Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Kobiety w ciąży mogą być narażone na ftalany z przetworzonej żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Badanie naukowe przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wskazuje, że kobiety w ciąży są szczególnie narażone na ftalany – plastyfikatory pochodzące z przetworzonej żywności. Substancje te mogą przedostawać się do krwiobiegu matki, a następnie przenikać do organizmu dziecka.

Wyższe stężenie ftalanów

Badanie objęło 1031 ciężarnych kobiet z Memphis w stanie Tennessee w Stanach Zjednoczonych. Żywność wysokoprzetworzona stanowiła średnio 38,6% (od 10% do 60%) diety uczestniczek. Spożycie większe o każde 10% wiązało się z o 13% wyższym stężeniem ftalanu dwu-2-etyloheksylu w moczu, który należy do najpowszechniej spotykanych i szkodliwych substancji z tej grupy.

Produkty przetworzone i fast foody

Żywność przetworzona obejmuje wyroby takie jak gotowe mieszanki do ciast, gotowe do spożycia frytki, bułki do burgerów czy słodzone napoje. Cechują się one wysokim stopniem obróbki, zawartością substancji dodatkowych oraz konserwantów, które przedłużają ich trwałość. Ftalany mogą pochodzić m.in. z opakowań takich produktów. Jak podkreślają badacze, do ekspozycji na te związki mogą przyczyniać się również fast foody, ponieważ często są one serwowane przez personel noszący plastikowe rękawiczki, będące źródłem ftalanów.

Zagrożenie dla zdrowia dziecka

Ftalany znane są ze swojej zdolności do nasilania stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego, również u rozwijającego się płodu. Dostępne dowody naukowe wskazują, że narażenie na ich działanie w okresie ciąży może zwiększać ryzyko niskiej masy urodzeniowej, przedwczesnego porodu, a także rozwojowi schorzeń psychicznych, takich jak autyzm czy zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD).

Potrzeba odpowiednich przepisów

Autorzy publikacji podkreślają, że jest to pierwsze badanie, w którym wykazano zależność między żywnością wysokoprzetworzoną a ekspozycją na ftalany. Naukowcy podkreślają, że konieczne są odpowiednie przepisy prawne, które pozwolą zapobiegać narażeniu na te związki – poprzez regulację składu opakowań produktów spożywczych czy rękawiczek stosowanych przez pracowników gastronomii.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412024000138?via%3Dihub
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240207195205.htm

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.