Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jakość handlowa dań gotowych dla niemowląt i dzieci

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej dań gotowych dla niemowląt i dzieci, którą objęto 39 podmiotów. Produktami priorytetowymi były wyroby gotowe do spożycia po podgrzaniu, oferowane w opakowaniach szklanych lub innych opakowaniach jednorazowych w ilości netto stanowiącej porcję na jedno karmienie.

Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 39 partii. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 68 partiach. Nie stwierdzono nieprawidłowości.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 103 partii, z czego w 48 stwierdzono nieprawidłowości (46,6%). Dotyczyły one m.in.:

  • Podawania wprowadzającego w błąd określenia typu „zgodnie z przepisami nie zawiera substancji konserwujących i barwników”.
  • Braku informacji o rodzaju zastosowanej obróbki termicznej.
  • Stosowania nazwy nieadekwatnej do składu wyrobu gotowego, np. „indyk w …”, „mintaj w …” czy „kasza jęczmienna z …” dla produktów, w których dane składniki nie występowały w przeważającej ilości.

 

Źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Inspekcje Państwowe

Autor: IJHARS

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn