Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kontrole we Włoszech doprowadziły do zajęcia ponad 300 tysięcy litrów wina

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Służby NAS Carabinieri przeprowadziły 960 kontroli, które doprowadziły do stwierdzenia niezgodności w 24% przypadków, a tym samym do zajęcia ponad 300 000 litrów produktów winiarskich.

We wrześniu, służby kontrolne we Włoszech rozpoczęły kontrole w sektorze produkcji i dystrybucji wina, które doprowadziły do zgłoszenia łącznie 344 naruszeń administracyjnych. Dodatkowo, inspekcje wspierane zaangażowaniem Centralnego Inspektoratu ds. Zwalczania Jakości i Nadużyć Finansowych (ICQRF) pozwoliły zidentyfikować 17 przedsiębiorstw, które prowadziły swoją działalność w poważnych brakach higieniczno-konstrukcyjnych.

Wartość konfiskaty i jej powody

W wyniku braku identyfikowalności i rejestracji w ewidencji inwentarza winiarni, zajęto ponad 300 000 litrów produktów winiarskich w trakcie fermentacji oraz już przetworzonych na wino. Wartość handlowa zamkniętych obiektów i produktów została oszacowano na 11 mln euro.

Do stwierdzonych naruszeń zaliczono także obecność w zakładach produkcyjnych substancji zabronionych. Skonfiskowano 3 tony cukru, który był wykorzystywany do fałszowania i zwiększenia zawartości alkoholu w winie.

Najważniejsze operacje z podziałem na regiony:

Treviso – w winiarni w prowincji Treviso skonfiskowano 2800 kg cukru (łączna wartość 4000 euro), który jest zabroniony do stosowania podczas produkcji w zakładach winiarskich  

Bolonia – brak zgodności zapasów i informacji o dokładnym pochodzeniu wina w winnicy w prowincji Bolonia, co doprowadziło do zajęcia 16 610 litrów wina oraz 5,59 kg w większości przeterminowanych produktów i dodatków enologicznych. Miały być one używane w celu rektyfikacji i korekty kwasowości win. Ponadto przechowywane były one w sposób niewłaściwy, w obecności otwartych worków zawierających środki ochrony roślin i środków owadobójczych. W innej winiarni w tej samej prowincji zajęto 300 kg nieidentyfikowalnego moszczu, który był przeterminowany i przechowywany w nieodpowiednich warunkach.

Rzym – w dwóch winiarniach w prowincji Rzym stwierdzono istotne uchybienia higieniczne i strukturalne, co doprowadziło do zamknięcia jednego zakładu o wartości 1 mln euro. Łącznie zajęto 10 000 litrów wyrobów winiarskich o wartości handlowej 20 000 euro, które uznano za nadwyżkę, ponieważ dane te nie zgadzały się z ewidencją zapasów.

Latina – w zakładzie, gdzie wykazano poważne uchybienia higieniczno-strukturalne, wydano nakaz natychmiastowego zaprzestania produkcji i butelkowania wina. Ponadto woda używana do produkcji była wydobywana z prywatnej studni i nie posiadała dokumentów potwierdzających jej przydatność do spożycia.

Katania – kontrole w dwóch winiarniach w tej prowincji doprowadziły do łącznej konfiskaty 700 litrów białego wina, przechowywanego w niezidentyfikowanych słoikach. Zajęto także 10 kg wiórów dębowych, wykorzystywanych nielegalnie w praktykach enologicznych. W innym przedsiębiorstwie zajęto 1200 litrów wyrobów winiarskich obecnych w słojach bez rejestracji sanitarnej oraz 38 kg substancji cukrowej. Łączna wartość tych zajęć wyniosła około 90 000 euro.

Źródło: https://www.salute.gov.it/portale/news/p3_2_1_2_1.jsp?lingua=italiano&menu=notizie&p=nas&id=2470

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy. 

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Magdalena Hryńko

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.