Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

FDA wydaje Kodeks Żywnościowy 2022

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) wydała w ostatnich dniach Kodeks Żywnościowy 2022, który zawiera wskazówki dla władz stanowych i lokalnych oraz sprzedawców detalicznych, aby pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób przenoszonych przez żywność w handlu detalicznym i zapewnić jednolity zestaw krajowych standardów bezpieczeństwa żywności w handlu detalicznym.

Edycja 2022 upamiętnia 30 lat obowiązywania Kodeksu Żywnościowego FDA w jego obecnym formacie. Stanowi on ramę dla jednolitego systemu przepisów, które dotyczą bezpieczeństwa i ochrony żywności oferowanej w sprzedaży detalicznej i w usługach gastronomicznych, i chociaż jest to kodeks modelowy, który nie jest wymagany, został szeroko przyjęty przez agencje stanowe, lokalne i terytorialne, które regulują ponad milion restauracji, detalicznych sklepów spożywczych, firm vendingowych i jednostek gastronomicznych w szkołach, szpitalach, domach opieki i ośrodkach opieki nad dziećmi.

Kodeks żywnościowy z 2022 roku po raz pierwszy odnosi się konkretnie do darowizn żywności, a te nowe informacje są częścią Narodowej Strategii Administracji Biden-Harris w sprawie Głodu, Żywienia i Zdrowia. Narodowa strategia, która została przedstawiona we wrześniu na konferencji Białego Domu na temat głodu, odżywiania i zdrowia, zapewnia mapę drogową działań, które rząd federalny podejmuje, aby zakończyć głód i zmniejszyć choroby związane z dietą do 2030 roku - wszystko przy jednoczesnym zmniejszeniu różnic.

Jedna trzecia całej żywności w USA jest marnowana. Aby zapobiec utracie i marnotrawieniu żywności w całym łańcuchu dostaw żywności i pomóc w zapewnieniu, że bezpieczna, dobrej jakości żywność trafi do tych, którzy najbardziej jej potrzebują, Kodeks Żywnościowy z 2022 roku wyjaśnił, że żywność, która jest przechowywana, przygotowywana, pakowana, wystawiana i etykietowana zgodnie z przepisami bezpieczeństwa Kodeksu Żywnościowego może być przekazana na darowiznę.

Inne istotne zmiany w Kodeksie Żywnościowym z 2022 roku obejmują:

  • Dodanie sezamu jako głównego alergenu pokarmowego w celu odzwierciedlenia faktu, że ustawa o bezpieczeństwie, leczeniu, edukacji i badaniach nad alergiami pokarmowymi z 2021 r. ustanowiła sezam jako 9. główny alergen pokarmowy;
  • Informowanie konsumentów, na piśmie, o głównych alergenach pokarmowych jako składnikach żywności niepakowanej;
  • Dodanie oznakowania głównych alergenów pokarmowych w żywności luzem, która jest dostępna do samodzielnego wydawania przez konsumentów;
  • Stworzenie nowych wymogów dotyczących wprowadzania psów domowych do jadalni na świeżym powietrzu;
  • Zmiana definicji nienaruszonego mięsa, w tym udoskonalenia w celu wyjaśnienia wymogów dotyczących czasu/temperatury gotowania.

Zobacz pełną listę podsumowania zmian.

Wydanie 2022 odzwierciedla wkład organów regulacyjnych, przemysłu, środowisk akademickich i konsumentów, którzy uczestniczyli w spotkaniu Konferencji Ochrony Żywności (CFP). Zastrzeżenie Współpraca z CFP i partnerami w U.S. Department of Agriculture's Food Safety and Inspection Service, Centers for Disease Control and Prevention i Environmental Protection Agency pomogła zapewnić, że Kodeks Żywnościowy ustanawia solidne wymagania modelowe, które mają zapobiec chorobom i ryzykom przenoszonym przez żywność i mogą wyeliminować najważniejsze zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności w detalu i obiektach gastronomicznych. 

Pełne i powszechne przyjęcie Kodeksu Żywnościowego z 2022 roku w formie ustaw, kodeksów i rozporządzeń pomaga:

  • Zmniejszyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność w zakładach spożywczych, chroniąc konsumentów i przemysł przed potencjalnie wyniszczającymi konsekwencjami zdrowotnymi/stratami finansowymi;
  • Stworzyć jednolite standardy bezpieczeństwa żywności w handlu detalicznym, które zmniejszają złożoność i lepiej zapewniają zgodność;
  • Wyeliminować zbędne procey ustalania kryteriów bezpieczeństwa żywności;
  • Ustanowić bardziej standardowe podejście do inspekcji i audytów zakładów spożywczych.

Członkowie krajowego zespołu FDA ds. żywności detalicznej są dostępni, aby pomóc urzędnikom regulacyjnym, edukatorom i przemysłowi w ich wysiłkach zmierzających do przyjęcia, wdrożenia i zrozumienia przepisów Kodeksu Żywnościowego FDA i standardów programu detalicznego.

Aby uzyskać dodatkowe informacje, odwiedź stronę https://www.fda.gov/retailfoodprotection

Źródło: https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-releases-2022-food-code

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.