Służby NAS Carabinieri przeprowadziły 960 kontroli, które doprowadziły do stwierdzenia niezgodności w 24% przypadków, a tym samym do zajęcia ponad 300 000 litrów produktów winiarskich.
We wrześniu, służby kontrolne we Włoszech rozpoczęły kontrole w sektorze produkcji i dystrybucji wina, które doprowadziły do zgłoszenia łącznie 344 naruszeń administracyjnych. Dodatkowo, inspekcje wspierane zaangażowaniem Centralnego Inspektoratu ds. Zwalczania Jakości i Nadużyć Finansowych (ICQRF) pozwoliły zidentyfikować 17 przedsiębiorstw, które prowadziły swoją działalność w poważnych brakach higieniczno-konstrukcyjnych.
Wartość konfiskaty i jej powody
W wyniku braku identyfikowalności i rejestracji w ewidencji inwentarza winiarni, zajęto ponad 300 000 litrów produktów winiarskich w trakcie fermentacji oraz już przetworzonych na wino. Wartość handlowa zamkniętych obiektów i produktów została oszacowano na 11 mln euro.
Do stwierdzonych naruszeń zaliczono także obecność w zakładach produkcyjnych substancji zabronionych. Skonfiskowano 3 tony cukru, który był wykorzystywany do fałszowania i zwiększenia zawartości alkoholu w winie.
Najważniejsze operacje z podziałem na regiony:
Treviso – w winiarni w prowincji Treviso skonfiskowano 2800 kg cukru (łączna wartość 4000 euro), który jest zabroniony do stosowania podczas produkcji w zakładach winiarskich
Bolonia – brak zgodności zapasów i informacji o dokładnym pochodzeniu wina w winnicy w prowincji Bolonia, co doprowadziło do zajęcia 16 610 litrów wina oraz 5,59 kg w większości przeterminowanych produktów i dodatków enologicznych. Miały być one używane w celu rektyfikacji i korekty kwasowości win. Ponadto przechowywane były one w sposób niewłaściwy, w obecności otwartych worków zawierających środki ochrony roślin i środków owadobójczych. W innej winiarni w tej samej prowincji zajęto 300 kg nieidentyfikowalnego moszczu, który był przeterminowany i przechowywany w nieodpowiednich warunkach.
Rzym – w dwóch winiarniach w prowincji Rzym stwierdzono istotne uchybienia higieniczne i strukturalne, co doprowadziło do zamknięcia jednego zakładu o wartości 1 mln euro. Łącznie zajęto 10 000 litrów wyrobów winiarskich o wartości handlowej 20 000 euro, które uznano za nadwyżkę, ponieważ dane te nie zgadzały się z ewidencją zapasów.
Latina – w zakładzie, gdzie wykazano poważne uchybienia higieniczno-strukturalne, wydano nakaz natychmiastowego zaprzestania produkcji i butelkowania wina. Ponadto woda używana do produkcji była wydobywana z prywatnej studni i nie posiadała dokumentów potwierdzających jej przydatność do spożycia.
Katania – kontrole w dwóch winiarniach w tej prowincji doprowadziły do łącznej konfiskaty 700 litrów białego wina, przechowywanego w niezidentyfikowanych słoikach. Zajęto także 10 kg wiórów dębowych, wykorzystywanych nielegalnie w praktykach enologicznych. W innym przedsiębiorstwie zajęto 1200 litrów wyrobów winiarskich obecnych w słojach bez rejestracji sanitarnej oraz 38 kg substancji cukrowej. Łączna wartość tych zajęć wyniosła około 90 000 euro.
Źródło: https://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=nas&id=2470
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.