Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja proponuje cyfrowe oznakowanie produktów nawozowych w UE, aby lepiej informować użytkowników i zmniejszyć koszty

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja przyjęła wniosek dotyczący dobrowolnego cyfrowego oznakowania produktów nawozowych w UE. W UE cyfrowe oznakowanie jest już stosowane w przypadku niektórych produktów zawierających substancje chemiczne, takich jak baterie, a rozważa się jego wprowadzenie w przypadku innych produktów, takich jak detergenty, kosmetyki i chemikalia.

Dostawcy produktów nawozowych, które spełniają europejskie normy dotyczące zdrowia, bezpieczeństwa i środowiska (oznakowanie CE), będą mogli zamieścić informacje na cyfrowej etykiecie.

Dzięki temu użytkownicy otrzymają lepsze informacje, co pozwoli na bardziej efektywne wykorzystanie produktów nawozowych. Jednocześnie uprości to obowiązki dostawców w zakresie etykietowania i zmniejszy koszty: 57 000 euro rocznie dla dużego przedsiębiorstwa i 4 500 euro dla MŚP.

Etykietowanie cyfrowe będzie dobrowolne, co oznacza, że dostawcy i detaliści będą mogli wybrać sposób przekazywania informacji na etykiecie: format fizyczny, cyfrowy lub połączenie obu. Produkty pakowane sprzedawane rolnikom i innym konsumentom nawozów będą nadal zawierać kluczowe informacje na etykiecie fizycznej, takie jak bezpieczeństwo dla zdrowia ludzkiego i środowiska, oprócz etykiety cyfrowej.

Wniosek ten został przesłany do Parlamentu Europejskiego i Rady. Po przyjęciu nowe przepisy będą obowiązywać przez dwa i pół roku, aby w międzyczasie można było podjąć decyzje w sprawie przepisów technicznych.

Źródło: KE

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Komisja Europejska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.