Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

KE: Porozumienie osiągnięte w 2021 r. w sprawie wielkości dopuszczalnych połowów w Morzu Bałtyckim

Kategoria: Biznes , Prawo Żywnościowe

Komisja i państwa członkowskie osiągnęły porozumienie w sprawie uprawnień do połowów na Morzu Bałtyckim na rok 2021.

Porozumienie to zostało osiągnięte w trudnym okresie dla regionu Morza Bałtyckiego, ponieważ zmaga się on z trwającymi zagrożeniami dla ekosystemu i skutkami gospodarczymi pandemii koronawirusa. Virginijus Sinkevičius, komisarz ds. środowiska, oceanów i rybołówstwa, z zadowoleniem przyjął porozumienie: "Cieszę się, że znaleźliśmy kompromis, który działa na korzyść rybaków i kobiet, pozwalając jednocześnie na uzupełnienie zasobów rybnych i osiągnięcie zdrowych poziomów. Takie było uzasadnienie naszego wniosku, który był zgodny z opinią Międzynarodowej Rady Badań Morza (ICES) i postanowieniami wieloletniego planu bałtyckiego. Cieszę się, że państwa członkowskie trzymały się ducha naszej bałtyckiej konferencji ministerialnej kilka tygodni temu, kiedy wraz z ministrami rolnictwa, rybołówstwa i środowiska z tego regionu zgodziliśmy się zająć wszystkimi czynnikami wpływającymi na ten wrażliwy ekosystem".

Porozumienie oznacza, że 8 z 10 całkowitych dopuszczalnych połowów (TAC) dla Morza Bałtyckiego ustala się na zrównoważonych poziomach - maksymalnym zrównoważonym odłowie (MSY). W przypadku dwóch z tych stad jest to nawet poniżej wartości punktowej MSY, lub - w przypadku stad, w odniesieniu do których naukowcy nie byli w stanie wydać opinii na temat MSY - zgodnie z ich zaleceniami. Samo zmniejszenie wielkości połowów nie rozwiąże jednak problemów Morza Bałtyckiego. Potrzebne jest kompleksowe podejście, zgodne z naszą bałtycką deklaracją ministerialną podpisaną trzy tygodnie temu przez komisarza Sinkevičiusa i ministrów rolnictwa, rybołówstwa i środowiska państw bałtyckich. Więcej informacji na temat specyfiki porozumienia w odniesieniu do różnych zasobów rybnych można znaleźć w oświadczeniu komisarza tutaj.

Źródło: KE

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Autor:Komisja Europejska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.