożycia kwasów tłuszczowych nasyconych.

Negatywne konsekwencje na dłuższą metę

Badanie Japończyków sugeruje, że mogą istnieć różnice w odpowiedzi organizmu na poziom różnych makroskładników w diecie w zależności od płci. Otrzymane przez autorów rezultaty wskazują również, że popularne obecnie strategie żywieniowe oparte na znacznym ograniczaniu lub zwiększaniu spożycia węglowodanów bądź tłuszczów niekoniecznie są rozsądnym wyborem z punktu widzenia zdrowia. Ich korzystne działanie – obserwowane często na krótką metę – mogą bowiem niwelować długofalowe negatywne konsekwencje.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022316623721986?via%3Dihub
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2023/08/230830131911.htm?fbclid=IwAR0YgG8RhpeUiY7DzdgIb4x_hLlBclXFOF4Jc0U3GQZAc3IDrNcpRWTapHQ

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.