Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) wydała w ostatnich dniach Kodeks Żywnościowy 2022, który zawiera wskazówki dla władz stanowych i lokalnych oraz sprzedawców detalicznych, aby pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób przenoszonych przez żywność w handlu detalicznym i zapewnić jednolity zestaw krajowych standardów bezpieczeństwa żywności w handlu detalicznym.
Edycja 2022 upamiętnia 30 lat obowiązywania Kodeksu Żywnościowego FDA w jego obecnym formacie. Stanowi on ramę dla jednolitego systemu przepisów, które dotyczą bezpieczeństwa i ochrony żywności oferowanej w sprzedaży detalicznej i w usługach gastronomicznych, i chociaż jest to kodeks modelowy, który nie jest wymagany, został szeroko przyjęty przez agencje stanowe, lokalne i terytorialne, które regulują ponad milion restauracji, detalicznych sklepów spożywczych, firm vendingowych i jednostek gastronomicznych w szkołach, szpitalach, domach opieki i ośrodkach opieki nad dziećmi.
Kodeks żywnościowy z 2022 roku po raz pierwszy odnosi się konkretnie do darowizn żywności, a te nowe informacje są częścią Narodowej Strategii Administracji Biden-Harris w sprawie Głodu, Żywienia i Zdrowia. Narodowa strategia, która została przedstawiona we wrześniu na konferencji Białego Domu na temat głodu, odżywiania i zdrowia, zapewnia mapę drogową działań, które rząd federalny podejmuje, aby zakończyć głód i zmniejszyć choroby związane z dietą do 2030 roku - wszystko przy jednoczesnym zmniejszeniu różnic.
Jedna trzecia całej żywności w USA jest marnowana. Aby zapobiec utracie i marnotrawieniu żywności w całym łańcuchu dostaw żywności i pomóc w zapewnieniu, że bezpieczna, dobrej jakości żywność trafi do tych, którzy najbardziej jej potrzebują, Kodeks Żywnościowy z 2022 roku wyjaśnił, że żywność, która jest przechowywana, przygotowywana, pakowana, wystawiana i etykietowana zgodnie z przepisami bezpieczeństwa Kodeksu Żywnościowego może być przekazana na darowiznę.
Inne istotne zmiany w Kodeksie Żywnościowym z 2022 roku obejmują:
Zobacz pełną listę podsumowania zmian.
Wydanie 2022 odzwierciedla wkład organów regulacyjnych, przemysłu, środowisk akademickich i konsumentów, którzy uczestniczyli w spotkaniu Konferencji Ochrony Żywności (CFP). Zastrzeżenie Współpraca z CFP i partnerami w U.S. Department of Agriculture's Food Safety and Inspection Service, Centers for Disease Control and Prevention i Environmental Protection Agency pomogła zapewnić, że Kodeks Żywnościowy ustanawia solidne wymagania modelowe, które mają zapobiec chorobom i ryzykom przenoszonym przez żywność i mogą wyeliminować najważniejsze zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności w detalu i obiektach gastronomicznych.
Pełne i powszechne przyjęcie Kodeksu Żywnościowego z 2022 roku w formie ustaw, kodeksów i rozporządzeń pomaga:
Członkowie krajowego zespołu FDA ds. żywności detalicznej są dostępni, aby pomóc urzędnikom regulacyjnym, edukatorom i przemysłowi w ich wysiłkach zmierzających do przyjęcia, wdrożenia i zrozumienia przepisów Kodeksu Żywnościowego FDA i standardów programu detalicznego.
Aby uzyskać dodatkowe informacje, odwiedź stronę https://www.fda.gov/retailfoodprotection
Źródło: https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-releases-2022-food-code
Przeczytaj także
FDA opublikowała systematyczny przegląd literatury naukowej na temat Kultury Bezpieczeństwa Żywności jako podstawę ich pracy w tej dziedzinie z przemysłem, konsumentami i wewnątrz agencji.
Strategia prewencyjna FDA jest opracowywana po wycofaniach na dużą skalę modyfikowanego mleka w proszku dla niemowląt, które miały miejsce między wrześniem 2021 r. a lutym 2022 r.
FDA ogłosiła zmiany w zapobieganiu chorobom przenoszonym przez żywność poprzez sfinalizowanie zasady lepszego śledzenia skażonej żywności w dostawach żywności, niezależnie od tego, czy pochodzi ona z USA, czy z zagranicy.