Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

FDA: Raport omawiający epidemię Salmonelli Typhimurium związanej z warzywami liściastymi produkowanymi metodami hydroponicznymi

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała raport na temat dochodzenia w sprawie epidemii Salmonella Typhimurium, która spowodowała 31 zgłoszonych chorób i cztery hospitalizacje w USA w okresie od czerwca do sierpnia 2021 r. Uważa się, że ta epidemia była pierwszym krajowym dochodzeniem FDA w sprawie epidemii choroby przenoszonej przez żywność związanej z warzywami liściastymi uprawianymi w kontrolowanym środowisku rolniczym (CEA - Controlled Environment Agriculture). W ramach operacji CEA produkowane są zielone warzywa liściaste przy użyciu typowych technik hydroponicznych o wysokiej gęstości, metodą uprawy tratwowej w głębokiej wodzie. Metoda ta polega na tym, że rośliny są umieszczone na powierzchni pływającej, a ich korzenie zwisają w wodzie wypełnionej substancjami odżywczymi.  

Opublikowany raport zawiera wyniki dochodzenia i wpływ różnych czynników, które potencjalnie przyczyniły się do skażenia warzyw liściastych Salmonellą.

FDA przeanalizowała około 300 próbek produktów, wody i próbek środowiskowych. Obserwacje obejmowały:

  • sposób ochrony i zabezpieczenia surowców przed skażeniem. Wyniki analiz dały wynik negatywny, nie stwierdzono patogenów;
  • jakość mikrobiologiczną wody ze stawu produkcyjnego. Wykryto Salmonellę Liverpool, szczep niezwiązany z epidemią;
  • ocenę urządzeń używanych do zbiorów;
  • ocenę sposobu schładzania i przechowywania produktów po zbiorach;
  • ocenę jakości wody w stawie retencyjnym wody deszczowej (nie była to woda używana do produkcji ). Stwierdzono obecność Salmonella Typhimurium;
  • ocenę warunków sanitarnych środowiska produkcyjnego przed i po zbiorach.

W wyniku analiz nie zidentyfikowano jednoznacznej pierwotnej przyczyny pojawienia się tego patogenu, nie mniej agencja wskazała na pewne warunki i praktyki, które mogą skutkować zanieczyszczeniem wody stawowej używanej do uprawy zielonych warzyw liściastych.  

FDA wyizolowała szczep Salmonella Typhimurium w zbiorniku retencyjnym wód opadowych przylegającym do farmy CEA. Jednak dochodzenie nie ujawniło, czy zbiornik retencyjny wód opadowych był źródłem Salmonelli, która ostatecznie skaziła zielone warzywa liściaste.

W świetle opublikowanego raportu, FDA podkreśla następujące wymagania i zalecenia mające zastosowanie dla firm, prowadzących produkcję hydroponiczną:  

  • Wdrożenie skutecznych procedur sanitarnych i planów pobierania próbek, przy jednoczesnym zwróceniu szczególnej uwagi na operacje higieniczne tak aby procedury czyszczenia nie przyczyniały się do rozprzestrzeniania zanieczyszczeń mikrobiologicznych.
  • Wdrożenie procedur szybkiego schładzania i przechowywaniu w odpowiednich warunkach zebranych zielonych warzyw liściastych. Dodatkowo rutynowe monitorowanie środowiska przetwarzania i przechowywania oraz monitorowanie temperatur przechowywanych produktów, aby zapobiec wzrostowi patogenów.
  • Przygotowanie planu pobierania próbek uwzględniającego próbki przed zbiorami oraz po zbiorach, próbki wody i środowiska zewnętrznego co pozwoli kontrolować potencjalne źródła i drogi skażenia bakteryjnego.
  • Kontrolowanie jakości mikrobiologicznej wody używanej do produkcji, tak aby miała odpowiednią jakość sanitarną zgodnie z jej przeznaczeniem, co obejmuje w razie potrzeby wdrożenie środków prewencyjnych takich jak jej dodatkowe uzdatnianie.
  • W przypadku identyfikacji patogenu w środowisku uprawy należy przeprowadzić analizę przyczyn źródłowych i wdrożyć odpowiednie środki zapobiegawcze i weryfikacyjne.
  • Ocena zagrożeń związanych z użytkowaniem gruntów przyległych i pobliskich do przedmiotowej uprawy.

Te wymagania i zalecenia to tylko kilka przykładów, które służą jako przypomnienie ponieważ produkcja żywności musi  uwzględniać podstawowe problemy związane z jej bezpieczeństwem, w tym potencjalne źródła i drogi skażenia. Bezpieczeństwo żywności to wspólna odpowiedzialność, która obejmuje producentów żywności, dystrybutorów, wytwórców, sprzedawców detalicznych i organy regulacyjne.

Źródła:

https://www.fda.gov/food/cfsan-constituent-updates/fda-issues-report-highlighting-salmonella-outbreak-packaged-leafy-greens-produced-controlled

https://www.fda.gov/media/155402/download

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Trzos-Błądek Elżbieta

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.