Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość handlowa suplementów diety– raport Narodowego Instytutu Leków

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Na początku roku Narodowy Instytut Leków (NIL) poinformował o wynikach swoich badań dotyczących jakości suplementów diety. Jak wynika z doniesień przedmiotem badań było 50 ze 100 najczęściej kupowanych w Polsce suplementów diety. W przypadku 25% stwierdzono nieprawidłowości polegające głównie na rozbieżności pomiędzy deklarowanymi w oznakowaniu poziomami zawartości składników aktywnych (np. pochodzenia roślinnego) a ich rzeczywistą zawartością w produkcie. Raport nie został jeszcze opublikowany.

Wyniki badań realizowanych w innych krajach unijnych wskazują na nieprawidłowości sięgające nawet 60%. Jednak należy podkreślić, że metodyka i kategorie badanych suplementów diety mogą być różne.

Do grupy suplementów diety o wyższym ryzyku zafałszowań zalicza się te dedykowane sportowcom, wzmacniające libido i wspomagające kontrolę masy ciała oraz produkty zawierające składniki pochodzenia roślinnego.

Z raportu Unijnej Sieci ds. Oszustw Związanych z Żywnością (EU Food Fraud Network) za 2018 r. wynika, że suplementy diety wraz z żywnością wzbogaconą i „dietetyczną” znajdują się na 5 miejscu (na 10) kategorii środków spożywczych, w odniesieniu do których najczęściej popełniane są oszustwa. Przypadki zidentyfikowanych w skali UE nieprawidłowości dotyczyły:

  • w 58% oznakowania,
  • w 19% zastąpienia deklarowanego składnika (innym lub o niższej jakości), niższą zawartością substancji „aktywnej” od deklaracji w oznakowaniu oraz zawartością nieautoryzowanych substancji,
  • w 12% nieprawidłowości związanych z dokumentami (brak, sfałszowane, podrabiane,)  
  • w 8% zastosowanie niedozwolonych procesów przetwarzania,
  • w 4% to naruszenia w zakresie własności intelektualnej.

Cennym uzupełnieniem pełnego obrazu jakości suplementów diety w Polsce byłoby zestawienie wyników z Raportu NIL z wynikami urzędowej kontroli jakości handlowej suplementów diety, za które zgodnie z kompetencjami odpowiada Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (od lipca 2020 r. jako jedyna inspekcja). Konieczne byłoby porównanie nie tylko wybieranych do badań produktów, ale też zastosowanej metodyki i kryteriów oceny.

Działania takie jak inicjatywa NIL są niezbędne do wyeliminowania nieuczciwych praktyk i zapewnienia bezpieczeństwa konsumentom. W Polsce brakuje laboratorium referencyjnego ds. zafałszowań suplementów diety, więc może NIL tę lukę skutecznie wypełni.

ZNACZENIE DLA FIRM

Suplement diety to środek spożywczy (def. z rozp. 178/2002) a każdy środek spożywczy to artykuł rolno-spożywczy (def. ustawa o jhar-s). Tym samym również w przypadku suplementów diety mają zastosowanie przepisy dotyczące artykułów rolno-spożywczych zafałszowanych. Przykładem zafałszowania nie jest tylko zaniżona zawartość składnika aktywnego w stosunku do deklaracji na etykiecie, ale może być także wskazanie (niezgodne z prawdą), że składnik pochodzi z rolnictwa ekologicznego co zdarza się w przypadku takich składników jak MACA czy Acai i wielu innych.

Firmy z branży suplementowej jako podmioty profesjonalnie działające w branży są zobligowanie do przestrzegania przepisów dotyczących jakości handlowej. Tymczasem, praktyka pokazuje, że część producentów nie jest nawet świadoma podstawowego obowiązku rejestracji działalności we właściwym inspektoracie.

 

Autor:Paweł Mirosz i Izabela Tańska Doradcy ds. Prawa Żywnościowego IGIFC
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Suplementy diety

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.