Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naukowcy z Cornell University dodali pięć nowych gatunków do rodzaju Listeria

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Badając występowanie Listerii w glebach rolniczych w Stanach Zjednoczonych, naukowcy zajmujący się żywnością z Cornell Collage of Agriculture and Life Sciences natknęli się na pięć wcześniej nieznanych, nowych gatunków bakterii Listeria. Wyniki ich badań opublikowano w maju w International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology.

Naukowcy są zdania, że odkrycie to pomoże zakładom spożywczym zidentyfikować potencjalne nisze wzrostu, które do tej pory mogły być przeoczane - poprawiając w ten sposób bezpieczeństwo żywności.

Według Catharine R. Carlin, głównej autorki badań – Poszerzenie bazy wiedzy w celu zrozumienia różnorodności Listerii pozwoli uniknąć zamieszania i błędów w komercyjnym świecie żywności, a także pomoże zapobiegać kontaminacji, wyjaśni fałszywe alarmy i udaremni epidemie przenoszone przez żywność.

Jeden z nowych gatunków, L. immobilis, pozbawiony jest ruchliwości, zdolności do poruszania się. Listeria dużo się porusza. Wśród naukowców uważano, że ruchliwość jest powszechna wśród Listerii blisko spokrewnionych z L. monocytogenes i cecha ta była wykorzystywana jako kluczowy test w metodach wykrywania Listerii . To odkrycie w rzeczywistości wymaga przepisania standardowych protokołów identyfikacyjnych wydawanych przez organy regulacyjne ds. bezpieczeństwa żywności.

Nowe doniesienia odnośnie Listerii – wyniki badań i znaczenie dla przemysłu spożywczego

Ponieważ gatunki Listeria często współistnieją w środowiskach, które sprzyjają rozwojowi L. monocytogenes, zakłady produkujące żywność muszą monitorować wszystkie gatunki Listeria, aby zweryfikować swoje praktyki sanitarne. Listeria monocytogenes może mieć głęboki patogenny wpływ na zakłady przetwórstwa żywności i należy w nich utrzymywać wysoki poziom higieny i czystości.

Według Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków, listerioza ma śmiertelność od 20 do 30% - nawet w przypadku pacjenta, któremu podano antybiotyki. Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom szacuje, że w Stanach Zjednoczonych 1600 osób rocznie zapada na listeriozę, a prawie 260 z nich umiera.

Współautor badania prof. Martin Wiedmann uważa, że niektóre wyjątkowe cechy nowych gatunków Listeria są blisko spokrewnione z Listeria monocytogenes, co jest bardzo ważne z perspektywy ewolucyjnej i praktycznego punktu widzenia dla przemysłu spożywczego.

Zrozumienie różnych gatunków Listerii jest kluczem do zrozumienia ich podobieństw. Pomoże to w lepszym rozpoznawaniu Listerii monocytogenes i unikaniu błędnego identyfikowania ich jako czegoś innego.

W ramach badań grupa naukowców pobrała próbki gleby z różnych terytoriów Stanów Zjednoczonych oraz próbki wody wykorzystywanej w rolnictwie ze stanu Nowy Jork. W glebie i wodzie naukowcy znaleźli 27 izolatów Listerii, których nie można było sklasyfikować na poziomie gatunku, więc laboratorium przeprowadziło testy oparte na sekwencji całego genomu i wykazało, że te nowe gatunki utworzyły pięć nowych, odrębnych skupisk.

Pięć nowych gatunków Listerii

Jeden z nowych gatunków otrzymał nazwę L. immobilis, aby odzwierciedlić nieruchliwe cechy tego organizmu.

Nazwa gatuneku L. rustica pochodzi zaś od łacińskiego słowa „rusticus” i oznacza jego wiejskie pochodzenie. A trzy kolejne gatunki zostały nazwane na cześć badaczy Listerii:

  • cossartiae na cześć Pascale Cossart, bakteriologa z Instytutu Pasteura w Paryżu;
  • farberi na cześć Jeffa Farbera, mikrobiologa z Uniwersytetu w Guelph w Kanadzie;
  • portnoyii na cześć Daniela Portnoy, mikrobiologa z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Berkeley.

 

Źródło: https://cals.cornell.edu/news/2021/05/all-family-cornell-adds-five-species-listeria-genus

https://www.microbiologyresearch.org/content/journal/ijsem/10.1099/ijsem.0.004795

Fot. Catharine Carlin/Cornell University

 

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

  • 02.03.2021

    Jak najefektywniej wyposażyć laboratorium do badań w kierunku wykrywania i oznaczania liczby Listeria

    Od decyzji co do rodzaju metody badawczej, którą będziemy badać swoje próbki, istotnie zależy rodzaj i ilość wyposażenia, w które musimy zaopatrzyć laboratorium. Warto więc na początkowym etapie rozważań nad kierunkiem rozwoju swojego laboratorium wziąć pod uwagę możliwości, jakie dają poszczególne metody badań, wielkość nakładów finansowych w stosunku do oczekiwanych efektów oraz perspektywy dalszego rozwoju laboratorium co do ilości i rodzaju badań - wyjaśniają specjaliści z firmy Argenta.

    Czytaj więcej
  • 23.02.2021

    Szybko i pewnie, czyli jak? Wykrywanie bakterii z rodzaju Listeria spp. w produkcie i środowisku wg Sterbios

    Bakterie z rodzaju Listeria spp. stanowią wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Stosowane techniki analityczne powinny umożliwiać analitykom wydawanie wiarygodnego wyniku w krótkim czasie, tak by bezpieczny produkt jak najszybciej trafił do konsumenta. Wprowadzając metody w laboratorium – referencyjną, alternatywną płytkową czy metodę PCR, warto brać pod uwagę także bulion do pre-namnożenia i temperatury inkubacji. Dobrana metoda powinna odpowiadać na potrzeby klienta w zakresie czułości, specyficzności i czasu do wyniku.

    Czytaj więcej
  • 15.02.2021

    Listeria monocytogenes – występowanie oraz wykrywanie w produktach żywnościowych i w środowisku - metody bioMérieux

    L. monocytogenes może występować we wszystkich rodzajach żywności, która nie była poddana specjalne obróbce. Szczególnie niebezpieczna jest żywność z długim terminem ważności przechowywana w niskiej temperaturze, która stwarza sprzyjające warunki do wzrostu Listerii. Mimo, że generalnie do wywołania listeriozy potrzebne są stosunkowo wysokie dawki niniejszego mikroorganizmu, to jednak nie należy zapominać, że w przypadku osób starszych czy kobiet w ciąży do infekcji może dojść po spożyciu żywności, w której jest niewielka liczba bakterii. Firma bioMérieux, od lat współpracująca z największymi producentami żywności, zapewnia rozwiązania nie tylko do wykrywania Listerii czy innych patogenów, ale także wprowadza specjalne cyfrowe narzędzia statystyczne, umożliwiające przeciwdziałanie i wcześniejsze wykrywanie zagrożeń.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.