Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jadalna folia antybakteryjna chroni ryby i owoce morza przed drobnoustrojami

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Procesy i Technologie

Biodegradowalna warstwa ochronna

Badania międzynarodowego zespołu naukowców wskazują, że biodegradowalna i zdatna do spożycia folia antybakteryjna na bazie skrobi ogranicza rozwój bakterii patogennych w rybach i owocach morza. Innowacyjna technologia może przyczynić się do zapobiegania zatruciom pokarmowym, a jednocześnie pomóc w uniezależnieniu się branży od plastikowych opakowań. Produkty morskie łatwo ulegają skażeniu drobnoustrojami takimi jak przecinkowce czy Salmonella, które powodować mogą problemy żołądkowo-jelitowe. Ze względu na wysoką przeżywalność tych bakterii po zamrożeniu, zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego ryb i owoców morza stanowi poważny problem dla przemysłu.

Skrobia z antybiotykami

Naukowcy z Tajlandii i Stanów Zjednoczonych przygotowali mieszaninę termoplastycznej skrobi z tapioki oraz żelatynowej warstwy zawierającej dwa antybiotyki – nizynę Z oraz arginian etylowo-lauroilowy (LAE). Następnym etapem była inokulacja plastrów krewetki tygrysiej oraz lucjana czerwonego bakteriami patogennymi. Skażone próbki zostały zanurzone w eksperymentalnej folii z nizyną Z bądź LAE, a potem zapakowane próżniowo i trzymane w warunkach chłodniczych przez miesiąc lub zamrożone na okres 90 dni.

„Kontrolowane uwalnianie” związków aktywnych

Catherine Cutter, profesor technologii żywności na Uniwersytecie Stanowym Pensylwanii w USA i współautorka pracy, podkreśla rolę „kontrolowanego uwalniania” związków antybakteryjnych z jadalnej folii. Gdyby zostały one od razu umieszczone bezpośrednio na powierzchni produktów, mogłyby ulec rozpuszczeniu lub skropleniu, tracąc przy tym swoje ochronne właściwości. „Jeśli chcemy, aby nasza jadalna folia działała prawidłowo, musi ona wykazywać cechy zbliżone do plastiku, być elastyczna i dopasowywać się do kształtu produktu. Musi być także przezroczysta, aby nie odstraszyć konsumenta, a dodatkowo zależy nam, by była w pełni biodegradowalna”, wyjaśnia prof. Cutter.

Alternatywa dla tradycyjnych opakowań

Istotnym wyzwaniem dla przemysłu spożywczego jest obecnie ograniczenie wykorzystania opakowań plastikowych, które stanowiły podstawę funkcjonowania całej branży przez ostatnich 40-50 lat. „Uzyskane przez nas rezultaty pokazują, że antybakteryjna jadalna folia działa zgodnie z przeznaczeniem. W jaki sposób możemy zatem wprowadzić tego typu opakowania do powszechnego użytku? Znalezienie odpowiedzi na to pytanie stanowić będzie cel kolejnych badań nad wykorzystaniem tej technologii”, podsumowuje prof. Cutter.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.