Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Technologia kontroli rentgenowskiej Ishida zapewnia jakość greckiego jogurtu

Kategoria: Procesy i Technologie

Kri Kri przetwarza obecnie 80-90 ton jogurtu dziennie. System rentgenowski Ishida monitoruje dziennie około 12 000 - 14 000 opakowań. Bogate portfolio producenta zawiera około 140 różnych produktów, obejmuje jogurty naturalne i owocowe, produkty tradycyjne oraz asortyment dla dzieci. Pakowane są one w opakowania o wielkości od 150 g do 500 g. Pojemniki są najpierw napełniane, a następnie pakowane w skrzynie, przed sprawdzeniem ich na urządzeniu rentgenowskim Ishida.

Aby pomieścić całe kartony, firma zdecydowała się na Ishida IX-GA-65100, która jest specjalnie zaprojektowana do większych produktów. Podobnie jak wszystkie modele Ishida IX-GA, jest to model wyposażony w unikalną technologię algorytmu genetycznego (GA), która wykorzystuje analizę danych obrazu z wielu kontroli, aby osiągnąć niezwykle wysoki poziom dokładności inspekcji. Dzięki temu Kri Kri może „wyszkolić” maszynę, aby skupiała się wyłącznie na zawartości jogurtu w każdym pojemniku i wykluczyła wszelkie obszary zewnętrzne.

Nowa, najnowocześniejsza linia produkcyjna i pakująca zainstalowana w Kri Kri, zakupiona została po tym, jak w Wigilię 2013 r. w fabryce wybuchł pożar, powodując poważne zniszczenia w mleczarni. W ciągu kolejnych siedmiu miesięcy powstał nowy zakład, o dwukrotnie większej zdolności produkcyjnej. Producent, mając możliwość zainstalowania najnowszego i najlepszego sprzętu, zwrócił się do Ishidy i jej greckiego agenta Europack, z prośbą o rozwiązanie kontroli rentgenowskiej.

– Naturalnie szukaliśmy dla naszej inwestycji najlepszej opłacalności, ale nadrzędne było zachowanie jakości i bezpieczeństwo - po prostu nie mogliśmy tego narażać, ponieważ ostatecznie liczy się nasza renoma – wyjaśnia Dimitris Barboutis, kierownik techniczny Kri Kri.

Zaawansowany proces produkcyjny firmy wymaga zachowania najwyższego poziomu higieny. Priorytetem dla Kri Kri było więc to, aby zainstalowana maszyna zachowywała również czujność w kwestii potencjalnych ciał obcych, takich jak metal, szkło lub inne elementy, które mogłyby zanieczyścić jogurt.

Wybrany system jest w stanie odróżnić kawałki owoców w jogurcie owocowym od wszelkich niepożądanych ciał obcych. Jest też w stanie maskować małe kawałki czekolady używane jako polewa do jogurtów dziecięcych, które są pakowane w oddzielną plastikową kopułkę umieszczoną nad pokrywką pojemnika.

– Kładziemy ogromny nacisk na wyjątkowy charakter naszych jogurtów i nasze zaangażowanie w dostarczanie produktów najwyższej jakości, dlatego jest dla nas absolutnie niezbędne, abyśmy mogli przeprowadzać rygorystyczny monitoring. Musimy mieć pewność, że wszystkie produkty opuszczają naszą fabrykę w najlepszym możliwym stanie – podkreśla Dimitris Barboutis.

Zdolność wykazania wysokich standardów kontroli jakości była kluczowa podczas wkraczania Kri Kri na rynki eksportowe, na których producent zaspokaja rosnące globalne zapotrzebowanie na tradycyjny grecki jogurt. Produkty firmy są obecnie sprzedawane w 20 krajach w Europie, na Bałkanach i na Bliskim Wschodzie oraz w kilku dużych sieciach supermarketów, w tym w Polsce.

Dla Kri Kri głównymi zaletami systemu kontroli rentgenowskiej Ishida jest łatwość obsługi i elastyczność. Przyjazny dla użytkownika, kolorowy ekran dotykowy IX-GA-65100, umożliwia przechowywanie w pamięci danych technicznych dotyczących każdego produktu i wywoływanie ich za naciśnięciem jednego przycisku w celu szybkiej i prostej zmiany. Równie ważną cechą dla producenta jest wszechstronność poziomów czułości wykrywania zanieczyszczeń.

Źródło: ishidaeurope.com/pl

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Dystrybutorem urządzeń Ishida jest:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.