Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Innowacyjność i wiedza ekspercka odpowiedzią na potrzeby rynku

Kategoria: Biznes

Przez ostatnich kilka lat w skali całego świata obserwowany jest trend promowania żywności funkcjonalnej, lepszej, bardziej urozmaiconej, o wyższych walorach prozdrowotnych. Ten trend sprawia, że popyt na takie towary rośnie, a podaż musi za nim nadążać. Przemysł przetwórczy ma od teraz sprzymierzeńca – w Skierniewicach powstał obiekt Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych (CPPO). Będzie on jednocześnie służył naukowcom i przedsiębiorcom w tworzeniu oryginalnych i odpowiadających najnowszym żywieniowym trendom produktów na bazie owoców i warzyw.

Owoce i warzywa „na fali”

Okres pandemii miał duży wpływ na zmiany w postrzeganiu przez konsumentów spożywanych pokarmów i ich roli w budowaniu odporności. W tym aspekcie podkreślenia wymaga kategoria „owoce i warzywa”. Konsumenci zaczęli zwracać nie tylko większą uwagę na to, co jedzą, ale także jak często sięgają po poszczególne pokarmy i w jakiej formie. Wzrosła sprzedaż i spożycie świeżych owoców i warzyw oraz przetworów owocowo-warzywnych. W kategorii „przetwory” można wymienić przede wszystkich dużą grupę, jaką są soki 100% (NFC), zarówno z jednego gatunku owoców czy warzyw, jak i mieszane, soki typu smoothie, konfitury i dżemy. Coraz częściej owoce i warzywa są spożywane w postaci różnego rodzaju przekąsek: owoców i warzyw suszonych czy chipsów. Coraz większą popularnością wśród konsumentów cieszą się także owoce liofilizowane, które coraz częściej stają się dodatkiem z wyboru do jogurtów, ciast, deserów czy muesli.

Nowoczesne przetwórstwo w jednym miejscu

Prace badawczo-rozwojowe w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw nie są nowością dla specjalistów z Instytutu Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach. Tutejsi naukowcy od wielu lat realizują krajowe i międzynarodowe badania w tej dziedzinie, odnosząc sukcesy. Od teraz mają do dyspozycji zupełnie nowe, komfortowe przestrzenie, gdzie będą realizować kolejne pomysły na jeszcze lepsze produkty i bardziej udoskonalone technologie w zakresie przetwórstwa. W nowo wybudowanym obiekcie są dwie hale technologiczne wyposażone z specjalistyczne maszyny. Jedna jest przystosowana do produkcji soków przecierowych i innych przetworów o wysokiej zawartości wody, druga natomiast do produkcji suszy owocowych i warzywnych. Dla zapewnienia ciągłości procesu badawczego i możliwości monitorowania zmian jakości innowacyjnych produktów, obiekt jest wyposażony w magazyny półproduktów i wyrobów gotowych z możliwością sterowania i kontrolowania warunków symulowanego obrotu towarowego.

Przewaga wobec innych obiektów

Przewagą Centrum Przetwórstwa Produktów Ogrodniczych wobec innych tego typu obiektów jest z pewnością stworzenie przestrzeni współpracy. Oprócz klasycznej pracowni badań sensorycznych, w CPPO zaprojektowano specjalną przestrzeń warsztatową umożliwiającą bezpośredni kontakt różnych grup interesariuszy i sprzyjającą efektywnej komunikacji w formule Living-Lab (tzw. żywego laboratorium). Mowa tu o możliwości włączenia do procesu kreowania innowacyjnych przetworów na bazie produktów ogrodniczych użytkownika końcowego. Może to być konsument, który będzie mógł oceniać nowo powstałe produkty pod kątem właściwości smakowych i prozdrowotnych, ale także współpracujący przedsiębiorca, który oceni „swoim okiem” proces pod kątem operacyjno-ekonomicznym. Aby w obiekcie zapewnić taką możliwość - oprócz części technologicznej – został tu stworzony dział ukierunkowany na badania preferencji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw. Usytuowanie działu badań konsumenckich w fizycznym sąsiedztwie działu technologicznego będzie umożliwiało właśnie wprowadzanie i testowanie nowych metod badawczych wykraczających poza rutynowe podejście i umożliwiające zdobycie nowej wiedzy.

Cel został założony i zrealizowany

Od pomysłu do ostatniego etapu realizacji projektu minęło nieco ponad trzy lata. Dziś możemy stanąć w nowoczesnym budynku, w którym już niebawem ruszą prace badawcze i wdrożeniowe. Instytut reklamuje to miejsce jako takie, gdzie naukowcy będą mogli realizować swoje pomysły, udoskonalać technologie, gdzie młodzi naukowcy (także doktoranci) będą mogli także rozwinąć skrzydła i pracować w sprzyjającej atmosferze, wykorzystywać najnowsze maszyny i urządzenia. Współpraca naukowców z przedsiębiorcami z pewnością przyniesie szereg korzyści dla obu stron. Jest to przecież niezbędne, aby sprostać rosnącym wymaganiom konsumentów. Instytut zaprasza jednocześnie do współpracy mniejsze i większe przedsiębiorstwa nie tylko z Ziemi Łódzkiej, aby razem pracować nad nowatorskimi produktami z owoców i warzyw. Mogą one, podobnie jak polskie świeże owoce i warzywa, niebawem stanowić przewagę na rynku eksportowym wobec innych krajów.

Projekt powstał dzięki wsparciu finansowemu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014 - 2020. Wartość projektu to ponad 12,5 mln złotych.


Autor:Dorota Łabanowska-Bury, Instytut Ogrodnictwa – PIB w Skierniewicach
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa Procesy i Technologie Przemysł napojowy

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.