Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała raport na temat dochodzenia w sprawie epidemii Salmonella Typhimurium, która spowodowała 31 zgłoszonych chorób i cztery hospitalizacje w USA w okresie od czerwca do sierpnia 2021 r. Uważa się, że ta epidemia była pierwszym krajowym dochodzeniem FDA w sprawie epidemii choroby przenoszonej przez żywność związanej z warzywami liściastymi uprawianymi w kontrolowanym środowisku rolniczym (CEA - Controlled Environment Agriculture). W ramach operacji CEA produkowane są zielone warzywa liściaste przy użyciu typowych technik hydroponicznych o wysokiej gęstości, metodą uprawy tratwowej w głębokiej wodzie. Metoda ta polega na tym, że rośliny są umieszczone na powierzchni pływającej, a ich korzenie zwisają w wodzie wypełnionej substancjami odżywczymi.
Opublikowany raport zawiera wyniki dochodzenia i wpływ różnych czynników, które potencjalnie przyczyniły się do skażenia warzyw liściastych Salmonellą.
FDA przeanalizowała około 300 próbek produktów, wody i próbek środowiskowych. Obserwacje obejmowały:
W wyniku analiz nie zidentyfikowano jednoznacznej pierwotnej przyczyny pojawienia się tego patogenu, nie mniej agencja wskazała na pewne warunki i praktyki, które mogą skutkować zanieczyszczeniem wody stawowej używanej do uprawy zielonych warzyw liściastych.
FDA wyizolowała szczep Salmonella Typhimurium w zbiorniku retencyjnym wód opadowych przylegającym do farmy CEA. Jednak dochodzenie nie ujawniło, czy zbiornik retencyjny wód opadowych był źródłem Salmonelli, która ostatecznie skaziła zielone warzywa liściaste.
W świetle opublikowanego raportu, FDA podkreśla następujące wymagania i zalecenia mające zastosowanie dla firm, prowadzących produkcję hydroponiczną:
Te wymagania i zalecenia to tylko kilka przykładów, które służą jako przypomnienie ponieważ produkcja żywności musi uwzględniać podstawowe problemy związane z jej bezpieczeństwem, w tym potencjalne źródła i drogi skażenia. Bezpieczeństwo żywności to wspólna odpowiedzialność, która obejmuje producentów żywności, dystrybutorów, wytwórców, sprzedawców detalicznych i organy regulacyjne.
Źródła:
Przeczytaj także
FSIS dokonał przeglądu polskich przepisów i ustalił, że są one równoważne z ustawą PPIA. W związku z tym produkty drobiowe pochodzące z uboju oraz przetworzone w certyfikowanych polskich zakładach kwalifikują się teraz do eksportu do USA i będą podlegały ponownej kontroli w punktach wejścia przez inspektorów FSIS.
Nagrania referatów z eFORUM FoodFakty Salmonella w żywności - Zagrożenia występowania, działania prewencyjne i techniki wykrywania
Holenderski sektor drobiu opowiada się za równymi szansami w całej UE i chce by rynek mięsa drobiowego był monitorowany, a obowiązujące wszystkich przepisy egzekwowane również w Polsce w przypadku infekcji Salmonella Enteritidis lub Typhimurium.