Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

KE: Porozumienie osiągnięte w 2021 r. w sprawie wielkości dopuszczalnych połowów w Morzu Bałtyckim

Kategoria: Biznes, Prawo Żywnościowe

Komisja i państwa członkowskie osiągnęły porozumienie w sprawie uprawnień do połowów na Morzu Bałtyckim na rok 2021.

Porozumienie to zostało osiągnięte w trudnym okresie dla regionu Morza Bałtyckiego, ponieważ zmaga się on z trwającymi zagrożeniami dla ekosystemu i skutkami gospodarczymi pandemii koronawirusa. Virginijus Sinkevičius, komisarz ds. środowiska, oceanów i rybołówstwa, z zadowoleniem przyjął porozumienie: "Cieszę się, że znaleźliśmy kompromis, który działa na korzyść rybaków i kobiet, pozwalając jednocześnie na uzupełnienie zasobów rybnych i osiągnięcie zdrowych poziomów. Takie było uzasadnienie naszego wniosku, który był zgodny z opinią Międzynarodowej Rady Badań Morza (ICES) i postanowieniami wieloletniego planu bałtyckiego. Cieszę się, że państwa członkowskie trzymały się ducha naszej bałtyckiej konferencji ministerialnej kilka tygodni temu, kiedy wraz z ministrami rolnictwa, rybołówstwa i środowiska z tego regionu zgodziliśmy się zająć wszystkimi czynnikami wpływającymi na ten wrażliwy ekosystem".

Porozumienie oznacza, że 8 z 10 całkowitych dopuszczalnych połowów (TAC) dla Morza Bałtyckiego ustala się na zrównoważonych poziomach - maksymalnym zrównoważonym odłowie (MSY). W przypadku dwóch z tych stad jest to nawet poniżej wartości punktowej MSY, lub - w przypadku stad, w odniesieniu do których naukowcy nie byli w stanie wydać opinii na temat MSY - zgodnie z ich zaleceniami. Samo zmniejszenie wielkości połowów nie rozwiąże jednak problemów Morza Bałtyckiego. Potrzebne jest kompleksowe podejście, zgodne z naszą bałtycką deklaracją ministerialną podpisaną trzy tygodnie temu przez komisarza Sinkevičiusa i ministrów rolnictwa, rybołówstwa i środowiska państw bałtyckich. Więcej informacji na temat specyfiki porozumienia w odniesieniu do różnych zasobów rybnych można znaleźć w oświadczeniu komisarza tutaj.

Źródło: KE

Wybierz obszar: Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.