Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja i państwa członkowskie osiągnęły porozumienie w sprawie uprawnień do połowów na Morzu Bałtyckim na rok 2021.
Porozumienie to zostało osiągnięte w trudnym okresie dla regionu Morza Bałtyckiego, ponieważ zmaga się on z trwającymi zagrożeniami dla ekosystemu i skutkami gospodarczymi pandemii koronawirusa. Virginijus Sinkevičius, komisarz ds. środowiska, oceanów i rybołówstwa, z zadowoleniem przyjął porozumienie: "Cieszę się, że znaleźliśmy kompromis, który działa na korzyść rybaków i kobiet, pozwalając jednocześnie na uzupełnienie zasobów rybnych i osiągnięcie zdrowych poziomów. Takie było uzasadnienie naszego wniosku, który był zgodny z opinią Międzynarodowej Rady Badań Morza (ICES) i postanowieniami wieloletniego planu bałtyckiego. Cieszę się, że państwa członkowskie trzymały się ducha naszej bałtyckiej konferencji ministerialnej kilka tygodni temu, kiedy wraz z ministrami rolnictwa, rybołówstwa i środowiska z tego regionu zgodziliśmy się zająć wszystkimi czynnikami wpływającymi na ten wrażliwy ekosystem".
Porozumienie oznacza, że 8 z 10 całkowitych dopuszczalnych połowów (TAC) dla Morza Bałtyckiego ustala się na zrównoważonych poziomach - maksymalnym zrównoważonym odłowie (MSY). W przypadku dwóch z tych stad jest to nawet poniżej wartości punktowej MSY, lub - w przypadku stad, w odniesieniu do których naukowcy nie byli w stanie wydać opinii na temat MSY - zgodnie z ich zaleceniami. Samo zmniejszenie wielkości połowów nie rozwiąże jednak problemów Morza Bałtyckiego. Potrzebne jest kompleksowe podejście, zgodne z naszą bałtycką deklaracją ministerialną podpisaną trzy tygodnie temu przez komisarza Sinkevičiusa i ministrów rolnictwa, rybołówstwa i środowiska państw bałtyckich. Więcej informacji na temat specyfiki porozumienia w odniesieniu do różnych zasobów rybnych można znaleźć w oświadczeniu komisarza tutaj.
Źródło: KE
Przeczytaj także
Rolnicy i lobbyści branży mięsnej oskarżają producentów żywności pochodzenia roślinnego o „kulturowe przejęcie” przemysłu mięsnego
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek Chorwacji o wpisanie nazwy "Malostonska kamenica" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością (FCM) powinny być wystarczająco obojętne, aby ich składniki nie miały negatywnego wpływu na zdrowie konsumentów ani nie oddziaływały na jakość żywności. Dla zapewnienia bezpieczeństwa w zakresie FCM przepisy UE wprowadzają szereg wymogów prawnych, którym muszą się podporządkować podmioty działające na rynku spożywczym. Część z nich ma zakres ogólny i stosuje się do wszystkich FCM, a cześć odnosi się tylko do określonych materiałów i substancji.