Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków FDA opracowuje strategię mającą na celu zwiększenie bezpieczeństwa preparatów w proszku dla niemowląt poprzez zapobieganie chorobom wywołanym przez Cronobacter sakazakii.
Cronobacter sakazakii to patogen występujący naturalnie w środowisku, który może dostać się do zakładów produkcyjnych i środowisk domowych na dłoniach, butach i innych zanieczyszczonych powierzchniach. Charakteryzuje się szczególnie dobrą przeżywalnością w suchej żywności, takiej jak: modyfikowane i zwykłe mleko w proszku, herbaty ziołowe i skrobia. Dla większości ludzi jest nieszkodliwy, ale może zagrażać życiu niemowląt w wieku poniżej dwóch miesięcy, wcześniaków oraz niemowląt z osłabionym układem odpornościowym, powodując posocznicę (niebezpieczne zakażenie krwi), a także zapalenie opon mózgowych, stan, który powoduje puchnięcie wyściółek otaczających mózg i rdzenie kręgowe.
Wycofania preparatów dla niemowląt w USA
Strategia prewencyjna FDA jest opracowywana po wycofaniach na dużą skalę modyfikowanego mleka w proszku dla niemowląt, które miały miejsce między wrześniem 2021 r. a lutym 2022 r.
Mieszanki dla niemowląt były wycofywane po tym, jak śledczy FDA stwierdzili, że w zakładzie produkcyjnym Abbott Nutrition w Sturgis w stanie Michigan panują „niehigieniczne warunki” i stwierdzono obecność pięciu różnych szczepów Cronobacter sakazakii. Dochodzenie zostało przeprowadzone po tym, jak FDA została poinformowana o czterech przypadkach zachorowań lub śmierci niemowląt po spożyciu sproszkowanych preparatów dla niemowląt produkowanych przez tą firmę. 17 lutego 2022 r. FDA ostrzegła konsumentów, aby nie podawali dzieciom niektórych produktów wytwarzanych w tym zakładzie. Tego samego dnia firma Abbott Nutrition dobrowolnie wycofała niektóre produkty dla niemowląt wytwarzane w zakładzie Sturgis i tymczasowo wstrzymała produkcję w celu ochrony zdrowia publicznego na czas podjęcia działań naprawczych.
FDA opublikowała zarys strategii prewencyjnej
Zarys strategii ma stanowić podłoże dyskusji celem dalszego opracowywania strategii zapobiegania chorobom Cronobacter sakazakii. I przedstawia się następująco:
Źródło: FDA
Przeczytaj także
Żywność przeznaczona dla niemowląt musi odpowiadać na unikalne potrzeby i ograniczenia stale rozwijającego się organizmu. Produkty dedykowane najmłodszym konsumentom powinny zatem charakteryzować się dostosowaną do ich potrzeb wiekowych wartością odżywczą oraz wysoką jakością handlową.
Jest to pierwsza w branży formuła dla niemowląt, w której ponad połowa (60%) białka pochodzi z roślin. Danone wierzy, że opierając się na większej ilości składników pochodzenia roślinnego, może mieć spory wpływ na zmniejszenie śladu węglowego swoich produktów.
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej dań gotowych dla niemowląt i dzieci, którą objęto 39 podmiotów. Produktami priorytetowymi były wyroby gotowe do spożycia po podgrzaniu, oferowane w opakowaniach szklanych lub innych opakowaniach jednorazowych w ilości netto stanowiącej porcję na jedno karmienie.