Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W czwartek, 9 września reprezentanci sektora HORECA spotkają się, aby wspólnie zidentyfikować i wypracować zrównoważone praktyki dla gastronomii, także w kontekście pandemicznych doświadczeń i obecnych potrzeb branży. Punktem wyjścia do ko-kreatywnej pracy będą wyniki badania jakościowego EIT Food Polska nt. zrównoważonych praktyk w polskim sektorze HoReCa.
EIT Food oraz partner projektu FOR Solutions zapraszają do udziału w warsztacie przedstawicieli gastronomii, którzy chcą mieć wpływ na to, aby branża była bardziej zrównoważona i odpowiedzialna oraz zaadoptowała się do nieuchronnie nadchodzących zmian. Nadszedł czas na wyznaczenie nowej strategii działań dla branży restauracyjnej.
Kandydaturę do udziału w warsztacie można zgłaszać na stronie REJESTRACJA – TUTAJ! do 5 września. Zainetersowani zostaną poinformowanie o kwalifikacji na wydarzenie najpóźniej do 6 września. Organizatorzy ze wszystkich zgłoszeń wyłonią najlepszych uczestników warsztatu.
Raport EIT Food Food Foresight przygotowany z Deloitte w 2020 roku na temat wpływu pandemii na sektor rolno-spożywczy pokazał, że to właśnie restauracje, firmy cateringowe i hotele są najbardziej narażone na negatywne skutki pandemii. Ta trudna sytuacja dla wielu biznesów oznaczała konieczność redefinicji. Właśnie teraz dokonuje się zmiana – w prowadzeniu biznesu, myśleniu, budowaniu strategii. Jest to moment, w którym warto postawić na rozwój w kierunku większego zrównoważenia, który w czasach kryzysu zszedł na dalszy plan.
Większy nacisk na zrównoważone i odpowiedzialne praktyki to kierunek, w którym nieuchronnie będzie podążać gastronomia. Wdrożenie ich niesie za sobą długofalowe korzyści i powinno stać się priorytetem w planowaniu strategii na najbliższe lata.
Organizatorzy projektu wierzą, że bez zaangażowania i głosu samych przedstawicieli i praktyków gastronomii nie da się wypracować praktyk i narzędzi, które będą realnie stosowane i staną się przyszłością branży. Do udziału w badaniu zapraszają przedstawicieli branży gastronomicznej, którzy chcą współtworzyć kształt zrównoważonej przyszłości sektora HoReCa. Warszatat poprowadzą ekspertki z projektowania nowych usług i rozwiązań Design Provision.
Celem spotkania jest wymiana wiedzy, doświadczeń i wspólne wypracowanie zbioru zrównoważonych, odpowiedzialnych praktyk i standardów dla Restauracji Przyszłości. Warsztat online będzie częścią projektu EIT Food Kierunek Restauracja Przyszłości, realizowanego z FOR Solutions, w ramach którego przeprowadzone zostało też badanie jakościowe na temat zrównoważonych praktyk w sektorze HoReCa, również w kontekście trudnej sytuacji w pandemii. Wyniki badania, które po raz pierwszy zostaną zaprezentowane podczas warsztatu, będą wyjściem do owocnej dyskusji i inspiracją dla kreatywnej pracy.
Warsztat oparty będzie na metodyce Service Design, czyli Design Thinking zastosowanym w projektowaniu procesów i usług. Uczestnicy wykorzystają swoją wiedzę i doświadczenie w tworzeniu koncepcji rozwiązań w procesie ko-kreacyjnym. Pracując w zespołach, wspierani przez moderatorkę, facylitatorki i szereg narzędzi wykorzystywanych w procesie Design Thinking, wypracują listę zrównoważonych i odpowiedzialnych praktyk dla gastronomii. Zidentyfikują też korzyści płynące z ich wprowadzenia i zaproponują pierwsze kroki.
Lista ta stanie się punktem wyjścia do dalszych działań i szerszej dyskusji również na polu międzynarodowym.
Efekty projektu zostaną opublikowane oraz zaprezentowane przy udziale wybranych, zaangażowanych w proces uczestników, m.in.. podczas konferencji hybrydowej MADE FOR Restaurant TOP 10 Creators, organizowanej przez FOR Solutions, 26 października w Krakowie.
Do udziału w projekcie EIT Food zaprasza ekspertów i praktyków z wieloletnim, praktycznym doświadczeniem w gastronomii, chcących się zaangażować w zrównoważony rozwój branży. Organizatorzy poszukują osób, którym szczególnie bliskie jest dążenie do zrównoważenia, które rozumieją jego potrzebę i są otwarte na wdrażanie nowych rozwiązań. Wspólnie wyznaczmy kierunek dla Restauracji Przyszłości! – podkreślają.
Przeczytaj także
EIT Food rozpoczyna rekrutację uczestników do tegorocznej edycji warsztatów innowacji otwartej w sektorze rolno-spożywczym - Challenge Labs 2021. Uczestnicy, wraz z pomocą najwybitniejszych ekspertów i branżowych specjalistów, podejmą wyzwania związane z projektowaniem produktów i rozwiązań dotyczących jedzenia przyszłości.
Masz innowacyjny pomysł, który chcesz przekształcić w biznes? Może szukasz współzałożyciela dla swojego startupu, albo masz już prototyp i chciałbyś uzyskać wsparcie w testach i zdobyć granty czy dofinansowanie? EIT Food rozpoczęło właśnie rekrutację innowatorów i startupów z sektora rolno-spożywczego do swoich programów wsparcia: JUMPSTARTER, TeamUp i Test Farms.
Badanie przeprowadzone na 20 000 konsumentów w 18 krajach europejskich wskazuje, że zaufanie do sektora spożywczego wzrosło w 2020 roku, jednak większość konsumentów nie uważa, że sektor ten działa w interesie publicznym.