Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Badając występowanie Listerii w glebach rolniczych w Stanach Zjednoczonych, naukowcy zajmujący się żywnością z Cornell Collage of Agriculture and Life Sciences natknęli się na pięć wcześniej nieznanych, nowych gatunków bakterii Listeria. Wyniki ich badań opublikowano w maju w International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology.
Naukowcy są zdania, że odkrycie to pomoże zakładom spożywczym zidentyfikować potencjalne nisze wzrostu, które do tej pory mogły być przeoczane - poprawiając w ten sposób bezpieczeństwo żywności.
Według Catharine R. Carlin, głównej autorki badań – Poszerzenie bazy wiedzy w celu zrozumienia różnorodności Listerii pozwoli uniknąć zamieszania i błędów w komercyjnym świecie żywności, a także pomoże zapobiegać kontaminacji, wyjaśni fałszywe alarmy i udaremni epidemie przenoszone przez żywność.
Jeden z nowych gatunków, L. immobilis, pozbawiony jest ruchliwości, zdolności do poruszania się. Listeria dużo się porusza. Wśród naukowców uważano, że ruchliwość jest powszechna wśród Listerii blisko spokrewnionych z L. monocytogenes i cecha ta była wykorzystywana jako kluczowy test w metodach wykrywania Listerii . To odkrycie w rzeczywistości wymaga przepisania standardowych protokołów identyfikacyjnych wydawanych przez organy regulacyjne ds. bezpieczeństwa żywności.
Nowe doniesienia odnośnie Listerii – wyniki badań i znaczenie dla przemysłu spożywczego
Ponieważ gatunki Listeria często współistnieją w środowiskach, które sprzyjają rozwojowi L. monocytogenes, zakłady produkujące żywność muszą monitorować wszystkie gatunki Listeria, aby zweryfikować swoje praktyki sanitarne. Listeria monocytogenes może mieć głęboki patogenny wpływ na zakłady przetwórstwa żywności i należy w nich utrzymywać wysoki poziom higieny i czystości.
Według Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków, listerioza ma śmiertelność od 20 do 30% - nawet w przypadku pacjenta, któremu podano antybiotyki. Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom szacuje, że w Stanach Zjednoczonych 1600 osób rocznie zapada na listeriozę, a prawie 260 z nich umiera.
Współautor badania prof. Martin Wiedmann uważa, że niektóre wyjątkowe cechy nowych gatunków Listeria są blisko spokrewnione z Listeria monocytogenes, co jest bardzo ważne z perspektywy ewolucyjnej i praktycznego punktu widzenia dla przemysłu spożywczego.
Zrozumienie różnych gatunków Listerii jest kluczem do zrozumienia ich podobieństw. Pomoże to w lepszym rozpoznawaniu Listerii monocytogenes i unikaniu błędnego identyfikowania ich jako czegoś innego.
W ramach badań grupa naukowców pobrała próbki gleby z różnych terytoriów Stanów Zjednoczonych oraz próbki wody wykorzystywanej w rolnictwie ze stanu Nowy Jork. W glebie i wodzie naukowcy znaleźli 27 izolatów Listerii, których nie można było sklasyfikować na poziomie gatunku, więc laboratorium przeprowadziło testy oparte na sekwencji całego genomu i wykazało, że te nowe gatunki utworzyły pięć nowych, odrębnych skupisk.
Pięć nowych gatunków Listerii
Jeden z nowych gatunków otrzymał nazwę L. immobilis, aby odzwierciedlić nieruchliwe cechy tego organizmu.
Nazwa gatuneku L. rustica pochodzi zaś od łacińskiego słowa „rusticus” i oznacza jego wiejskie pochodzenie. A trzy kolejne gatunki zostały nazwane na cześć badaczy Listerii:
Źródło: https://cals.cornell.edu/news/2021/05/all-family-cornell-adds-five-species-listeria-genus
https://www.microbiologyresearch.org/content/journal/ijsem/10.1099/ijsem.0.004795
Fot. Catharine Carlin/Cornell University
Przeczytaj także
Od decyzji co do rodzaju metody badawczej, którą będziemy badać swoje próbki, istotnie zależy rodzaj i ilość wyposażenia, w które musimy zaopatrzyć laboratorium. Warto więc na początkowym etapie rozważań nad kierunkiem rozwoju swojego laboratorium wziąć pod uwagę możliwości, jakie dają poszczególne metody badań, wielkość nakładów finansowych w stosunku do oczekiwanych efektów oraz perspektywy dalszego rozwoju laboratorium co do ilości i rodzaju badań - wyjaśniają specjaliści z firmy Argenta.
Bakterie z rodzaju Listeria spp. stanowią wyzwanie w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Stosowane techniki analityczne powinny umożliwiać analitykom wydawanie wiarygodnego wyniku w krótkim czasie, tak by bezpieczny produkt jak najszybciej trafił do konsumenta. Wprowadzając metody w laboratorium – referencyjną, alternatywną płytkową czy metodę PCR, warto brać pod uwagę także bulion do pre-namnożenia i temperatury inkubacji. Dobrana metoda powinna odpowiadać na potrzeby klienta w zakresie czułości, specyficzności i czasu do wyniku.
L. monocytogenes może występować we wszystkich rodzajach żywności, która nie była poddana specjalne obróbce. Szczególnie niebezpieczna jest żywność z długim terminem ważności przechowywana w niskiej temperaturze, która stwarza sprzyjające warunki do wzrostu Listerii. Mimo, że generalnie do wywołania listeriozy potrzebne są stosunkowo wysokie dawki niniejszego mikroorganizmu, to jednak nie należy zapominać, że w przypadku osób starszych czy kobiet w ciąży do infekcji może dojść po spożyciu żywności, w której jest niewielka liczba bakterii. Firma bioMérieux, od lat współpracująca z największymi producentami żywności, zapewnia rozwiązania nie tylko do wykrywania Listerii czy innych patogenów, ale także wprowadza specjalne cyfrowe narzędzia statystyczne, umożliwiające przeciwdziałanie i wcześniejsze wykrywanie zagrożeń.