Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dane GUS
Według wyliczeń Banku BGŻ BNP Paribas, na podstawie danych GUS, w 2017 r. na produkty mleczarskie jedna osoba w gospodarstwie domowym w Polsce wydała średnio 456,24 zł czyli o 7,8% więcej niż przed rokiem. Na podstawie danych pochodzących z badań budżetów gospodarstw domowych GUS zsumowaliśmy wydatki ponoszone przez gospodarstwa domowe na produkty mleczarskie, do których należały m.in. mleko pitne, jogurty, sery i twarogi, napoje mleczne, śmietana oraz masło.
Więcej pieniędzy na przetwory mleczne
Wzrost wydatków na produkty mleczarskie był bardziej dynamiczny niż wydatków na żywność ogółem, który wyniósł 4,8%, a środki przeznaczone na produkty mleczarskie stanowiły 14,6% całkowitych wydatków na żywność ponoszonych przez gospodarstwa domowe. Warto dodać, że w 2017 r. średnia liczba osób w gospodarstwie domowym wyniosła 2,66 co oznacza, że przeciętnie w roku na produkty mleczarskie gospodarstwo domowe w naszym kraju przeznacza 1213,60 zł.
260 g masła/miesiąc
Wśród produktów mleczarskich w 2017 r. najbardziej dynamiczny wzrost wydatków zaobserwowano w przypadku masła. W przeliczeniu na jedną osobę wyniosły one rocznie 77,40 zł i były o 26% wyższe niż przed rokiem. Wzrost wydatków spowodowany był wzrostem cen masła, które na półkach sklepowych było przeciętnie o 31% droższe niż w 2016 r. Z kolei spożycie ilościowe w przeliczeniu na jedną osobę zmniejszyło się o 7,1% do 3,12 kg. Oznacza to, że jedna osoba zużywała w ciągu miesiąca ok 260 gram masła.
Wzrost wydatków na sery
Wydatki gospodarstw domowych na sery dojrzewające i topione, które stanowią najważniejszą pozycję w wydatkach na produkty mleczarskie, zwiększyły się natomiast o 9,8% do 103,32 zł na osobę rocznie, podczas gdy spożycie ilościowe nie zmieniło się – wyniosło 4,92kg. Z uwagi na to, że dynamika wzrostu cen tej kategorii była mniejsza (6,8%), można przypuszczać, że konsumenci wybierali produkty w wyższej jakości. Wydatki gospodarstw domowych na śmietanę zwiększyły się o 6,2% do 34,92 zł na osobę, co było wynikiem wzrostu jej cen, gdyż spożycie ilościowe pozostało na tym samym poziomie 4,32 litra rocznie na osobę.
Mleko pitne i jogurty
Utrzymał się obserwowany w ostatnich latach spadek ilościowego spożycia mleka pitnego. W 2017 r. jedna osoba spożyła średnio 35,88 litrów mleka, o 4,2% mniej niż w poprzednim roku. W przypadku wydatków, spadek ilościowego spożycia został zrekompensowany przez wzrost cen (o 2,9%) i wybór produktów z wyższej kategorii cenowej, gdyż wydatki, w porównaniu z poprzednim rokiem, wzrosły o 0,6% do 80,40 zł na osobę. Spadek ilościowego spożycia zaobserwowano też w przypadku jogurtów, o 1,9% do 6,2 litra na osobę, podczas gdy wydatki wzrosły o 5,1% do 46,92 zł. Należy pamiętać, że badania budżetów gospodarstw domowych obejmują wyłącznie żywność, która została zakupiona do spożycia w obrębie gospodarstwa domowego. Dane te nie uwzględniają konsumpcji żywności poza domem.
Przeczytaj także
Według danych Pont-Info w I połowie 2018 r. przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka zwiększyły się w relacji rocznej o 1,3%, jednak koszty działalności wzrosły w większym stopniu, o 3,3%. W konsekwencji większość wskaźników rentowności branży była niższa od notowanej w I poł. 2017 r. Warto zauważyć, że ostatni raz niższą rentowność w I połowie roku zakłady mleczarskie odnotowały w 2008 r.
Według danych Eurostatu w I połowie 2018 r. z Unii Europejskiej do Chin wyeksportowano produkty mleczarskie o łącznej wartości 557 mln EUR, czyli o 14,2% mniejszej niż w I połowie 2017 r. Wartość sprzedaży do Chin stanowiła 11% całkowitej wartości eksportu produktów mleczarskich z UE w tym okresie.
Według wstępnych danych MF (za MRiRW) w I połowie 2018 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski wyniosła 1,03 mld EUR i była o 0,6% wyższa niż w I połowie 2017 r. W kierunku wzrostu wartości oddziaływały przede wszystkim tłuszcze mleczne oraz sery i twarogi. Zdecydowanie mniejsze niż przed rokiem były natomiast przychody ze sprzedaży zagranicznej proszków mlecznych.