FDA wydaje Kodeks Żywnościowy 2022
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) wydała w ostatnich dniach Kodeks Żywnościowy 2022, który zawiera wskazówki dla władz stanowych i lokalnych oraz sprzedawców detalicznych, aby pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób przenoszonych przez żywność w handlu detalicznym i zapewnić jednolity zestaw krajowych standardów bezpieczeństwa żywności w handlu detalicznym.
Edycja 2022 upamiętnia 30 lat obowiązywania Kodeksu Żywnościowego FDA w jego obecnym formacie. Stanowi on ramę dla jednolitego systemu przepisów, które dotyczą bezpieczeństwa i ochrony żywności oferowanej w sprzedaży detalicznej i w usługach gastronomicznych, i chociaż jest to kodeks modelowy, który nie jest wymagany, został szeroko przyjęty przez agencje stanowe, lokalne i terytorialne, które regulują ponad milion restauracji, detalicznych sklepów spożywczych, firm vendingowych i jednostek gastronomicznych w szkołach, szpitalach, domach opieki i ośrodkach opieki nad dziećmi.
Kodeks żywnościowy z 2022 roku po raz pierwszy odnosi się konkretnie do darowizn żywności, a te nowe informacje są częścią Narodowej Strategii Administracji Biden-Harris w sprawie Głodu, Żywienia i Zdrowia. Narodowa strategia, która została przedstawiona we wrześniu na konferencji Białego Domu na temat głodu, odżywiania i zdrowia, zapewnia mapę drogową działań, które rząd federalny podejmuje, aby zakończyć głód i zmniejszyć choroby związane z dietą do 2030 roku - wszystko przy jednoczesnym zmniejszeniu różnic.
Jedna trzecia całej żywności w USA jest marnowana. Aby zapobiec utracie i marnotrawieniu żywności w całym łańcuchu dostaw żywności i pomóc w zapewnieniu, że bezpieczna, dobrej jakości żywność trafi do tych, którzy najbardziej jej potrzebują, Kodeks Żywnościowy z 2022 roku wyjaśnił, że żywność, która jest przechowywana, przygotowywana, pakowana, wystawiana i etykietowana zgodnie z przepisami bezpieczeństwa Kodeksu Żywnościowego może być przekazana na darowiznę.
Inne istotne zmiany w Kodeksie Żywnościowym z 2022 roku obejmują:
- Dodanie sezamu jako głównego alergenu pokarmowego w celu odzwierciedlenia faktu, że ustawa o bezpieczeństwie, leczeniu, edukacji i badaniach nad alergiami pokarmowymi z 2021 r. ustanowiła sezam jako 9. główny alergen pokarmowy;
- Informowanie konsumentów, na piśmie, o głównych alergenach pokarmowych jako składnikach żywności niepakowanej;
- Dodanie oznakowania głównych alergenów pokarmowych w żywności luzem, która jest dostępna do samodzielnego wydawania przez konsumentów;
- Stworzenie nowych wymogów dotyczących wprowadzania psów domowych do jadalni na świeżym powietrzu;
- Zmiana definicji nienaruszonego mięsa, w tym udoskonalenia w celu wyjaśnienia wymogów dotyczących czasu/temperatury gotowania.
Zobacz pełną listę podsumowania zmian.
Wydanie 2022 odzwierciedla wkład organów regulacyjnych, przemysłu, środowisk akademickich i konsumentów, którzy uczestniczyli w spotkaniu Konferencji Ochrony Żywności (CFP). Zastrzeżenie Współpraca z CFP i partnerami w U.S. Department of Agriculture's Food Safety and Inspection Service, Centers for Disease Control and Prevention i Environmental Protection Agency pomogła zapewnić, że Kodeks Żywnościowy ustanawia solidne wymagania modelowe, które mają zapobiec chorobom i ryzykom przenoszonym przez żywność i mogą wyeliminować najważniejsze zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności w detalu i obiektach gastronomicznych.
Pełne i powszechne przyjęcie Kodeksu Żywnościowego z 2022 roku w formie ustaw, kodeksów i rozporządzeń pomaga:
- Zmniejszyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność w zakładach spożywczych, chroniąc konsumentów i przemysł przed potencjalnie wyniszczającymi konsekwencjami zdrowotnymi/stratami finansowymi;
- Stworzyć jednolite standardy bezpieczeństwa żywności w handlu detalicznym, które zmniejszają złożoność i lepiej zapewniają zgodność;
- Wyeliminować zbędne procey ustalania kryteriów bezpieczeństwa żywności;
- Ustanowić bardziej standardowe podejście do inspekcji i audytów zakładów spożywczych.
Członkowie krajowego zespołu FDA ds. żywności detalicznej są dostępni, aby pomóc urzędnikom regulacyjnym, edukatorom i przemysłowi w ich wysiłkach zmierzających do przyjęcia, wdrożenia i zrozumienia przepisów Kodeksu Żywnościowego FDA i standardów programu detalicznego.
Aby uzyskać dodatkowe informacje, odwiedź stronę https://www.fda.gov/retailfoodprotection
Źródło: https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-releases-2022-food-code
Przeczytaj także
-
20.12.2022
Rozwijanie Kultury Bezpieczeństwa Żywności jako nauki, a nie sloganu: przegląd literatury wg FDA
FDA opublikowała systematyczny przegląd literatury naukowej na temat Kultury Bezpieczeństwa Żywności jako podstawę ich pracy w tej dziedzinie z przemysłem, konsumentami i wewnątrz agencji.
-
22.11.2022
Strategia FDA odnośnie zapobiegania chorobom wywołanym przez Cronobacter sakazakii w mieszankach mlecznych dla dzieci
Strategia prewencyjna FDA jest opracowywana po wycofaniach na dużą skalę modyfikowanego mleka w proszku dla niemowląt, które miały miejsce między wrześniem 2021 r. a lutym 2022 r.
-
21.11.2022
FDA wprowadza nowe zasady poprawiające identyfikowalność skażonej żywności
FDA ogłosiła zmiany w zapobieganiu chorobom przenoszonym przez żywność poprzez sfinalizowanie zasady lepszego śledzenia skażonej żywności w dostawach żywności, niezależnie od tego, czy pochodzi ona z USA, czy z zagranicy.