Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niezgodność jakości importowanej oliwy z oliwek w ponad 80% próbek przebadanych w Brazylii. Wzrost ryzyka zafałszowań w sektorze

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa i Hodowli poinformowało o wysokim odsetku niezgodności importowanej oliwy z oliwek. Ponad 80% przebadanych próbek było niższej jakości od zadeklarowanej.

Oliwa z oliwek niższej jakości od zadeklarowanej

Grupa panelistów otrzymała do analizy 46 próbek importowanej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin oraz virgin). Badanie wykazało nieprawidłowości w przypadku 82,6% próbek – stwierdzono, że zadeklarowana jakość jest niezgodna z rzeczywistą. W Brazylii analizy sensoryczne stanowią uzupełnienie analiz laboratoryjnych, mających na celu potwierdzenie tożsamości i jakości produktu.

Główne obawy na rynku brazylijskim dotyczą zastępowania oliwy z oliwek tańszym olejem roślinnym (sojowym, słonecznikowym lub rzepakowym) i dodanie niedozwolonych barwników oraz aromatów. Jednakże tym razem nie wykryto takiego przypadku. Ministerstwo podkreśliło, że zbiór analizowanych próbek nie był reprezentatywny dla całego rynku brazylijskiego, ponieważ został ustalony z góry i był ukierunkowany na obszar ryzyka związany z fałszowaniem i podrabianiem.

Rosnące ceny oliwy z oliwek zwiększają ryzyko zafałszowań

Sektor oliwy z oliwek od wielu lat jest cechuje się podwyższonym ryzykiem zafałszowań ze względu na stosunkowo wysoką cenę produktu. Aktualnie ryzyko jest poważniejsze ze względu na niskie światowe zbiory oliwek, które windują ceny oliwy w górę. W sezonie 2022/2023 Hiszpania wyprodukowała zaledwie 663 tys. ton oliwy z oliwek, podczas gdy średnia z pięciu poprzedzających sezonów wynosiła 1,37 mln ton. Przewidywania wskazują, że w sezonie 2023/2024 produkcja ponownie nie przekroczy 1 mln ton w tym kraju. Ponadto z powodu wysokich cen dochodzi do kradzieży oliwek i wzrostu zainteresowania szarej strefy tym dochodowym rynkiem.

Niskie zbiory spowodowane są głównie suszą, która dotknęła również inne kraje produkujące oliwę z oliwek.

Źródła:

  1. https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/noticias/mapa-esclarece-informacao-sobre-a-fraude-em-azeite-de-oliva-extravirgem-importado
  2. https://www.oliveoiltimes.com/production/olive-oil-production-expected-to-fall-below-1m-tons-in-spain/124506

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.