Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Prawie 300 osób zachorowało w sześciu krajach, a dwie zmarły w wyniku epidemii zakażeń Salmonella Enteritidis ST11 związaną z jajami.
Jak podaje Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) oraz Europejski Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) we Francji zgłoszono ponad 210 przypadków, 22 w Hiszpanii, po 12 w Holandii i Wielkiej Brytanii, siedem w Norwegii i trzy w Danii w 2021 r. Ostatni zgłoszony pacjent związany z epidemią odnotowany został w Norwegii z datą pobrania próbki 22 grudnia.
Istnieje prawdopodobieństwo, że zostaną zidentyfikowani kolejni pacjenci ze względu na czas potrzebny na zidentyfikowanie i potwierdzenie infekcji, a następnie zgłoszenie ich władzom. ECDC stwierdziło, że ryzyko nowych infekcji spowodowanych przez szczep epidemiczny i skażone jaja pozostaje wysokie.
Przypadki śmiertelne
Zakażenia odnotowano we wszystkich grupach wiekowych u pacjentów w wieku od mniej niż 1 roku do 93 lat. Zmarł 66-letni mężczyzna we Francji i 58-letni mężczyzna z chorobami współistniejącymi w Hiszpanii. Spośród 80 przypadków, o których wiadomo, 25 było hospitalizowanych.
Spożycie jaj w jakiejkolwiek formie zostało zgłoszone przez wszystkich 60 ankietowanych przypadków, a spożycie produktów drobiowych 39 z 42 pacjentów.
Źródło zakażeń
Niektórzy pacjenci we Francji spożyli posiłki w restauracjach serwujących jajka rozprowadzane przez tego samego dostawcę – hiszpańskie centrum dystrybucyjne. Jaja pochodziły z trzech hiszpańskich farm, z których jedna dała pozytywny wynik na obecność szczepu Salmonelli. Znaleziono go w próbce pobranej pod koniec lipca 2021 r.
Świeże jaja z tych gospodarstw zostały wycofane i wykorzystane tylko w produktach poddanych obróbce cieplnej. Żadne inne kraje nie otrzymywały jaj z ferm za pośrednictwem tego centrum dystrybucyjnego latem 2021 r. Nie można było zatem zidentyfikować źródła zakażenia pacjentów pod koniec 2021 r. oraz w krajach poza Hiszpanią i Francją.
Salmonella Enteritidis została również wykryta w oficjalnej próbce kału ze stada innej hiszpańskiej farmy we wrześniu 2021 r. która jest własnością i znajduje się niedaleko centrum dystrybucyjnego. Władze hiszpańskie ustaliły, że od listopada 2019 r. w gospodarstwie nie przeprowadzano kontroli próbek w ramach krajowego programu kontroli salmonelli.
Powiązanie z poprzednimi ogniskami infekcji
Epidemia z 2021 r. jest mikrobiologicznie powiązana z transgranicznym incydentem zgłoszonym przez Holandię w 2019 r. Jaja skonsumowane w holenderskiej epidemii pochodziły z hiszpańskiej farmy, ale badacze nie znaleźli związku epidemiologicznego między ogniskami zakażeń.
Według analiz przeprowadzonych we Francji, Holandii i Hiszpanii nie można było zidentyfikować wspólnego podmiotu między ogniskiem we Francji w 2021 r. a wybuchem w Holandii w 2019 r. Zaangażowane gospodarstwa i ośrodki dystrybucyjne są również zlokalizowane na różnych geograficznie obszarach.
Wyniki sugerują szeroki rozkład epidemii, który może wpłynąć na łańcuchy dostaw lub wcześniejsze etapy łańcucha produkcyjnego. Według ECDC może istnieć wiele źródeł tego szczepu Salmonelli Enteritidis i może ona krążyć w innych gospodarstwach w Hiszpanii lub w innych krajach.
Do 2021 r. zgłoszono kolejnych 801 bliskich genetycznie przypadków. W tym ponad 300 we Francji, 56 w Holandii, 75 w Norwegii, 70 w Hiszpanii i 255 w Wielkiej Brytanii.
W Holandii historycznie zidentyfikowano 17 przypadków od 2020 r.; 36 w 2019 r. i trzy w 2018 r. Hiszpania zgłosiła jeden przypadek w 2020 r., 39 w 2019 r. i 30 w 2018 r.
W Danii wykryto wcześniej jedenastu pacjentów: dwóch w 2020 r., czterech w 2019 r., trzech w 2018 r., jednego w 2014 r. i jednego w 2013 r. Norwegia odnotowała 35 przypadków w 2020 r., 29 w 2019 r. i 11 w 2018 r.
W Wielkiej Brytanii wykryto 33 przypadki w 2020 r., 144 w 2019 r., 73 w 2018 r. i pięć w 2017 r. W Niemczech odnotowano dwa przypadki w 2020 r., 17 w 2019 r., trzy w 2018 r., jeden w 2017 r. i jeden w 2016 r. W Irlandii było ich pięć. pacjentów, którzy byli w Hiszpanii z pobieraniem próbek w okresie od października 2018 r. do stycznia 2020 r.
Wzrost przypadków w ostatnich latach
W sumie w latach 2013-2021 w siedmiu krajach UE i Wielkiej Brytanii zarejestrowano ponad 1000 przypadków Salmonelli Enteritidis. Jednak w latach 2013, 2014, 2016 odnotowano tylko jeden przypadek i sześć przypadków w 2017. Liczba ta wzrosła do 192 w 2018 r., 381 w 2019 r., 219 w 2020 r. i 272 w 2021 r.
Źródło:
Przeczytaj także
W lipcu i sierpniu 2021 r. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) przeprowadziła dochodzenie w sprawie epidemii Salmonelli Typhimurium powiązanej z warzywami liściastymi produkowanymi metodami hydroponicznymi. Raport i wnioski z tego dochodzenia został opublikowany 14 stycznia 2022 r.
Duński instytut Statens Serum Institut (SSI) prowadzi dochodzenie w sprawie epidemii bakterii E. coli (STEC) O157 wytwarzającej toksynę Shiga. Epidemia rozpoczęła się w grudniu 2021 r.,a ostatni przypadek chorego zgłoszono 4 stycznia 2022 r.
Pięć krajów europejskich zgłosiło zakażenia Salmonellą związane ze spożywaniem produktów na bazie sezamu, takich jak tahini i chałwa importowanych z Syrii.