Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

INFOSAN odnotowuje spadek incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Liczba incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności z udziałem międzynarodowej sieci INFOSAN spadła w oparciu o dane z ostatniego kwartału.

Międzynarodowa sieć organów ds. Bezpieczeństwa żywności (INFOSAN) uczestniczyła w 18 wydarzeniach dotyczących bezpieczeństwa żywności, obejmujących 50 krajów od lipca do września, w porównaniu z 29 incydentami dotyczącymi 66 krajów w okresie od kwietnia do czerwca.

Jedenaście z 18 powiadomień dotyczyło zagrożenia biologicznego. Cztery dotyczyły Salmonelli, trzy Listerii monocytogenes i po jednym bakterii Cyclospora, E. coli, wirusa zapalenia wątroby typu A i norowirusa.

Norowirus w wodorostach z Chin

W trzecim kwartale 2019 r. sieć INFOSAN została powiadomiony o kilku epidemiach norowirusa w krajach europejskich epidemiologicznie związanych ze spożywaniem mrożonej sałatki z wodorostów morskich wyprodukowanej przez tego samego producenta w Chinach.

Skontaktowano się z Awaryjnym Punktem Kontaktowym INFOSAN w Chinach, aby sprawdzić, czy inne kraje mogły otrzymać potencjalnie skażoną sałatkę z wodorostów morskich i dochodzenie jest w toku.

Zatrucie metanolem w Kostaryce

W trzecim kwartale sieć została poinformowana o zatruciu metanolem w Kostaryce związanym ze spożywaniem zafałszowanych, podrabianych napojów alkoholowych.

Podczas dochodzenia szczegółowe informacje na temat powiązanych produktów, gdy stały się dostępne, zostały udostępnione na stronie internetowej INFOSAN. Ze względu na kryminalny charakter i możliwość nielegalnej dystrybucji powiązanych produktów inni członkowie INFOSAN w regionie wymieniali informacje o środkach zarządzania ryzykiem w swoich krajach oraz wcześniejsze doświadczenia związane z podobnymi incydentami. Z innych krajów nie zgłoszono żadnych chorób związanych z implikowanymi produktami.

Inne zagrożenia

Pięć zdarzeń dotyczyło zagrożenia fizycznego, takiego jak metal, plastik i szkło, jedno dotyczyło metanolu jako zagrożenia chemicznego, a drugie dotyczyło niezgłoszonych alergenów nerkowca i orzecha włoskiego.

Kategorie żywności

Najczęściej zgłaszanymi kategoriami żywności były mleko i produkty mleczne, zioła, przyprawy, ryby i inne owoce morza, mięso i produkty mięsne, przekąski, desery i inna żywność, warzywa i produkty pochodne, napoje alkoholowe, owoce i produkty owocowe oraz rośliny strączkowe.

Kraje

Incydenty dotyczyły krajów ze wszystkich regionów WHO, ale głównie Europy, a następnie Zachodniego Pacyfiku, Afryki, obu Ameryk, wschodniej części Morza Śródziemnego i Azji Południowo-Wschodniej.

Spotkanie INFOSAN

Drugie globalne spotkanie INFOSAN, zorganizowane przez FAO i WHO, a organizowane przez Urząd ds. Rolnictwa i Bezpieczeństwa Żywności w Abu Zabi, odbędzie się w dniach 9–11 grudnia w Zjednoczonych Emiratach Arabskich.

Po raz pierwszy od prawie dekady zgromadzi członków z ponad 100 krajów.

Spotkanie zapewni członkom okazję do omówienia postępów, wyzwań i możliwości wzmocnienia sieci i ochrony globalnego zaopatrzenia w żywność, aby pomóc zmniejszyć globalne obciążenie chorobami przenoszonymi przez żywność.

Źródło:

FoodSafetyNews

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.