Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Gryzonie jako zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nadchodzi chłodniejsza pora roku, a wraz z nią nieproszeni goście – gryzonie, takie jak myszy i szczury, które stają się poważnym zagrożeniem dla przemysłu spożywczego. To właśnie w tym czasie, wraz z nadejściem pierwszych przymrozków, można spodziewać się ich wzmożonej aktywności. Gryzonie szukają schronienia, ciepła i łatwego dostępu do pożywienia, co sprawia, że obiekty przetwórstwa żywności stają się dla nich idealnym celem.

Ryzyko dla bezpieczeństwa żywności

Podczas niedawno zorganizowanego webinarium skierowanego do właścicieli i pracowników obiektów przetwórstwa żywności, Jerry Heath z Industrial Fumigant Co. podkreślił, jak poważne mogą być konsekwencje inwazji gryzoni. Infestacje mogą prowadzić do zamknięcia zakładów, szczególnie w kontekście bezpieczeństwa żywności. Gryzonie mogą być przyczyną zanieczyszczenia żywności, a ich odchody często stanowią powód wycofania produktów z rynku.

Według danych FDA, gryzonie są odpowiedzialne za zanieczyszczenie lub zjedzenie około 20% światowych zasobów żywności. Co gorsza, mogą przenosić ponad 60 niebezpiecznych chorób zakaźnych, w tym Salmonellę, Listerię i E. coli, które są poważnym zagrożeniem dla zdrowia ludzkiego.

Zabezpieczenie obiektów przed gryzoniami

Zarówno właściciele, jak i pracownicy zakładów przetwórstwa żywności muszą być odpowiednio przeszkoleni, aby skutecznie zapobiegać inwazji gryzoni. Jak podkreśla Heath, pierwszym krokiem w walce z gryzoniami jest eliminacja potencjalnych dróg, którymi mogą one przedostać się do budynków. Wiele gryzoni oczekuje na zewnątrz, szukając sposobu, by dostać się do wnętrza. Dlatego tak istotne jest dbanie o szczelność drzwi, okien i innych otworów budowlanych.

Myszy, choć mniejsze od szczurów, są bardziej uciążliwe wewnątrz budynków, ze względu na swoją liczebność. Są również w stanie przetrwać dłużej bez wody, co sprawia, że mogą rozprzestrzeniać się w trudno dostępnych miejscach.

Skuteczne metody kontroli gryzoni

Heath rekomenduje stosowanie stacji deratyzacyjnych, które mogą być umieszczone zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz obiektów. Są to małe pojemniki zawierające toksyczną przynętę, która zabija gryzonie po jej spożyciu. Przynęta często trafia do gniazda, gdzie może być spożyta przez więcej osobników, co przyspiesza proces eliminacji.

Inną skuteczną metodą są tradycyjne pułapki. Należy je umieszczać w miejscach, gdzie zaobserwowano ślady aktywności gryzoni, na przykład odchody. Ważne jest także regularne monitorowanie i dostosowywanie rozmieszczenia pułapek, aby złapać wszystkie osobniki.

Fumigacja jako ostateczne rozwiązanie

Fumigacja może być skutecznym sposobem na wyeliminowanie gryzoni. Proces ten polega na użyciu gazu, który przenika do trudno dostępnych miejsc, takich jak wnętrza maszyn. Jest to metoda szczególnie efektywna w przypadku zakładów przetwórstwa żywności, gdzie wymagane są wysokie standardy higieniczne.

Przypadki zanieczyszczenia żywności

Niestety, przypadki zanieczyszczenia żywności przez gryzonie nie są rzadkością. W 2022 roku firma Dollar Tree Distribution Inc. musiała wycofać wiele produktów z powodu poważnej infestacji gryzoni w jednym z centrów dystrybucyjnych w Arkansas. Po fumigacji znaleziono tam ponad 1100 martwych gryzoni, co świadczyło o poważnym problemie.

Podobna sytuacja miała miejsce w 2024 roku, gdy Wehah Farms musiała wycofać ponad 4600 opakowań ryżu z powodu zanieczyszczenia odpadami pochodzącymi od gryzoni.

Podsumowanie

Kontrola gryzoni to proces wymagający ciągłej uwagi i zaangażowania. Regularne inspekcje, stosowanie odpowiednich pułapek oraz eliminacja potencjalnych dróg wejścia to kluczowe elementy skutecznej strategii zwalczania tych szkodników. Dla przemysłu spożywczego walka z gryzoniami to nie tylko kwestia ochrony produktów, ale także dbania o zdrowie konsumentów i uniknięcia poważnych strat finansowych.

Źródła: 

https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-031-50531-7_7

https://juniperpublishers.com/nfsij/pdf/NFSIJ.MS.ID.555683.pdf

https://www.lankabusinessnews.com/40-of-global-food-production-is-lost-to-pests-and-20-of-the-food-supply-is-contaminated-by-rodents/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Wycofania z rynku

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.