Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Innowacyjna technologia wspomaga kontrolę jakości systemu MAP

Kategoria: Procesy i Technologie

AirScan Ishida, system do wykrywania wycieków w opakowaniach MAP, znacznie usprawnił procedury kontroli jakości, a także obniżył koszty pracy w M-Back – spółce uznanej za giganta rynku produktów mlecznych i nabiału.

"Ofenschnecke" – nowy produkt niemieckiej spółki M-Back Gmbh, produkowany dla firmy Meggle, to rodzaj ciasta francuskiego z nadzieniem. Produkt przeznaczony jest do spożycia po podgrzaniu w piekarniku. Występuje w dwóch wersjach handlowych, tj. bułeczek z farszem z sera i świeżych ziół oraz bułeczek ze szpinakiem. Wkład trafia do termoformowanych tacek o wadze od 180 g do 300 g, zawierających 2 lub 3 produkty.

 

W przypadku, gdy pakowane są delikatne ciasta francuskie, śladowe cząstki produktów nierzadko przedostają się w obszar zgrzewania. Może to powodować ulatnianie się gazu ochronnego i przenikanie wilgoci do opakowania. W rzadkich przypadkach, czynniki zewnętrzne mogą również powodować powstawanie uszkodzeń w folii uszczelniającej. Takie wadliwe opakowanie należy wykluczyć z dystrybucji, ponieważ okres trwałości może ulec znacznemu skróceniu, produkt może też utracić swoje właściwości. Właśnie dlatego dla firmy M-Back priorytetem była niezawodna identyfikacja nieszczelności o średnicy 0,4 mm lub większej.

Producent postawił na Ishida AirScan, który wykorzystuje technologię laserową do wykrywania wycieków dwutlenku węgla (CO2), który jest używany w wielu zastosowaniach MAP. Wysokowydajny system, w czasie krótszym niż 20 milisekund, sprawdza każdą pojedynczą tacę pod kątem śladów ulatniającego się CO2.

 

– Kiedyś przeprowadzaliśmy inspekcję mniejszych partii produktów wzrokowo – mówi Marcel Schwebler, szef działu pakowania. – Jednak ta procedura, przy tak znacznym wzroście produkcji, przestała być praktyczna i zadowalająca. Tym samym poszukiwaliśmy rozwiązań dla kontroli jakości zautomatyzowanej, pozwalających na 100% niezawodności - wyjaśnia.

Airscan niezawodnie znajduje otwory o średnicy rzędu 0,25 mm, w dodatku w imponującym tempie 180 opakowań na minutę. Systemu poprawia jakość bez żadnego negatywnego wpływu na produkty, ponieważ proces kontroli nie wywiera na nie żadnego nacisku, a tym samym ich nie uszkadza - w przeciwieństwie do konwencjonalnych, liniowych testerów szczelności. System można zintegrować z istniejącymi liniami pakującymi w ciągu kilku minut, bez potrzeby modyfikowania istniejących podajników taśmowych.

Zobacz: youtube.com/watch?v=9Ds0d3Y67lc

W przypadku spółki M-Back system Ishida AirScan został zainstalowany w końcu linii pakującej, pomiędzy innymi urządzeniami kontrolnymi a etykieciarką. Od chwili instalacji około 3% opakowań identyfikowanych jest jako nieszczelne. Są one eliminowane za pomocą mechanizmu odrzutu powietrza i transportowane do komory zbiorczej, a następnie poddawane procesowi ponownego pakowania.

Znajdujemy otwory nawet mniejsze niż 0,4 mm – informuje Marcel Schwebler. – Obrazując, jeśli zanurzymy odrzucone opakowanie w pojemniku z wodą, nie zaobserwujemy wycieku gazu. Jednak w warunkach laboratoryjnych, potrafimy stwierdzić dekompozycję mieszanki gazowej w opakowaniu. Ponadto, nie ma alternatywy dla systemu AirScan, jeśli chodzi o prędkość – mówi.

Ishida AirScan pracuje w trybie dwuzmianowym, sprawdzając 3,500 opakowań "Ofenschnecken" na godzinę, co daje prędkość posuwu pasa przenośnika rzędu 30 metrów na minutę. Marcel Schwebler podkreśla również łatwość obsługi i przystępność systemu, wskazując, że jest on prosty i bezpieczny w użyciu oraz wymaga jedynie minimalnej konserwacji. Nie ma potrzeby wprowadzania zmian ustawień przy przełączeniach między produktami. Jedynie w przypadku zmiany wysokości tacki produktowej, dostrajane jest położenie ramienia z głowicą czujnika. Proces czyszczenia na sucho, przed i po każdym cyklu produkcyjnym zajmuje do dziesięciu minut.

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Autor: Ishida Europe

Przeczytaj także

Dystrybutorem urządzeń Ishida jest:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.