Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Technologia kontroli rentgenowskiej Ishida zapewnia jakość greckiego jogurtu

Kategoria: Procesy i Technologie

Kri Kri przetwarza obecnie 80-90 ton jogurtu dziennie. System rentgenowski Ishida monitoruje dziennie około 12 000 - 14 000 opakowań. Bogate portfolio producenta zawiera około 140 różnych produktów, obejmuje jogurty naturalne i owocowe, produkty tradycyjne oraz asortyment dla dzieci. Pakowane są one w opakowania o wielkości od 150 g do 500 g. Pojemniki są najpierw napełniane, a następnie pakowane w skrzynie, przed sprawdzeniem ich na urządzeniu rentgenowskim Ishida.

Aby pomieścić całe kartony, firma zdecydowała się na Ishida IX-GA-65100, która jest specjalnie zaprojektowana do większych produktów. Podobnie jak wszystkie modele Ishida IX-GA, jest to model wyposażony w unikalną technologię algorytmu genetycznego (GA), która wykorzystuje analizę danych obrazu z wielu kontroli, aby osiągnąć niezwykle wysoki poziom dokładności inspekcji. Dzięki temu Kri Kri może „wyszkolić” maszynę, aby skupiała się wyłącznie na zawartości jogurtu w każdym pojemniku i wykluczyła wszelkie obszary zewnętrzne.

Nowa, najnowocześniejsza linia produkcyjna i pakująca zainstalowana w Kri Kri, zakupiona została po tym, jak w Wigilię 2013 r. w fabryce wybuchł pożar, powodując poważne zniszczenia w mleczarni. W ciągu kolejnych siedmiu miesięcy powstał nowy zakład, o dwukrotnie większej zdolności produkcyjnej. Producent, mając możliwość zainstalowania najnowszego i najlepszego sprzętu, zwrócił się do Ishidy i jej greckiego agenta Europack, z prośbą o rozwiązanie kontroli rentgenowskiej.

– Naturalnie szukaliśmy dla naszej inwestycji najlepszej opłacalności, ale nadrzędne było zachowanie jakości i bezpieczeństwo - po prostu nie mogliśmy tego narażać, ponieważ ostatecznie liczy się nasza renoma – wyjaśnia Dimitris Barboutis, kierownik techniczny Kri Kri.

Zaawansowany proces produkcyjny firmy wymaga zachowania najwyższego poziomu higieny. Priorytetem dla Kri Kri było więc to, aby zainstalowana maszyna zachowywała również czujność w kwestii potencjalnych ciał obcych, takich jak metal, szkło lub inne elementy, które mogłyby zanieczyścić jogurt.

Wybrany system jest w stanie odróżnić kawałki owoców w jogurcie owocowym od wszelkich niepożądanych ciał obcych. Jest też w stanie maskować małe kawałki czekolady używane jako polewa do jogurtów dziecięcych, które są pakowane w oddzielną plastikową kopułkę umieszczoną nad pokrywką pojemnika.

– Kładziemy ogromny nacisk na wyjątkowy charakter naszych jogurtów i nasze zaangażowanie w dostarczanie produktów najwyższej jakości, dlatego jest dla nas absolutnie niezbędne, abyśmy mogli przeprowadzać rygorystyczny monitoring. Musimy mieć pewność, że wszystkie produkty opuszczają naszą fabrykę w najlepszym możliwym stanie – podkreśla Dimitris Barboutis.

Zdolność wykazania wysokich standardów kontroli jakości była kluczowa podczas wkraczania Kri Kri na rynki eksportowe, na których producent zaspokaja rosnące globalne zapotrzebowanie na tradycyjny grecki jogurt. Produkty firmy są obecnie sprzedawane w 20 krajach w Europie, na Bałkanach i na Bliskim Wschodzie oraz w kilku dużych sieciach supermarketów, w tym w Polsce.

Dla Kri Kri głównymi zaletami systemu kontroli rentgenowskiej Ishida jest łatwość obsługi i elastyczność. Przyjazny dla użytkownika, kolorowy ekran dotykowy IX-GA-65100, umożliwia przechowywanie w pamięci danych technicznych dotyczących każdego produktu i wywoływanie ich za naciśnięciem jednego przycisku w celu szybkiej i prostej zmiany. Równie ważną cechą dla producenta jest wszechstronność poziomów czułości wykrywania zanieczyszczeń.

Źródło: ishidaeurope.com/pl

Wybierz obszar: Procesy i Technologie

Autor: Ishida Europe

Dystrybutorem urządzeń Ishida jest:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn