Gwardia Cywilna poinformowała o kolejnych przypadkach oszustw w sektorze oliwy z oliwek – skonfiskowano ponad 91 ton skradzionych oliwek i aresztowano dwie osoby za kradzież 56 ton oliwy z oliwek.
Konfiskata 91 ton skradzionych oliwek
W środę 18 października Gwardia Cywilna opublikowała podsumowanie operacji przeprowadzonej w 28 lokalizacjach, podczas której wykonano 98 kontroli. W wyniku rygorystycznych dochodzeń skonfiskowano w prowincji Sewilla ponad 91 ton skradzionych oliwek. Ponadto przejęto ponad 400 litrów oliwy z oliwek, której jakość w rzeczywistości była niższa od zadeklarowanej na etykiecie.
Funkcjonariusze wiedzą o problemie w sektorze, a działania podejmowane są możliwie jak najszybciej. Podczas jednej z interwencji błyskawicznie zareagowano na kradzież 1250 kg oliwek i w ciągu dwóch godzin zatrzymano trzech podejrzanych, a skradziony towar zwrócono prawowitym właścicielom.
Konfiskata 56 ton skradzionej oliwy z oliwek
W środę 29 października Gwardia Cywilna poinformowała o aresztowaniu dwóch osób za kradzież 56 ton oliwy z oliwek w prowincji Kordoba. Wśród zatrzymanych znalazł się były pracownik olejarni Carcabuey i właściciel pobliskiej konkurencyjnej firmy. Do kradzieży doszło 30 sierpnia. Od początku śledztwa podejrzewano, że sprawcy posiadali wiedzę na temat obsługi maszyn i manipulacji zawartością zbiorników, w których przechowywano oliwę. Śledczy założyli, że skradziona oliwa musiała być przechowywana w pobliżu, ponieważ ładunek 56 ton był stosunkowo duży. W rezultacie skontrolowano kilka pobliskich olejarni i spółdzielni, co doprowadziło do aresztowania dwóch podejrzanych.
Nasilenie kradzieży w sektorze
Z powodu wzrostu cen oliwy z oliwek nasiliły się kradzieże i przypadki oszustw w sektorze. W październiku informowaliśmy o kradzieży 74 ton oliwek w Sewilli, a także o wysokim odsetku niezgodności w odniesieniu do jakości importowanej do Brazylii oliwy z oliwek.
Źródła:
- https://euroweeklynews.com/2023/10/18/investigation-in-sevilla-uncovers-massive-fraud-with-91-tonnes-of-olives-seized/
- https://www.guardiacivil.es/es/prensa/noticias/8726_0.html
- https://twitter.com/guardiacivil/status/1718553261077414192
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.