Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nowe narzędzie w walce z Listerią

Kategoria: Procesy i Technologie

Bakterie z rodzaju Listeria są przyczyną dużej części zakażeń przenoszonych przez żywność na całym świecie. Szybki test biosensorowy na obecność bakterii Listeria - Listeria CANARY® Zephyr  otrzymał właśnie certyfikat AOAC INTERNATIONAL Performance Test Method SM (numer 122005). Test spełnił wszystkie wymagane metryki do certyfikacji. Ponadto wyniki wykazały wysoką specyficzność i selektywność w szybkiej identyfikacji różnych gatunków Listerii przy użyciu tej technologii, która łączy czułość PCR z szybkością testów przepływu bocznego (LTF).

Jak to działa?

Test to platforma do wykrywania patogenów, w której żywe komórki, biosensory, wytwarzają przeciwciała specyficzne dla celu na powierzchni komórki. Po związaniu się z celem, przeciwciała inicjują szybki proces transdukcji sygnału w komórce, co skutkuje uwolnieniem wewnątrzkomórkowego wapnia. Uwalnianie wapnia pobudza wewnątrzkomórkowe białko luminescencyjne wrażliwe na wapń, które generuje mierzalny strumień luminescencyjnego światła.

Znaczenie dla firm

W branży spożywczej i napojowej test eliminuje potrzebę analizy laboratoryjnej. Co więcej oferuję usprawniony proces pobierania próbek, który nie wymaga procedury oczyszczania ani lizy DNA. Po pobraniu próbki i inkubacji użytkownik przed analizą próbki musi wykonać tylko kilka prostych, łatwych do wykonania kroków, a wynik otrzymuje w ciągu kilku-kilkunastu minut.

Źródło: https://www.smithsdetection.com/products/zephyr/

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Procesy i Technologie

Autor: FoodFakty Portal

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn