Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przestępstwa związane z żywnością kosztują Wielką Brytanię 2 mld GBP rocznie

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

FSA opublikowała dwa raporty z badań, jeden szacujący, że przestępstwa związane z żywnością kosztują brytyjską gospodarkę do 2 mld GBP rocznie, a drugi zawiera zalecenia dotyczące zapobiegania przestępstwom żywnościowym.

The Cost of Food Crime  – co ujawnił raport FSA?

W niedawno opublikowanym raporcie FSA - The Cost of Food Crime oszacowano, że koszty oszustw związanych z żywnością, jakie ponoszą konsumenci, przedsiębiorstwa i rząd, wynoszą od 410 mln GBP do 1,96 mld GBP rocznie. Skala przestępstw żywnościowych odpowiada od 0,07% do 0,33% obrotu brytyjskiego przemysłu spożywczego każdego roku (BEIS, 2021).

Szacuje się, że koszt każdego przypadku przestępstwa związanego z żywnością wynosi od 16 tys. do 151 tys. GBP w przypadku małych spraw i od 423 tys. do 7,2 mln GBP w przypadku poważnych przypadków przestępstw, w zależności od żywności i rodzaju przestępstwa. Sprawy dotyczące mięsa lub napojów alkoholowych kosztują zwykle więcej. Niektóre z najbardziej kosztownych dużych przypadków dotyczyły nielegalnego marnowania mięsa i ryb, które nie nadawały się do spożycia, co wynikało z dużej podaży takiej żywności.

Jak zapobiegać przestępstwom związanym z żywnością?

Drugi raport FSA, zatytułowany Jak zapobiegać przestępstwom związanym z żywnością, podkreśla sposoby uzupełnienia istniejących w Wielkiej Brytanii działań w zakresie zapobiegania oszustwom w branży spożywczej i wzmocnienia linii obrony przed oszustami. Ogólnie rzecz biorąc, w raporcie stwierdzono, że priorytetem powinno być rozwiązanie problemu przejścia od wykrywania oszustw w żywności do strategii zapobiegania na poziomie podmiotów działających na rynku spożywczym.

FSA powołała Grupę Roboczą ds. Nadużyć w Żywności, aby zbadać, w jaki sposób można ulepszyć publiczno-prywatną reakcję na przestępstwa związane z żywnością, nazywając przedsiębiorstwa „pierwszą linią obrony”. Grupa robocza zgodziła się co do potrzeby:

  • Uruchomienia nowego, bezpłatnego numeru telefonu infolinii dotyczącego oszustw w branży spożywczej, aby ułatwić ludziom zgłaszanie problemów i dzielenie się swoimi obawami.
  • Współpracy z branżą nad sposobami zachęcania do zgłaszania nieprawidłowości w branży spożywczej.
  • Wzmocnienia ustaleń dotyczących wymiany informacji między audytorami zewnętrznymi, z których korzystają przedsiębiorstwa spożywcze a FSA, aby pomóc w zapobieganiu działalności przestępczej.
  • Ulepszeniu sposobu, w jaki FSA generuje alerty oparte na danych wywiadowczych, aby lepiej ostrzegać firmy spożywcze o potencjalnych oszustwach związanych z żywnością w łańcuchach dostaw.

Źródło:

https://www.food.gov.uk/research/the-cost-of-food-crime-phase-2-results

https://www.food.gov.uk/research/executive-summary-what-works-to-prevent-food-fraud

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.