Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Epidemia Listerii w Danii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Duńscy urzędnicy badają trwającą od lat epidemię infekcji Listerią, która dotknęła dziewięć osób od 2018 roku aż do tego miesiąca.

Statens Serum Institut (SSI), Duński Urząd ds. Weterynarii i Żywności (Fødevarestyrelsen) oraz DTU Food Institute próbują znaleźć źródło infekcji.

9 przypadków zachorowań

Od końca 2018 r. do listopada 2021 r. u dziewięciu osób wykryto ten sam typ Listeria monocytogenes. Cztery przypadki odnotowano w tym roku dopiero niedawno. Dwie osoby zachorowały zarówno w 2018, jak i 2019 roku, a jeden przypadek odnotowano w 2020 roku.

Wśród chorych jest siedem kobiet w wieku od 35 do 95 lat oraz dwoje dzieci poniżej 5 roku życia. Osoby chore mieszkają na terenie całego kraju. Wszystkich dziewięciu duńskich pacjentów było hospitalizowanych, ale nie było żadnych zgonów.

 

To samo źródło zakażenia

Sekwencjonowanie całego genomu (WGS) wykazało, że próbki od pacjentów z epidemią są blisko spokrewnione, co oznacza, że ​​prawdopodobnie pochodzą z tego samego źródła.

Wywiady z pacjentami lub ich bliskimi ujawniły, że nie znają się, nie podróżowali, i nie uczestniczyli w tych samych wydarzeniach. Na tej podstawie duńscy urzędnicy stwierdzili, że sugeruje to, że źródłem infekcji jest żywność sprzedawana w całym kraju.

Statens Serum Institut poinformował o epidemii za pośrednictwem platformy ECDC i jak dotąd dziewięć krajów odpowiedziało, że nie zarejestrowały przypadków Listerii związanych z tym samym typem sekwencji.

O infekcjach Listerią

Żywność skażona Listeria monocytogenes może nie wyglądać na zepsutą ani pachnieć, ale nadal może powodować poważne, a czasem zagrażające życiu infekcje. Każdy, u kogo wystąpiły objawy zakażenia Listeria, powinien zwrócić się o pomoc medyczną i poinformować lekarza o możliwej ekspozycji na Listeria.

Ludzie powinni monitorować się pod kątem objawów zatrucia pokarmowego w nadchodzących tygodniach, ponieważ może upłynąć do 70 dni od narażenia na Listerię, zanim pojawią się objawy listeriozy.

Objawy zakażenia Listerią mogą obejmować wymioty, nudności, uporczywą gorączkę, bóle mięśni, silny ból głowy i sztywność karku. Aby zdiagnozować infekcje Listeria, które mogą naśladować inne choroby, wymagane są specjalne testy laboratoryjne.

Kobiety w ciąży, osoby starsze, małe dzieci i osoby chore na raka, które mają osłabiony układ odpornościowy, są szczególnie narażone na poważne choroby, zagrażające życiu infekcje i inne powikłania. Chociaż zarażone kobiety w ciąży mogą doświadczać jedynie łagodnych objawów grypopodobnych, ich infekcje mogą prowadzić do przedwczesnego porodu, zakażenia noworodka, a nawet urodzenia martwego dziecka.

Źródło: https://www.ssi.dk/aktuelt/sygdomsudbrud/udbrud-med-listeria-i-danmark-2018-2021

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.