Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała systematyczny przegląd literatury naukowej na temat Kultury Bezpieczeństwa Żywności (KBŻ) jako podstawę wspólnych prac nad Kulturą Bezpieczeństwa Żywności pomiędzy FDA a przemysłem, konsumentami i w ramach agencji. W sumie 79 artykułów spełniło kryteria kwalifikujące do przeglądu i zostało uwzględnionych w tej analizie.
FDA: Silna Kultura Bezpieczeństwa Żywności jest warunkiem wstępnym skutecznego zarządzania bezpieczeństwem żywności
FDA uważa, że aby dokonać radykalnej poprawy w zmniejszaniu obciążenia chorobami przenoszonymi przez żywność, należy zrobić więcej, aby wpłynąć na przekonania, postawy i zachowania ludzi oraz działania organizacji. Silna Kultura Bezpieczeństwa Żywności jest warunkiem wstępnym skutecznego zarządzania bezpieczeństwem żywności.
Promowanie KBŻ w całym systemie żywnościowym jest kluczowym filarem planu Nowej Ery Inteligentniejszego Bezpieczeństwa Żywności, który został wydany w 2020 r. Plan przedstawia 10-letni plan stworzenia bezpieczniejszego systemu żywnościowego. FDA przeprowadziła przegląd literatury, aby lepiej zrozumieć najnowszą wiedzę naukową na temat KBŻ, w tym sposób jej definiowania, opracowywania i utrzymywania przez różne organizacje oraz sposób jej oceny lub pomiaru.
Podczas gdy Kultura Bezpieczeństwa Żywności jest definiowana w literaturze na różne sposoby, w przeglądzie zidentyfikowano najczęściej cytowaną definicję KBŻ jako zbiór dominujących, względnie stałych, wyuczonych, podzielanych postaw, wartości i przekonań, które przyczyniają się do zachowań higienicznych stosowanych w określonym środowisko pracy z żywnością.
Przegląd literatury zidentyfikował również liczne kluczowe determinanty, które składają się na KBŻ, a także wyzwania i bariery w ustanowieniu i utrzymaniu silnej i skutecznej KBŻ.
FDA wykorzysta te badania do dalszych wysiłków na rzecz wspierania Kultury Bezpieczeństwa Żywności. Jednocześnie zachęca interesariuszy i branżę spożywczą do wspierania solidnej Kultury Bezpieczeństwa Żywności w całym systemie żywnościowym.
Dodatkowe informacje:
Źródło: FDA
Przeczytaj także
Kultura bezpieczeństwa żywności ponownie stała się przedmiotem rozważań Komisji Europejskiej - tym razem w ramach wytycznych dotyczących wdrażania systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności
New Era of Smarter Food Safety przedstawia możliwe do osiągnięcia cele w zakresie poprawy identyfikowalności, poprawy analiz predykcyjnych, szybszego reagowania na epidemie, rozwiązywania nowych modeli biznesowych, ograniczania zanieczyszczenia żywności i wspierania rozwoju Kultury Bezpieczeństwa Żywności.
Najnowsza nowelizacja załączników rozporządzenia Komisji (UE) nr 852/2004 włączyła do przepisów w sprawie higieny środków spożywczych regulacje dotyczące zagwarantowania kultury bezpieczeństwa żywności oraz redystrybucji żywności.