Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Przez ostatnich kilka lat w skali całego świata obserwowany jest trend promowania żywności funkcjonalnej, lepszej, bardziej urozmaiconej, o wyższych walorach prozdrowotnych. Ten trend sprawia, że popyt na takie towary rośnie, a podaż musi za nim nadążać. Przemysł przetwórczy ma od teraz sprzymierzeńca – w Skierniewicach powstał obiekt Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO). Będzie on jednocześnie służył naukowcom i przedsiębiorcom w tworzeniu oryginalnych i odpowiadających najnowszym żywieniowym trendom produktów na bazie owoców i warzyw.
Owoce i warzywa „na fali”
Okres pandemii miał duży wpływ na zmiany w postrzeganiu przez konsumentów spożywanych pokarmów i ich roli w budowaniu odporności. W tym aspekcie podkreślenia wymaga kategoria „owoce i warzywa”. Konsumenci zaczęli zwracać nie tylko większą uwagę na to, co jedzą, ale także jak często sięgają po poszczególne pokarmy i w jakiej formie. Wzrosła sprzedaż i spożycie świeżych owoców i warzyw oraz przetworów owocowo-warzywnych. W kategorii „przetwory” można wymienić przede wszystkich dużą grupę, jaką są soki 100% (NFC), zarówno z jednego gatunku owoców czy warzyw, jak i mieszane, soki typu smoothie, konfitury i dżemy. Coraz częściej owoce i warzywa są spożywane w postaci różnego rodzaju przekąsek: owoców i warzyw suszonych czy chipsów. Coraz większą popularnością wśród konsumentów cieszą się także owoce liofilizowane, które coraz częściej stają się dodatkiem z wyboru do jogurtów, ciast, deserów czy muesli.
Nowoczesne przetwórstwo w jednym miejscu
Prace badawczo-rozwojowe w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw nie są nowością dla specjalistów z Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach. Tutejsi naukowcy od wielu lat realizują krajowe i międzynarodowe badania w tej dziedzinie, odnosząc sukcesy. Od teraz mają do dyspozycji zupełnie nowe, komfortowe przestrzenie, gdzie będą realizować kolejne pomysły na jeszcze lepsze produkty i bardziej udoskonalone technologie w zakresie przetwórstwa. W nowo wybudowanym obiekcie są dwie hale technologiczne wyposażone z specjalistyczne maszyny. Jedna jest przystosowana do produkcji soków przecierowych i innych przetworów o wysokiej zawartości wody, druga natomiast do produkcji suszy owocowych i warzywnych. Dla zapewnienia ciągłości procesu badawczego i możliwości monitorowania zmian jakości innowacyjnych produktów, obiekt jest wyposażony w magazyny półproduktów i wyrobów gotowych z możliwością sterowania i kontrolowania warunków symulowanego obrotu towarowego.
Przewaga wobec innych obiektów
Przewagą Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych wobec innych tego typu obiektów jest z pewnością stworzenie przestrzeni współpracy. Oprócz klasycznej pracowni badań sensorycznych, w CPPO zaprojektowano specjalną przestrzeń warsztatową umożliwiającą bezpośredni kontakt różnych grup interesariuszy i sprzyjającą efektywnej komunikacji w formule Living-Lab (tzw. żywego laboratorium). Mowa tu o możliwości włączenia do procesu kreowania innowacyjnych przetworów na bazie produktów ogrodniczych użytkownika końcowego. Może to być konsument, który będzie mógł oceniać nowo powstałe produkty pod kątem właściwości smakowych i prozdrowotnych, ale także współpracujący przedsiębiorca, który oceni „swoim okiem” proces pod kątem operacyjno-ekonomicznym. Aby w obiekcie zapewnić taką możliwość - oprócz części technologicznej – został tu stworzony dział ukierunkowany na badania preferencji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw. Usytuowanie działu badań konsumenckich w fizycznym sąsiedztwie działu technologicznego będzie umożliwiało właśnie wprowadzanie i testowanie nowych metod badawczych wykraczających poza rutynowe podejście i umożliwiające zdobycie nowej wiedzy.
Cel został założony i zrealizowany
Od pomysłu do ostatniego etapu realizacji projektu minęło nieco ponad trzy lata. Dziś możemy stanąć w nowoczesnym budynku, w którym już niebawem ruszą prace badawcze i wdrożeniowe. Instytut reklamuje to miejsce jako takie, gdzie naukowcy będą mogli realizować swoje pomysły, udoskonalać technologie, gdzie młodzi naukowcy (także doktoranci) będą mogli także rozwinąć skrzydła i pracować w sprzyjającej atmosferze, wykorzystywać najnowsze maszyny i urządzenia. Współpraca naukowców z przedsiębiorcami z pewnością przyniesie szereg korzyści dla obu stron. Jest to przecież niezbędne, aby sprostać rosnącym wymaganiom konsumentów. Instytut zaprasza jednocześnie do współpracy mniejsze i większe przedsiębiorstwa nie tylko z Ziemi Łódzkiej, aby razem pracować nad nowatorskimi produktami z owoców i warzyw. Mogą one, podobnie jak polskie świeże owoce i warzywa, niebawem stanowić przewagę na rynku eksportowym wobec innych krajów.
Projekt powstał dzięki wsparciu finansowemu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014 - 2020. Wartość projektu to ponad 12,5 mln złotych.
Przeczytaj także
Rosnąca świadomość konsumentów i poszukiwanie nowych, bioaktywnych produktów sprawiają, że konieczne jest szukanie nowych rozwiązań i technologii. W recepturze tych makaronów znalazły się takie dodatki jak np. jarmuż, pokrzywa, pietruszka czy też miąższ dyni. Odpowiednio dopracowana receptura i technologia przygotowania makaronów umożliwiła uzyskanie produktu zasadotwórczego, który może być rekomendowany w diecie każdego człowieka dbającego o stan swojego zdrowia.
Naukowcy opracowali nowy rodzaj makaronu, który pakowany jest w spłaszczonej formie, a w trakcie gotowania przybiera trójwymiarowe kształty. Poprzez znaczną redukcję pustej przestrzeni wewnątrz opakowania ta innowacyjna technologia może przyczynić do zaoszczędzenia nawet 59-86% miejsca podczas transportu i przechowywania produktu.
Zespół pod kierownictwem dra Rammohana Aluru z Uralskiego Uniwersytetu Federalnego w Rosji stworzył trzy rodzaje folii spożywczej na bazie alginianu sodu – powszechnie stosowanego biopolimeru, który otrzymywany jest z wodorostów.