Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kobiety w ciąży mogą być narażone na ftalany z przetworzonej żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Badanie naukowe przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych wskazuje, że kobiety w ciąży są szczególnie narażone na ftalany – plastyfikatory pochodzące z przetworzonej żywności. Substancje te mogą przedostawać się do krwiobiegu matki, a następnie przenikać do organizmu dziecka.

Wyższe stężenie ftalanów

Badanie objęło 1031 ciężarnych kobiet z Memphis w stanie Tennessee w Stanach Zjednoczonych. Żywność wysokoprzetworzona stanowiła średnio 38,6% (od 10% do 60%) diety uczestniczek. Spożycie większe o każde 10% wiązało się z o 13% wyższym stężeniem ftalanu dwu-2-etyloheksylu w moczu, który należy do najpowszechniej spotykanych i szkodliwych substancji z tej grupy.

Produkty przetworzone i fast foody

Żywność przetworzona obejmuje wyroby takie jak gotowe mieszanki do ciast, gotowe do spożycia frytki, bułki do burgerów czy słodzone napoje. Cechują się one wysokim stopniem obróbki, zawartością substancji dodatkowych oraz konserwantów, które przedłużają ich trwałość. Ftalany mogą pochodzić m.in. z opakowań takich produktów. Jak podkreślają badacze, do ekspozycji na te związki mogą przyczyniać się również fast foody, ponieważ często są one serwowane przez personel noszący plastikowe rękawiczki, będące źródłem ftalanów.

Zagrożenie dla zdrowia dziecka

Ftalany znane są ze swojej zdolności do nasilania stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego, również u rozwijającego się płodu. Dostępne dowody naukowe wskazują, że narażenie na ich działanie w okresie ciąży może zwiększać ryzyko niskiej masy urodzeniowej, przedwczesnego porodu, a także rozwojowi schorzeń psychicznych, takich jak autyzm czy zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD).

Potrzeba odpowiednich przepisów

Autorzy publikacji podkreślają, że jest to pierwsze badanie, w którym wykazano zależność między żywnością wysokoprzetworzoną a ekspozycją na ftalany. Naukowcy podkreślają, że konieczne są odpowiednie przepisy prawne, które pozwolą zapobiegać narażeniu na te związki – poprzez regulację składu opakowań produktów spożywczych czy rękawiczek stosowanych przez pracowników gastronomii.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0160412024000138?via%3Dihub
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2024/02/240207195205.htm
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.