Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Biodegradowalna warstwa ochronna
Badania międzynarodowego zespołu naukowców wskazują, że biodegradowalna i zdatna do spożycia folia antybakteryjna na bazie skrobi ogranicza rozwój bakterii patogennych w rybach i owocach morza. Innowacyjna technologia może przyczynić się do zapobiegania zatruciom pokarmowym, a jednocześnie pomóc w uniezależnieniu się branży od plastikowych opakowań. Produkty morskie łatwo ulegają skażeniu drobnoustrojami takimi jak przecinkowce czy Salmonella, które powodować mogą problemy żołądkowo-jelitowe. Ze względu na wysoką przeżywalność tych bakterii po zamrożeniu, zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego ryb i owoców morza stanowi poważny problem dla przemysłu.
Skrobia z antybiotykami
Naukowcy z Tajlandii i Stanów Zjednoczonych przygotowali mieszaninę termoplastycznej skrobi z tapioki oraz żelatynowej warstwy zawierającej dwa antybiotyki – nizynę Z oraz arginian etylowo-lauroilowy (LAE). Następnym etapem była inokulacja plastrów krewetki tygrysiej oraz lucjana czerwonego bakteriami patogennymi. Skażone próbki zostały zanurzone w eksperymentalnej folii z nizyną Z bądź LAE, a potem zapakowane próżniowo i trzymane w warunkach chłodniczych przez miesiąc lub zamrożone na okres 90 dni.
„Kontrolowane uwalnianie” związków aktywnych
Catherine Cutter, profesor technologii żywności na Uniwersytecie Stanowym Pensylwanii w USA i współautorka pracy, podkreśla rolę „kontrolowanego uwalniania” związków antybakteryjnych z jadalnej folii. Gdyby zostały one od razu umieszczone bezpośrednio na powierzchni produktów, mogłyby ulec rozpuszczeniu lub skropleniu, tracąc przy tym swoje ochronne właściwości. „Jeśli chcemy, aby nasza jadalna folia działała prawidłowo, musi ona wykazywać cechy zbliżone do plastiku, być elastyczna i dopasowywać się do kształtu produktu. Musi być także przezroczysta, aby nie odstraszyć konsumenta, a dodatkowo zależy nam, by była w pełni biodegradowalna”, wyjaśnia prof. Cutter.
Alternatywa dla tradycyjnych opakowań
Istotnym wyzwaniem dla przemysłu spożywczego jest obecnie ograniczenie wykorzystania opakowań plastikowych, które stanowiły podstawę funkcjonowania całej branży przez ostatnich 40-50 lat. „Uzyskane przez nas rezultaty pokazują, że antybakteryjna jadalna folia działa zgodnie z przeznaczeniem. W jaki sposób możemy zatem wprowadzić tego typu opakowania do powszechnego użytku? Znalezienie odpowiedzi na to pytanie stanowić będzie cel kolejnych badań nad wykorzystaniem tej technologii”, podsumowuje prof. Cutter.
Źródła:
Przeczytaj także
W ubiegłym roku eksport pszenicy z Polski był istotnie niższy niż rok wcześniej i wyniósł 1,8 mln t. Większość sprzedaży trafiła do Arabii Saudyjskiej oraz Niemiec.
Międzynarodowe Konsorcjum Sekwencjonowania Genomu Pszenicy (IWGSC) opublikowało szczegółowy opis genomu pszenicy, najpowszechniej uprawianego zboża na świecie. Praca naukowców otwiera drogę do opracowywania coraz doskonalszych odmian tej rośliny, które będą mogły lepiej adaptować się do zmian klimatu, dawać obfitsze plony, zapewniać wyższą wartość odżywczą i być bardziej przyjazne środowisku.
W związku z wykryciem około 700 kg polskiego mięsa wołowego, zawierającego ślady bakterii Salmonella, władze Czech wymagać będą, aby cała wołowina przywożona z Polski była poddawana specjalnym inspekcjom począwszy od czwartku 21 lutego 2019.