Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Francja najbardziej dotknięta wielopaństwową epidemią Salmonelli - przypadki śmiertelne

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Prawie 300 osób zachorowało w sześciu krajach, a dwie zmarły w wyniku epidemii zakażeń Salmonella Enteritidis ST11 związaną z jajami.

Jak podaje Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) oraz Europejski Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) we Francji zgłoszono ponad 210 przypadków, 22 w Hiszpanii, po 12 w Holandii i Wielkiej Brytanii, siedem w Norwegii i trzy w Danii w 2021 r. Ostatni zgłoszony pacjent związany z epidemią odnotowany został w Norwegii z datą pobrania próbki 22 grudnia.

Istnieje prawdopodobieństwo, że zostaną zidentyfikowani kolejni pacjenci ze względu na czas potrzebny na zidentyfikowanie i potwierdzenie infekcji, a następnie zgłoszenie ich władzom. ECDC stwierdziło, że ryzyko nowych infekcji spowodowanych przez szczep epidemiczny i skażone jaja pozostaje wysokie.

Przypadki śmiertelne

Zakażenia odnotowano we wszystkich grupach wiekowych u pacjentów w wieku od mniej niż 1 roku do 93 lat. Zmarł 66-letni mężczyzna we Francji i 58-letni mężczyzna z chorobami współistniejącymi w Hiszpanii. Spośród 80 przypadków, o których wiadomo, 25 było hospitalizowanych.

Spożycie jaj w jakiejkolwiek formie zostało zgłoszone przez wszystkich 60 ankietowanych przypadków, a spożycie produktów drobiowych 39 z 42 pacjentów.

Źródło zakażeń

Niektórzy pacjenci we Francji spożyli posiłki w restauracjach serwujących jajka rozprowadzane przez tego samego dostawcę – hiszpańskie centrum dystrybucyjne. Jaja pochodziły z trzech hiszpańskich farm, z których jedna dała pozytywny wynik na obecność szczepu Salmonelli. Znaleziono go w próbce pobranej pod koniec lipca 2021 r.

Świeże jaja z tych gospodarstw zostały wycofane i wykorzystane tylko w produktach poddanych obróbce cieplnej. Żadne inne kraje nie otrzymywały jaj z ferm za pośrednictwem tego centrum dystrybucyjnego latem 2021 r. Nie można było zatem zidentyfikować źródła zakażenia pacjentów pod koniec 2021 r. oraz w krajach poza Hiszpanią i Francją.

Salmonella Enteritidis została również wykryta w oficjalnej próbce kału ze stada innej hiszpańskiej farmy we wrześniu 2021 r. która jest własnością i znajduje się niedaleko centrum dystrybucyjnego. Władze hiszpańskie ustaliły, że od listopada 2019 r. w gospodarstwie nie przeprowadzano kontroli próbek w ramach krajowego programu kontroli salmonelli.

Powiązanie z poprzednimi ogniskami infekcji

Epidemia z 2021 r. jest mikrobiologicznie powiązana z transgranicznym incydentem zgłoszonym przez Holandię w 2019 r. Jaja skonsumowane w holenderskiej epidemii pochodziły z hiszpańskiej farmy, ale badacze nie znaleźli związku epidemiologicznego między ogniskami zakażeń.

Według analiz przeprowadzonych we Francji, Holandii i Hiszpanii nie można było zidentyfikować wspólnego podmiotu między ogniskiem we Francji w 2021 r. a wybuchem w Holandii w 2019 r. Zaangażowane gospodarstwa i ośrodki dystrybucyjne są również zlokalizowane na różnych geograficznie obszarach.

Wyniki sugerują szeroki rozkład epidemii, który może wpłynąć na łańcuchy dostaw lub wcześniejsze etapy łańcucha produkcyjnego. Według ECDC może istnieć wiele źródeł tego szczepu Salmonelli Enteritidis i może ona krążyć w innych gospodarstwach w Hiszpanii lub w innych krajach.

Do 2021 r. zgłoszono kolejnych 801 bliskich genetycznie przypadków. W tym ponad 300 we Francji, 56 w Holandii, 75 w Norwegii, 70 w Hiszpanii i 255 w Wielkiej Brytanii.

W Holandii historycznie zidentyfikowano 17 przypadków od 2020 r.; 36 w 2019 r. i trzy w 2018 r. Hiszpania zgłosiła jeden przypadek w 2020 r., 39 w 2019 r. i 30 w 2018 r.

W Danii wykryto wcześniej jedenastu pacjentów: dwóch w 2020 r., czterech w 2019 r., trzech w 2018 r., jednego w 2014 r. i jednego w 2013 r. Norwegia odnotowała 35 przypadków w 2020 r., 29 w 2019 r. i 11 w 2018 r.

W Wielkiej Brytanii wykryto 33 przypadki w 2020 r., 144 w 2019 r., 73 w 2018 r. i pięć w 2017 r. W Niemczech odnotowano dwa przypadki w 2020 r., 17 w 2019 r., trzy w 2018 r., jeden w 2017 r. i jeden w 2016 r. W Irlandii było ich pięć. pacjentów, którzy byli w Hiszpanii z pobieraniem próbek w okresie od października 2018 r. do stycznia 2020 r.

Wzrost przypadków w ostatnich latach

W sumie w latach 2013-2021 w siedmiu krajach UE i Wielkiej Brytanii zarejestrowano ponad 1000 przypadków Salmonelli Enteritidis. Jednak w latach 2013, 2014, 2016 odnotowano tylko jeden przypadek i sześć przypadków w 2017. Liczba ta wzrosła do 192 w 2018 r., 381 w 2019 r., 219 w 2020 r. i 272 w 2021 r.

Źródło:

https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/multi-country-outbreak-salmonella-enteritidis-sequence-type-st11-infections

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7180

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.