Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

FSIS poinformował o wycofaniu blisko 400 ton wędlin w USA z powodu Salmonelli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

FSIS - Służba ds. Bezpieczeństwa i Kontroli Żywności Departamentu Rolnictwa USA poinformowała o epidemii wywołanej przez Salmonella Typhimurium i Infantis. W okresie od 9 maja do 27 lipca 2021 r. zgłoszono 36 przypadków zachorowań w 17 stanach USA.

Epidemia salmonellozy została powiązana z wędlinami, które mogą być skażone Salmonella Infantis i/lub Salmonella Typhimurium.

Wycofano blisko 400 ton wędlin

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych poinformował poprzez FSIS o wycofaniu około 862 000 funtów (blisko 400 ton) wędlin typu antipasto wyprodukowanych przez Fratelli Beretta USA, Inc., w zakładzie w Mount Olive, NJ.

24-oz. tacki zawierające dwa 12-uncjowe opakowania „Fratelli Beretta UNCURED ANTIPASTO PROSCIUTTO, SOPPRESSATA, MILANO SALAMI & COPPA” z datami przydatności do spożycia od 27 sierpnia do 22 lutego i kodem UPC 073541305316 były produkowane od 28 lutego 2021 r. do 15 sierpnia 2021r. Produkty podlegające wycofaniu noszą numer zakładu „EST. 7543B” wydrukowane na opakowaniu obok daty przydatności do spożycia.

FSIS obawia się, że niektóre produkty znajdują się w lodówkach konsumentów. Produkty te należy wyrzucić lub zwrócić w miejscu zakupu, bezwzględnie nie zaleca się ich spożycia.

FSIS rutynowo przeprowadza kontrole skuteczności wycofania, aby sprawdzić, czy firmy wycofujące powiadamiają swoich klientów o wycofaniu i czy podejmowane są kroki w celu upewnienia się, że produkt nie jest już dostępny dla konsumentów.

Źródło: https://www.fsis.usda.gov/recalls-alerts/fratelli-beretta-usa-inc.-recalls-ready-eat-uncured-antipasto-meat-products-due


 

Webinarium eFORUM foodfakty - Salmonella w żywności

Data: 14.09.2021, godzina 12:00

Zapraszamy do zapisów

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Przemysł mięsny Wycofania z rynku

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn