Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zakazane roślinne parówki
Według nowych planów Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego określenia takie jak „warzywny burger” czy „wegańska parówka” powinny być zakazane. Nazwy używane obecnie w przypadku produktów mięsnych byłyby zarezerwowane tylko i wyłącznie dla wyrobów zawierających mięso – dotyczyłoby to między innymi użycia takich słów jak „stek”, „parówka” czy „burger”. Wiąże się to z wydaną w 2017 roku decyzją dotyczącą produktów czysto roślinnych, które nie mogą być nazywane w sposób analogiczny do wyrobów mlecznych, takich jak mleko, śmietana, masło, ser czy jogurt.
Konsekwencje dla producentów
Nomenklatura produktów roślinnych niezawierających mięsa i mleka wciąż budzi wiele kontrowersji. Jest to sprawa niezwykle istotna z punktu widzenia zarówno przemysłu, jak i konsumentów, a każdy regulujący tę kwestię przepis pociąga za sobą poważne konsekwencje dla producentów żywności. W kwietniu br. podczas posiedzenia Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi przeprowadzono głosowanie, w którym wynikiem 29 do 7 zaakceptowano nowe przepisy dotyczące Wspólnej Organizacji Rynków Produktów Rolnych (WORR), która stanowi pierwszy filar Wspólnej Polityki Rolnej UE. Regulacje te obejmują również nazewnictwo produktów roślinnych oraz mięsnych.
Wyrok Trybunału z 2017 r.
Treść przegłosowanego dokumentu przypomina wyrok Trybunału Sprawiedliwości z 2017 r., w którym uznano, że z założenia produkty roślinne nie mogą być sprzedawane pod nazwami zarezerwowanymi dla wyrobów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Od tego czasu niejednokrotnie wzywano do podjęcia podobnej dyskusji w sprawie sektora substytutów mięsa, w którym pojawia się ostatnio coraz więcej innowacyjnych produktów. W 2017 r. branża mleczarska z radością przyjęła wyrok Trybunału, podkreślając, że żaden produkt roślinny nie jest w stanie dorównać składem unikalnej kompozycji substancji odżywczych obecnych w wyrobach mlecznych.
Kontrowersyjna poprawka
Najnowsza poprawka zaakceptowana przez Komisję Rolnictwa i Rozwoju Wsi zawiera następujące stwierdzenie: „nazwy objęte przepisami Artykułu 17 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, obecnie stosowane w przypadku mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, powinny być zarezerwowane wyłącznie dla wyrobów zawierających mięso. Określenia produktów drobiowych i pochodnych zdefiniowanych w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 543/2008, które zawiera szczegółowe przepisy dotyczące zastosowania Rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 związanego z zasadami sprzedaży mięsa drobiowego, powinny być zarezerwowane wyłącznie dla jadalnych części mięsa drobiowego oraz produktów pochodnych zawierających mięso drobiowe”. Tekst w aktualnym brzmieniu musi zostać jeszcze poddany ocenie całego Parlamentu Europejskiego, co nastąpi dopiero po wyborach 23-26 maja 2019.
Źródła:
Przeczytaj także
Brytyjscy naukowcy odkryli, że zawartość witamin w niektórych roślinach może zostać zmodyfikowana w taki sposób, by zapobiegać potencjalnym deficytom w dietach bezmięsnych. Kobalamina, znana jako witamina B12, jest niezbędnym składnikiem odżywczym, jednak rośliny nie potrzebują tej substancji i nie wytwarzają jej, co powoduje, że weganie i wegetarianie narażeni są na jej niedobory. Zespół prof. Martina Warrena...
Jakość żywota wegetarianina w ostatnich latach znacząco się poprawiła. Czasy, gdy jedyną opcją w sklepie były gumowate kotlety sojowe, a w restauracji prosząc o danie bezmięsne otrzymywał same ziemniaki z surówką i ewentualnie z jajkiem...
Producenci żywności prześcigają się w pomysłach mających na celu przekonanie konsumentów, że dany produkt najlepiej spełnia ich potrzeby i przewyższa pewnymi cechami produkty konkurencyjne. Coraz częściej etykiety...