Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kolejne przypadki oszustw w hiszpańskim sektorze oliwy z oliwek

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Gwardia Cywilna poinformowała o kolejnych przypadkach oszustw w sektorze oliwy z oliwek – skonfiskowano ponad 91 ton skradzionych oliwek i aresztowano dwie osoby za kradzież 56 ton oliwy z oliwek.

Konfiskata 91 ton skradzionych oliwek

W środę 18 października Gwardia Cywilna opublikowała podsumowanie operacji przeprowadzonej w 28 lokalizacjach, podczas której wykonano 98 kontroli. W wyniku rygorystycznych dochodzeń skonfiskowano w prowincji Sewilla ponad 91 ton skradzionych oliwek. Ponadto przejęto ponad 400 litrów oliwy z oliwek, której jakość w rzeczywistości była niższa od zadeklarowanej na etykiecie.

Funkcjonariusze wiedzą o problemie w sektorze, a działania podejmowane są możliwie jak najszybciej. Podczas jednej z interwencji błyskawicznie zareagowano na kradzież 1250 kg oliwek i w ciągu dwóch godzin zatrzymano trzech podejrzanych, a skradziony towar zwrócono prawowitym właścicielom.

Konfiskata 56 ton skradzionej oliwy z oliwek

W środę 29 października Gwardia Cywilna poinformowała o aresztowaniu dwóch osób za kradzież 56 ton oliwy z oliwek w prowincji Kordoba. Wśród zatrzymanych znalazł się były pracownik olejarni Carcabuey i właściciel pobliskiej konkurencyjnej firmy. Do kradzieży doszło 30 sierpnia. Od początku śledztwa podejrzewano, że sprawcy posiadali wiedzę na temat obsługi maszyn i manipulacji zawartością zbiorników, w których przechowywano oliwę. Śledczy założyli, że skradziona oliwa musiała być przechowywana w pobliżu, ponieważ ładunek 56 ton był stosunkowo duży. W rezultacie skontrolowano kilka pobliskich olejarni i spółdzielni, co doprowadziło do aresztowania dwóch podejrzanych.

Nasilenie kradzieży w sektorze

Z powodu wzrostu cen oliwy z oliwek nasiliły się kradzieże i przypadki oszustw w sektorze. W październiku informowaliśmy o kradzieży 74 ton oliwek w Sewilli, a także o wysokim odsetku niezgodności w odniesieniu do jakości importowanej do Brazylii oliwy z oliwek.

Źródła:

  1. https://euroweeklynews.com/2023/10/18/investigation-in-sevilla-uncovers-massive-fraud-with-91-tonnes-of-olives-seized/
  2. https://www.guardiacivil.es/es/prensa/noticias/8726_0.html
  3. https://twitter.com/guardiacivil/status/1718553261077414192

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.