Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kolejny dobry rok dla producentów mleka

Kategoria: Biznes

Dynamika cen sukupu mleka

W pierwszych jedenastu miesiącach 2019 r. średnia cena skupu mleka w Polsce wyniosła 1,34 zł netto za litr czyli o 0,6% więcej niż w analogicznym okresie 2018 r. Należy zauważyć, że w 2019 r. sezonowe wahania cen skupu mleka były mniejsze niż w poprzednich latach. Warto zauważyć, że średnia cena skupu mleka w Polsce już od ponad trzech lat utrzymuje się powyżej 1,25 zł netto za litr. Oznacza to, że dla większości producentów mleka, ich działalność jest prowadzona w stabilnych, zapewniających opłacalność warunkach.

Najwięcej, za skupiony surowiec płacono tradycyjnie w województwie podlaskim, w pierwszych jedenastu miesiącach 2019 r. – 1,42 zł netto za litr czyli o 14% więcej niż w woj. małopolskim, w którym poziom cen skupu mleka był najniższy. Największą dynamikę wzrostu cen odnotowano w woj. łódzkim, gdzie za surowiec płacono średnio o 3,9% więcej niż w jedenastu miesiącach 2018 r.

Sytuacja na rynku międzynarodowym

Sytuacja na rynku mleka w Polsce dyktowana jest przez sytuację na rynku międzynarodowym, dlatego tendencje cenowe są podobne do obserwowanych we Wspólnocie. W UE średnia cena skupu mleka, w pierwszych dziesięciu miesiącach 2019 r., była o 1,4% wyższa niż przed rokiem.

Upływający rok, był dziewiątym z rzędu, kiedy skup mleka w Polsce wzrósł. W 2019 r. dynamika wzrostu wyniosła ok. 2%. Oznacza to, że skup mleka w Polsce rośnie szybciej niż średnio w Unii Europejskiej, w szczególności w krajach Europy zachodniej. Należy zauważyć, że pod względem skupionego surowca wyprzedziliśmy w ostatnich dwunastu miesiącach (XI 2018- X 2019) Włochy i staliśmy się piątym największym dostawcą mleka w UE.

Sytuacja regionalna

W ujęciu regionalnym, w pierwszy dziesięciu miesiącach 2019 r. największy wzrost wolumenu skupionego mleka odnotowano w województwie zachodniopomorskim – był on o 5,9% większy niż w analogicznym okresie 2018 r. Znacznie więcej, niż przed rokiem, mleka skupiono w woj. podlaskim (o 4,7% r/r). W analizowanym okresie woj. podlaskie odpowiadało za 22% skupionego mleka, podczas gdy w ostatnim roku obowiązywania kwot (2014 r.) udział tego województwa wynosił 20%.

W 2019 r. spadek skupu mleka odnotowano w południowo-zachodniej części kraju. W woj. lubuskim skup mleka w okresie I-X 2019 r. był o 8% mniejszy niż w pierwszych dziesięciu miesiącach 2018 r. Wolumen skupu mleka w woj. opolskim, w relacji rocznej zmniejszył się o 3,0%, a w woj. dolnośląskim o 2,6%.

Prognozy 2020

Zakładając normalne warunki pogodowe, w 2020 r. sytuacja producentów mleka w Polsce powinna pozostać stabilna. Utrzymujący się popyt na produkty mleczarskie powinien rekompensować, ewentualne zwiększenie jego podaży surowca na rynku unijnym. Prognozy dotyczące podaży mleka w Nowej Zelandii nie zakładają zwiększenia wolumenu produkcji w sezonie 2019-2020.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.