Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA: Epidemia salmonellozy związana z importowanymi produktami na bazie sezamu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Od stycznia 2019 r. w pięciu krajach UE/EOG zgłoszono 121 przypadków zakażeń Salmonella enterica sześcioma różnymi serotypami powiązanymi z produktami na bazie sezamu. Serotypy to S. Amsterdam, S. Havana, S. Kintambo, S. Mbandaka, S. Orion i S. Senftenberg. Analiza przypadków w czterech krajach ujawniła spożywanie produktów na bazie sezamu (chałwy lub tahini) przed zakażeniem. Prawie połowa przypadków dotyczy dzieci w wieku ≤10 lat, które również stanowią ponad połowę przypadków hospitalizowanych. Nie zgłoszono żadnych zgonów.

Od listopada 2019 r. 14 partii produktów na bazie sezamu pochodzących z Syrii dało wynik pozytywny na obecność jednego lub wielu szczepów salmonelli (dwanaście z marki A, dwa z marki C).

Na podstawie dostępnych informacji epidemiologicznych, mikrobiologicznych i identyfikowalności prawdopodobne nośniki infekcji to produkty na bazie sezamu importowane z Syrii, przynajmniej w krajach zaangażowanych w identyfikowalność partii pozytywnych. Produkty te są zapieczętowane i gotowe do spożycia, co sugeruje, że zanieczyszczenie nastąpiło, zanim produkty trafiły na rynek Unii Europejskiej/Europejskiego Obszaru Gospodarczego (UE/EOG).

Sporadyczne występowanie przypadków u ludzi oraz identyfikacja pozytywnych próbek żywności od 2019 r. wskazują na dostępność skażonych produktów na bazie sezamu na rynku UE/EOG od ponad dwóch lat. Stwarza to ryzyko infekcji u ludzi i poważnych chorób klinicznych z kilkoma serotypami Salmonelli, szczególnie wśród dzieci.

Środki kontroli wdrożone od sierpnia 2020 r. na przedmiotowych partiach produktów na bazie sezamu nie zapobiegły dotychczas występowaniu przypadków u ludzi. Ponadto przedmiotowe produkty mają długi okres przydatności do spożycia i nadal mogą być przechowywane w domach.

Biorąc pod uwagę ograniczone informacje na temat wytwarzania i dystrybucji produktów, nadal istnieje ryzyko nowych zakażeń Salmonellą w UE/EOG, związanych z importowanymi produktami na bazie sezamu z Syrii.

 

Źródło: EFSA

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.