Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komisja przyjmuje nowe przepisy w celu ochrony obywateli przed niebezpiecznymi zanieczyszczeniami w żywności

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja przyjęła nowe przepisy mające na celu ochronę obywateli przed chemikaliami, które mogą mieć negatywny wpływ na układ odpornościowy, rozwój płodu i dziecka lub cholesterol. Nowe przepisy ograniczają poziomy czterech chemikaliów środowiskowych, substancji perfluoroalkilowych (PFAS) w żywności. Będą chronić konsumentów w UE, zmniejszając ich narażenie na te szkodliwe chemikalia.

Komisarz do spraw zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stella Kyriakides powiedziała:  

„Robimy kolejny krok w kierunku zwiększenia poziomu bezpieczeństwa żywności w UE i lepszej ochrony obywateli przed szkodliwymi chemikaliami. Te nowe przepisy pokazują, że zależy nam na stawianiu zdrowia obywateli na pierwszym miejscu. To stały i niezmienny priorytet”.

Cztery substancje chemiczne, o których mowa – kwas perfluorooktanosulfonowy (PFOS), kwas perfluorooktanowy (PFOA), kwas perfluorononanowy (PFNA) i kwas perfluoroheksanosulfonowy (PFHxS) – są również znane jako „wieczne chemikalia”, ponieważ ich skład chemiczny nie pozwala na ich rozkład. Państwa członkowskie jednogłośnie poparły nowe zasady, które opierają się na rzetelnej ocenie naukowej przeprowadzonej przez EFSA . Nowe przepisy będą obowiązywały od 1 stycznia 2023 r.

Odzwierciedlają one ważne zobowiązanie podjęte przez Komisję w unijnej strategii w zakresie chemikaliów na rzecz zrównoważonego rozwoju, dotyczące zajęcia się obecnością PFAS w żywności poprzez wprowadzenie limitów w prawodawstwie dotyczącym zanieczyszczeń żywności.

Więcej informacji o PFAs: link

Zobacz również: Substancje perfluoroalkilowe (PFAS) - najwyższe dopuszczalne poziomy

Autor:Komisja Europejska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alert NDP Badania żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.