Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

EFSA: Epidemia salmonellozy związana z importowanymi produktami na bazie sezamu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Od stycznia 2019 r. w pięciu krajach UE/EOG zgłoszono 121 przypadków zakażeń Salmonella enterica sześcioma różnymi serotypami powiązanymi z produktami na bazie sezamu. Serotypy to S. Amsterdam, S. Havana, S. Kintambo, S. Mbandaka, S. Orion i S. Senftenberg. Analiza przypadków w czterech krajach ujawniła spożywanie produktów na bazie sezamu (chałwy lub tahini) przed zakażeniem. Prawie połowa przypadków dotyczy dzieci w wieku ≤10 lat, które również stanowią ponad połowę przypadków hospitalizowanych. Nie zgłoszono żadnych zgonów.

Od listopada 2019 r. 14 partii produktów na bazie sezamu pochodzących z Syrii dało wynik pozytywny na obecność jednego lub wielu szczepów salmonelli (dwanaście z marki A, dwa z marki C).

Na podstawie dostępnych informacji epidemiologicznych, mikrobiologicznych i identyfikowalności prawdopodobne nośniki infekcji to produkty na bazie sezamu importowane z Syrii, przynajmniej w krajach zaangażowanych w identyfikowalność partii pozytywnych. Produkty te są zapieczętowane i gotowe do spożycia, co sugeruje, że zanieczyszczenie nastąpiło, zanim produkty trafiły na rynek Unii Europejskiej/Europejskiego Obszaru Gospodarczego (UE/EOG).

Sporadyczne występowanie przypadków u ludzi oraz identyfikacja pozytywnych próbek żywności od 2019 r. wskazują na dostępność skażonych produktów na bazie sezamu na rynku UE/EOG od ponad dwóch lat. Stwarza to ryzyko infekcji u ludzi i poważnych chorób klinicznych z kilkoma serotypami Salmonelli, szczególnie wśród dzieci.

Środki kontroli wdrożone od sierpnia 2020 r. na przedmiotowych partiach produktów na bazie sezamu nie zapobiegły dotychczas występowaniu przypadków u ludzi. Ponadto przedmiotowe produkty mają długi okres przydatności do spożycia i nadal mogą być przechowywane w domach.

Biorąc pod uwagę ograniczone informacje na temat wytwarzania i dystrybucji produktów, nadal istnieje ryzyko nowych zakażeń Salmonellą w UE/EOG, związanych z importowanymi produktami na bazie sezamu z Syrii.

 

Źródło: EFSA

Wybierz obszar: Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn