Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Niezgodność jakości importowanej oliwy z oliwek w ponad 80% próbek przebadanych w Brazylii. Wzrost ryzyka zafałszowań w sektorze

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa i Hodowli poinformowało o wysokim odsetku niezgodności importowanej oliwy z oliwek. Ponad 80% przebadanych próbek było niższej jakości od zadeklarowanej.

Oliwa z oliwek niższej jakości od zadeklarowanej

Grupa panelistów otrzymała do analizy 46 próbek importowanej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (extra virgin oraz virgin). Badanie wykazało nieprawidłowości w przypadku 82,6% próbek – stwierdzono, że zadeklarowana jakość jest niezgodna z rzeczywistą. W Brazylii analizy sensoryczne stanowią uzupełnienie analiz laboratoryjnych, mających na celu potwierdzenie tożsamości i jakości produktu.

Główne obawy na rynku brazylijskim dotyczą zastępowania oliwy z oliwek tańszym olejem roślinnym (sojowym, słonecznikowym lub rzepakowym) i dodanie niedozwolonych barwników oraz aromatów. Jednakże tym razem nie wykryto takiego przypadku. Ministerstwo podkreśliło, że zbiór analizowanych próbek nie był reprezentatywny dla całego rynku brazylijskiego, ponieważ został ustalony z góry i był ukierunkowany na obszar ryzyka związany z fałszowaniem i podrabianiem.

Rosnące ceny oliwy z oliwek zwiększają ryzyko zafałszowań

Sektor oliwy z oliwek od wielu lat jest cechuje się podwyższonym ryzykiem zafałszowań ze względu na stosunkowo wysoką cenę produktu. Aktualnie ryzyko jest poważniejsze ze względu na niskie światowe zbiory oliwek, które windują ceny oliwy w górę. W sezonie 2022/2023 Hiszpania wyprodukowała zaledwie 663 tys. ton oliwy z oliwek, podczas gdy średnia z pięciu poprzedzających sezonów wynosiła 1,37 mln ton. Przewidywania wskazują, że w sezonie 2023/2024 produkcja ponownie nie przekroczy 1 mln ton w tym kraju. Ponadto z powodu wysokich cen dochodzi do kradzieży oliwek i wzrostu zainteresowania szarej strefy tym dochodowym rynkiem.

Niskie zbiory spowodowane są głównie suszą, która dotknęła również inne kraje produkujące oliwę z oliwek.

Źródła:

  1. https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/noticias/mapa-esclarece-informacao-sobre-a-fraude-em-azeite-de-oliva-extravirgem-importado
  2. https://www.oliveoiltimes.com/production/olive-oil-production-expected-to-fall-below-1m-tons-in-spain/124506

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

 

Wybierz obszar: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.