Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Strategia FDA odnośnie zapobiegania chorobom wywołanym przez Cronobacter sakazakii w mieszankach mlecznych dla dzieci

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków FDA opracowuje strategię mającą na celu zwiększenie bezpieczeństwa preparatów w proszku dla niemowląt poprzez zapobieganie chorobom wywołanym przez Cronobacter sakazakii.

Cronobacter sakazakii to patogen występujący naturalnie w środowisku, który może dostać się do zakładów produkcyjnych i środowisk domowych na dłoniach, butach i innych zanieczyszczonych powierzchniach. Charakteryzuje się szczególnie dobrą przeżywalnością w suchej żywności, takiej jak: modyfikowane i zwykłe mleko w proszku, herbaty ziołowe i skrobia. Dla większości ludzi jest nieszkodliwy, ale może zagrażać życiu niemowląt w wieku poniżej dwóch miesięcy, wcześniaków oraz niemowląt z osłabionym układem odpornościowym, powodując posocznicę (niebezpieczne zakażenie krwi), a także zapalenie opon mózgowych, stan, który powoduje puchnięcie wyściółek otaczających mózg i rdzenie kręgowe.

Wycofania preparatów dla niemowląt w USA

Strategia prewencyjna FDA jest opracowywana po wycofaniach na dużą skalę modyfikowanego mleka w proszku dla niemowląt, które miały miejsce między wrześniem 2021 r. a lutym 2022 r.

Mieszanki dla niemowląt były wycofywane po tym, jak śledczy FDA stwierdzili, że w zakładzie produkcyjnym Abbott Nutrition w Sturgis w stanie Michigan panują „niehigieniczne warunki” i stwierdzono obecność pięciu różnych szczepów Cronobacter sakazakii. Dochodzenie zostało przeprowadzone po tym, jak FDA została poinformowana o czterech przypadkach zachorowań lub śmierci niemowląt po spożyciu sproszkowanych preparatów dla niemowląt produkowanych przez tą firmę. 17 lutego 2022 r. FDA ostrzegła konsumentów, aby nie podawali dzieciom niektórych produktów wytwarzanych w tym zakładzie. Tego samego dnia firma Abbott Nutrition dobrowolnie wycofała niektóre produkty dla niemowląt wytwarzane w zakładzie Sturgis i tymczasowo wstrzymała produkcję w celu ochrony zdrowia publicznego na czas podjęcia działań naprawczych.

FDA opublikowała zarys strategii prewencyjnej

Zarys strategii ma stanowić podłoże dyskusji celem dalszego opracowywania strategii zapobiegania chorobom Cronobacter sakazakii. I przedstawia się następująco:

  • Współpraca z zainteresowanymi stronami, aby lepiej zrozumieć najlepsze praktyki w produkcji mleka modyfikowanego dla niemowląt w proszku i co można zrobić, aby zwiększyć bezpieczeństwo.
  • Wzmocnienie działań regulacyjnych i obecnych systemów skutecznego nadzoru nad preparatami w proszku dla niemowląt, w tym:
    • Rozważenie, czy ustanowić specjalną kadrę śledczych do przeprowadzania kontroli preparatów dla niemowląt.
    • Reorganizacja personelu w Centrum ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia oraz w Biurze ds. Regulacji, aby lepiej wspierać nadzór regulacyjny nad preparatami dla niemowląt.
    • Przegląd i aktualizacja programu Infant Formula Compliance w celu odzwierciedlenia aktualnej wiedzy naukowej na temat Cronobacter oraz upewnienie się, że śledczy i specjaliści ds. zgodności są wyposażeni w narzędzia i zasoby potrzebne do umożliwienia spójnego i kompleksowego podejścia do inspekcji zakładów produkujących preparaty dla niemowląt i działań związanych z przestrzeganiem przepisów.
    • Zapewnienie dodatkowej edukacji/szkoleń personelu regulacyjnego FDA w zakresie inspekcji zakładów produkujących preparaty w proszku dla niemowląt.
  • W stosownych przypadkach dokonania przeglądu i aktualizacji wytycznych mających zastosowanie do produkcji preparatów dla niemowląt.
  • Ocena aktualnych wymagań testowych i określenie, czy ulepszenia mogą być odpowiednie w celu zwiększenia bezpieczeństwa gotowego produktu.
  • Ulepszanie komunikacji dla konsumentów na temat bezpiecznego przygotowywania i przechowywania.
  • Współpraca z partnerami federalnymi, stanowymi i lokalnymi w celu wzmocnienia zdolności urzędników i firm zajmujących się zdrowiem publicznym do identyfikowania i badania chorób Cronobacter w tym wzmożony nadzór genomiczny i wspieranie podniesienia poziomu zakażenia Cronobacter sakazakii wśród niemowląt jako choroby podlegającej obowiązkowi zgłoszenia na szczeblu krajowym.
  • Wsparcie badań, aby pomóc wypełnić luki w wiedzy naukowej na ten temat.

Źródło: FDA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Przemysł mleczarski

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.