Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Koniec z wegańskimi burgerami w UE?

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Zakazane roślinne parówki

Według nowych planów Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego określenia takie jak „warzywny burger” czy „wegańska parówka” powinny być zakazane. Nazwy używane obecnie w przypadku produktów mięsnych byłyby zarezerwowane tylko i wyłącznie dla wyrobów zawierających mięso – dotyczyłoby to między innymi użycia takich słów jak „stek”, „parówka” czy „burger”. Wiąże się to z wydaną w 2017 roku decyzją dotyczącą produktów czysto roślinnych, które nie mogą być nazywane w sposób analogiczny do wyrobów mlecznych, takich jak mleko, śmietana, masło, ser czy jogurt.

Konsekwencje dla producentów

Nomenklatura produktów roślinnych niezawierających mięsa i mleka wciąż budzi wiele kontrowersji. Jest to sprawa niezwykle istotna z punktu widzenia zarówno przemysłu, jak i konsumentów, a każdy regulujący tę kwestię przepis pociąga za sobą poważne konsekwencje dla producentów żywności. W kwietniu br. podczas posiedzenia Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi przeprowadzono głosowanie, w którym wynikiem 29 do 7 zaakceptowano nowe przepisy dotyczące Wspólnej Organizacji Rynków Produktów Rolnych (WORR), która stanowi pierwszy filar Wspólnej Polityki Rolnej UE. Regulacje te obejmują również nazewnictwo produktów roślinnych oraz mięsnych.

Wyrok Trybunału z 2017 r.

Treść przegłosowanego dokumentu przypomina wyrok Trybunału Sprawiedliwości z 2017 r., w którym uznano, że z założenia produkty roślinne nie mogą być sprzedawane pod nazwami zarezerwowanymi dla wyrobów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Od tego czasu niejednokrotnie wzywano do podjęcia podobnej dyskusji w sprawie sektora substytutów mięsa, w którym pojawia się ostatnio coraz więcej innowacyjnych produktów. W 2017 r. branża mleczarska z radością przyjęła wyrok Trybunału, podkreślając, że żaden produkt roślinny nie jest w stanie dorównać składem unikalnej kompozycji substancji odżywczych obecnych w  wyrobach mlecznych.

Kontrowersyjna poprawka

Najnowsza poprawka zaakceptowana przez Komisję Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera następujące stwierdzenie: „nazwy objęte przepisami Artykułu 17 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, obecnie stosowane w przypadku mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, powinny być zarezerwowane wyłącznie dla wyrobów zawierających mięso. Określenia produktów drobiowych i pochodnych zdefiniowanych w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 543/2008, które zawiera szczegółowe przepisy dotyczące zastosowania Rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 związanego z zasadami sprzedaży mięsa drobiowego, powinny być zarezerwowane wyłącznie dla jadalnych części mięsa drobiowego oraz produktów pochodnych zawierających mięso drobiowe”. Tekst w aktualnym brzmieniu musi zostać jeszcze poddany ocenie całego Parlamentu Europejskiego, co nastąpi dopiero po wyborach 23-26 maja 2019.

Źródła:

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.