Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Eurobarometr 91.3 – Bezpieczeństwo żywności w UE – jak wypada Polska

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Specjalne badanie 91. 3 Eurobarometru, zlecone przez EFSA, miało na celu zbadanie zainteresowania Europejczyków bezpieczeństwem żywności, w tym czynnikami wpływającymi na decyzje dotyczące zakupu żywności; kanałami informującymi na temat zagrożeń związanych z żywnością oraz świadomością i postrzeganiem ryzyka w odniesieniu do tematów związanych z bezpieczeństwem żywności. Zagrożenia związane z żywnością zostały zbadane bazując na poprzednim badaniu Eurobarometru (354) przeprowadzonym w 2010 r.

Jak na tle UE-28 wypadła Polska?

Odnośnie zainteresowania zagadnieniem bezpieczeństwa żywności Polacy wykazują mniejsze zainteresowanie (33%) od średniej unijnej (41%). Przy czym, największe zainteresowanie bezpieczeństwem żywności wykazali respondenci powyżej 20. roku życia; pod względem zróżnicowania społecznego największe zainteresowanie przejawiali przedstawiciele klasy średniej i średniej-wyższej – UE-28 45% i 51%, a polscy konsumenci 37% i 43%. Co ciekawe, wśród przedstawicieli klasy wyższej w Polsce tylko 19% respondentów przykłada wagę do tematu bezpieczeństwa żywności, a średnio w UE aż 41%.

Co wpływa na nasze decyzje podczas zakupów żywnościowych?

Pochodzenie żywności ma znaczenie dla 53% Europejczyków, wobec 43% Polaków. Dla Polaków najważniejszy jest smak – 58% wobec 49% dla UE-28, a koszt zakupu dla 53% vs 51% respondentów.

Źródło informacji o bezpieczeństwie żywności

Głównym źródłem informacji dla obywateli w całej UE jest telewizja i Internet. Tutaj Polska nie odbiega od unijnych statystyk, które plasują te źródła na ok. 70% i 46%. Natomiast słabiej wypadamy jeśli chodzi o gazety i czasopisma (23% vs 38%), wiedzę pozyskaną od specjalisty, np. lekarza lub dietetyka (11% vs 18%) oraz z czasopism branżowych (7% vs 12%). Informacja usłyszana lub przeczytana na temat zagrożenia związanego z żywnością na trwałe zmienia zachowania konsumpcyjne większej liczby Europejczyków (33%) wobec 22% Polaków. Polacy natomiast mają większą skłonność do czasowych zmian zachowań konsumpcyjnych oraz czują się bardziej zaniepokojeni, jednocześnie nie zmieniając swoich zachowań.

Dla 31% Polaków i 36% Europejczyków informacje dot. bezpieczeństwa żywności są często bardzo skomplikowane i techniczne. I ich zawiłość zmniejsza zaufanie do źródła informacji u 29% Polaków i 23% obywateli UE-28.

Świadomość i postrzeganie ryzyka

Bezpieczeństwo żywności, tj. główna troska o bezpieczeństwo produktu jako powód wyboru żywności, jest najważniejsze dla 26% Polaków i 22% Europejczyków. Jest jedną z wielu trosk dla 33% Polaków i aż 43% Europejczyków. Polacy na tle UE są bardzo nieufni wobec żywności – 52% vs 43% uważa, że w dzisiejszych czasach żywność zawiera mnóstwo szkodliwych substancji. Mniej też ufamy obowiązującym przepisom, które mają zapewniać, że żywność którą spożywamy jest bezpieczna. Jednakże mniej niż przeciętny Europejczyk obawiamy się o higienę żywności, pozostałości pestycydów, zakażenie bakteriami, śladowe ilości np. plastiku lub aluminium oraz o reakcje alergiczne na żywność i napoje. Za to bardziej niepokoją nas pozostałości antybiotyków, hormonów i sterydów w mięsie (49% vs 44%); GMO w żywności i napojach (39% vs 27%) oraz użycie w produkcji dodatków, takich jak: barwniki, konserwanty lub aromaty dodawane do żywności i napojów (45% vs 36%).

Jeśli chodzi o źródło informacji na temat zagrożeń związanych z żywnością, podobnie jak wszyscy obywatele UE ufamy naukowcom, instytucjom UE, organizacjom pozarządowym, dziennikarzom, gorzej w tej kwestii wypadamy jeśli chodzi o zaufanie do władz państwowych (43% vs 60%).

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/eurobarometer19/country-factsheets/EB91.3_EFSA_fact_pl_pl.pdf

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.