Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rozwijanie Kultury Bezpieczeństwa Żywności jako nauki, a nie sloganu: przegląd literatury wg FDA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała systematyczny przegląd literatury naukowej na temat Kultury Bezpieczeństwa Żywności (KBŻ) jako podstawę wspólnych prac nad Kulturą Bezpieczeństwa Żywności pomiędzy FDA a przemysłem, konsumentami i w ramach agencji. W sumie 79 artykułów spełniło kryteria kwalifikujące do przeglądu i zostało uwzględnionych w tej analizie.

FDA: Silna Kultura Bezpieczeństwa Żywności jest warunkiem wstępnym skutecznego zarządzania bezpieczeństwem żywności

FDA uważa, że aby dokonać radykalnej poprawy w zmniejszaniu obciążenia chorobami przenoszonymi przez żywność, należy zrobić więcej, aby wpłynąć na przekonania, postawy i zachowania ludzi oraz działania organizacji. Silna Kultura Bezpieczeństwa Żywności jest warunkiem wstępnym skutecznego zarządzania bezpieczeństwem żywności.

Promowanie KBŻ w całym systemie żywnościowym jest kluczowym filarem planu Nowej Ery Inteligentniejszego Bezpieczeństwa Żywności, który został wydany w 2020 r. Plan przedstawia 10-letni plan stworzenia bezpieczniejszego systemu żywnościowego. FDA przeprowadziła przegląd literatury, aby lepiej zrozumieć najnowszą wiedzę naukową na temat KBŻ, w tym sposób jej definiowania, opracowywania i utrzymywania przez różne organizacje oraz sposób jej oceny lub pomiaru.

Podczas gdy Kultura Bezpieczeństwa Żywności jest definiowana w literaturze na różne sposoby, w przeglądzie zidentyfikowano najczęściej cytowaną definicję KBŻ jako zbiór dominujących, względnie stałych, wyuczonych, podzielanych postaw, wartości i przekonań, które przyczyniają się do zachowań higienicznych stosowanych w określonym środowisko pracy z żywnością.

Przegląd literatury zidentyfikował również liczne kluczowe determinanty, które składają się na KBŻ, a także wyzwania i bariery w ustanowieniu i utrzymaniu silnej i skutecznej KBŻ.

FDA wykorzysta te badania do dalszych wysiłków na rzecz wspierania Kultury Bezpieczeństwa Żywności. Jednocześnie zachęca interesariuszy i branżę spożywczą do wspierania solidnej Kultury Bezpieczeństwa Żywności w całym systemie żywnościowym.

Dodatkowe informacje:

Źródło: FDA

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.