Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA wydaje Kodeks Żywnościowy 2022

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) wydała w ostatnich dniach Kodeks Żywnościowy 2022, który zawiera wskazówki dla władz stanowych i lokalnych oraz sprzedawców detalicznych, aby pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób przenoszonych przez żywność w handlu detalicznym i zapewnić jednolity zestaw krajowych standardów bezpieczeństwa żywności w handlu detalicznym.

Edycja 2022 upamiętnia 30 lat obowiązywania Kodeksu Żywnościowego FDA w jego obecnym formacie. Stanowi on ramę dla jednolitego systemu przepisów, które dotyczą bezpieczeństwa i ochrony żywności oferowanej w sprzedaży detalicznej i w usługach gastronomicznych, i chociaż jest to kodeks modelowy, który nie jest wymagany, został szeroko przyjęty przez agencje stanowe, lokalne i terytorialne, które regulują ponad milion restauracji, detalicznych sklepów spożywczych, firm vendingowych i jednostek gastronomicznych w szkołach, szpitalach, domach opieki i ośrodkach opieki nad dziećmi.

Kodeks żywnościowy z 2022 roku po raz pierwszy odnosi się konkretnie do darowizn żywności, a te nowe informacje są częścią Narodowej Strategii Administracji Biden-Harris w sprawie Głodu, Żywienia i Zdrowia. Narodowa strategia, która została przedstawiona we wrześniu na konferencji Białego Domu na temat głodu, odżywiania i zdrowia, zapewnia mapę drogową działań, które rząd federalny podejmuje, aby zakończyć głód i zmniejszyć choroby związane z dietą do 2030 roku - wszystko przy jednoczesnym zmniejszeniu różnic.

Jedna trzecia całej żywności w USA jest marnowana. Aby zapobiec utracie i marnotrawieniu żywności w całym łańcuchu dostaw żywności i pomóc w zapewnieniu, że bezpieczna, dobrej jakości żywność trafi do tych, którzy najbardziej jej potrzebują, Kodeks Żywnościowy z 2022 roku wyjaśnił, że żywność, która jest przechowywana, przygotowywana, pakowana, wystawiana i etykietowana zgodnie z przepisami bezpieczeństwa Kodeksu Żywnościowego może być przekazana na darowiznę.

Inne istotne zmiany w Kodeksie Żywnościowym z 2022 roku obejmują:

  • Dodanie sezamu jako głównego alergenu pokarmowego w celu odzwierciedlenia faktu, że ustawa o bezpieczeństwie, leczeniu, edukacji i badaniach nad alergiami pokarmowymi z 2021 r. ustanowiła sezam jako 9. główny alergen pokarmowy;
  • Informowanie konsumentów, na piśmie, o głównych alergenach pokarmowych jako składnikach żywności niepakowanej;
  • Dodanie oznakowania głównych alergenów pokarmowych w żywności luzem, która jest dostępna do samodzielnego wydawania przez konsumentów;
  • Stworzenie nowych wymogów dotyczących wprowadzania psów domowych do jadalni na świeżym powietrzu;
  • Zmiana definicji nienaruszonego mięsa, w tym udoskonalenia w celu wyjaśnienia wymogów dotyczących czasu/temperatury gotowania.

Zobacz pełną listę podsumowania zmian.

Wydanie 2022 odzwierciedla wkład organów regulacyjnych, przemysłu, środowisk akademickich i konsumentów, którzy uczestniczyli w spotkaniu Konferencji Ochrony Żywności (CFP). Zastrzeżenie Współpraca z CFP i partnerami w U.S. Department of Agriculture's Food Safety and Inspection Service, Centers for Disease Control and Prevention i Environmental Protection Agency pomogła zapewnić, że Kodeks Żywnościowy ustanawia solidne wymagania modelowe, które mają zapobiec chorobom i ryzykom przenoszonym przez żywność i mogą wyeliminować najważniejsze zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności w detalu i obiektach gastronomicznych. 

Pełne i powszechne przyjęcie Kodeksu Żywnościowego z 2022 roku w formie ustaw, kodeksów i rozporządzeń pomaga:

  • Zmniejszyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność w zakładach spożywczych, chroniąc konsumentów i przemysł przed potencjalnie wyniszczającymi konsekwencjami zdrowotnymi/stratami finansowymi;
  • Stworzyć jednolite standardy bezpieczeństwa żywności w handlu detalicznym, które zmniejszają złożoność i lepiej zapewniają zgodność;
  • Wyeliminować zbędne procey ustalania kryteriów bezpieczeństwa żywności;
  • Ustanowić bardziej standardowe podejście do inspekcji i audytów zakładów spożywczych.

Członkowie krajowego zespołu FDA ds. żywności detalicznej są dostępni, aby pomóc urzędnikom regulacyjnym, edukatorom i przemysłowi w ich wysiłkach zmierzających do przyjęcia, wdrożenia i zrozumienia przepisów Kodeksu Żywnościowego FDA i standardów programu detalicznego.

Aby uzyskać dodatkowe informacje, odwiedź stronę https://www.fda.gov/retailfoodprotection

Źródło: https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-releases-2022-food-code

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.