Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niewielki eksport pszenicy z Polski

Kategoria: Biznes

W ubiegłym roku eksport pszenicy z Polski był istotnie niższy niż rok wcześniej i wyniósł 1,8 mln t. Większość sprzedaży trafiła do Arabii Saudyjskiej oraz Niemiec.

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w 2018 r. eksport pszenicy (CN 1001) z Polski wyniósł 1,79 mln t i był o 0,99 mln t, czyli o prawie 36%, niższy niż rok wcześniej. Jednocześnie był to najmniejszy wolumen od 2013 r., gdy sprzedaż zagraniczna ukształtowała się na poziomie 1,69 mln t. Wpływ na ubiegłoroczny wynik miała niewielka dostępność ziarna w II połowie roku, ale też duża konkurencja na rynkach zagranicznych ze strony Rosji.

Odbiorcy pszenicy z Polski

W 2018 r. na pierwszym miejscu, wśród odbiorców pszenicy z Polski, uplasowała się Arabia Saudyjska, spychając na drugą pozycję lidera z 2017 r. – Niemcy. Do Arabii Saudyjskiej trafiło 705 tys. t ziarna, co stanowiło ponad 39% całego eksportu pszenicy. Wielkość ta była jednocześnie o 68% wyższa wobec 2017 r. W przypadku Niemiec wolumen wysyłek ziarna był o 15% niższy niż rok wcześniej i wyniósł 525 tys. t. Na trzecim miejscu pojawiła się Norwegia, która w 2018 r. zakupiła od nas ponad 100 tys. t, zaś rok wcześniej zaledwie 0,26 tys. t. Kolejne pozycje (z wyjątkiem piątego, na którym pojawiła się Hiszpania) zajmują kraje afrykańskie – Egipt, RPA, Kenia, Nigeria, Algieria. Łącznie zakupiły one 258 tys. t pszenicy, co stanowiło 14% polskiego eksportu.

Biorąc pod uwagę jedynie bieżący sezon, w jego pierwszych sześciu miesiącach (tj. od lipca do grudnia 2018 r.) sprzedaż zagraniczna pszenicy wyniosła 1,01 mln t, czyli już o zaledwie 2% mniej niż w analogicznym okresie 2017 r. Słabe wyniki w wywozie ziarna są zatem przede wszystkim efektem I połowy 2018 r.

Potencjał do ożywienia eksportu

Jeżeli chodzi o najbliższe miesiące, to teoretycznie jest potencjał do ożywienia eksportu. Wprawdzie zbiory pszenicy w 2018 r. były istotnie mniejsze niż rok wcześniej – według GUS wyniosły 9,8 mln t wobec 11,7 mln t w 2017 r. – jednak jest to nadal więcej niż wynosi roczne zużycie tego zboża w Polsce. Sparks szacuje je, w zależności od sezonu, na 8,2-9,2 mln t. Po drugie, w bieżący sezon (2018/19) weszliśmy z relatywnie wysokimi zapasami ziarna wynoszącymi, według Sparks, 0,9 mln t. Po trzecie, powoli wyczerpuje się potencjał eksportowy Rosji, która w ostatnich kilkunastu miesiącach zdominowała międzynarodowy obrót ziarnem. Niemniej, globalny popyt importowy na pszenicę w bieżącym sezonie jest mniejszy niż w ubiegłym, poza tym konkurencję dla Polski będzie stanowić pszenica francuska. 

Wybierz temat: Przemysł piekarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Marta Skrzypczyk
dyrektor biura analiz makroekonomicznych sektora agro
Rynek zbóż i oleistych

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 08.02.2019

    Jakie prognozy dla rynku rzepaku?

    W bieżącym sezonie na paryskiej giełdzie Matif notowania cen rzepaku najwyższy poziom osiągnęły 8 sierpnia ub. r. – prawie 383 euro/t. Następnie, w ciągu zaledwie półtora miesiąca, obniżyły się do 365 euro/t. Kolejny szczyt przypadł na 5 października ub. r. - 382 euro/t - i od tamtej pory do końca grudnia...

    Czytaj więcej
  • 25.01.2019

    Prognozy unijnych zbiorów pszenicy w 2019 r.

    Firma Tallage w raporcie „Strategie grains”, opublikowanym 17.01 przedstawiła pierwsze prognozy unijnego bilansu popytowo-podażowego dla zbóż w nadchodzącym sezonie 2019/20. Według tych bardzo wstępnych przewidywań zbiory...

    Czytaj więcej
  • 11.01.2019

    Wzrost cen zbóż w 2018 roku

    Po trzech latach relatywnie niskich cen skupu zbóż, w 2018 r., szczególnie w jego drugiej połowie, ziarno zaczęło drożeć. Przeciętna cena najważniejszych gatunków zbóż w Polsce była od 5 do 13% wyższa niż w 2017 r. Według publikowanych w cyklu tygodniowym danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.