Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Mérieux NutriSciences, światowy lider w dziedzinie bezpieczeństwa, jakości i zrównoważonego rozwoju żywności, ogłasza przejęcie firmy Blonk, wiodącego międzynarodowego eksperta w dziedzinie rozwoju zrównoważonych systemów żywnościowych. Blonk wspiera organizacje w lepszym zrozumieniu ich wpływu na środowisko w łańcuchu rolno-spożywczym, oferując doradztwo oparte na LCA (Life Cycle Assessment) oraz opracowując dostosowane do potrzeb narzędzia programowe oparte na najnowszych danych i osiągnięciach naukowych.
Uczynienie systemów żywnościowych bardziej zrównoważonymi jest dużym wyzwaniem i staje się coraz pilniejsze w obliczu rosnącej populacji światowej, która ma osiągnąć 10 miliardów ludzi do 2025, przy ograniczonych zasobach naturalnych. Przepisy szybko się zmieniają, a podmioty sektora rolno-spożywczego muszą polegać na partnerach, którzy są ekspertami w zakresie zrównoważonego rozwoju żywności, aby zainicjować lub przyspieszyć swoją transformację.
Firma Blonk, z siedzibą w Holandii, została założona w 1999 roku i dziś liczy 50 ekspertów ds. żywności i zrównoważonego rozwoju, twórców oprogramowania, specjalistów od danych i metodologii. Współpracując z różnymi uczestnikami łańcucha żywnościowego, od producentów składników do producentów żywności i sprzedawców detalicznych, Blonk ma udokumentowane doświadczenie w dostarczaniu dostosowanych do potrzeb, opartych na nauce porad i inteligentnych rozwiązań w celu określenia śladu środowiskowego produktów. Firma znajduje się w czołówce badań nad zrównoważonym rozwojem w sektorze rolno-spożywczym. W szczególności współpracuje z organizacjami międzynarodowymi i rządowymi w celu zdefiniowania standardów branżowych i budowania baz danych umożliwiających dokładną ocenę wpływu produktów spożywczych na środowisko i łączenie ich z parametrami żywieniowymi w celu optymalizacji diety.
“Połączenie Blonk i Mérieux NutriSciences to ekscytujący krok w kierunku wzmocnienia i przyspieszenia naszego wkładu w zrównoważony rozwój systemów żywnościowych - powiedział Nicolas Cartier, dyrektor generalny Mérieux NutriSciences. Dodał: "Zrównoważony rozwój jest w sercu wizji, misji i mapy biznesowej Mérieux NutriSciences, co podkreślają zobowiązania ESG naszego motto "Better Food. Better Health. Better World." Naszym celem jest być partnerem referencyjnym dla opartych na nauce rozwiązań w zakresie zrównoważonego rozwoju w sektorze spożywczym, aby wspierać przejście do bardziej pozytywnych systemów żywnościowych. Dzięki swojemu doświadczeniu w definiowaniu standardów i zbieraniu danych dla sektora rolno-spożywczego, Blonk strategicznie łączy nasze istniejące możliwości w zakresie śladu środowiskowego i wzbogaca oferowane przez nas rozwiązania dla zrównoważonego rozwoju w dziedzinie opakowań, nowych alternatyw żywnościowych, odpowiedzialnego zaopatrzenia i jakości gleby, jak również przejrzystego znakowania.”
"Blonk cieszy się na realizację swoich celów jako część Mérieux NutriSciences. Pasująca wizja, wartości i globalna obecność Mérieux NutriSciences przyspiesza ambicje wzrostu biznesu Blonk w zakresie zarządzania śladem środowiskowym" - powiedział Hans Blonk - CEO i założyciel Blonk. Kontynuował: "Cieszę się, że mogę realizować i wzmacniać moją misję uczynienia przemysłu spożywczego bardziej zrównoważonym poprzez tworzenie niezbędnej wiedzy, zdolności i infrastruktury technicznej, aby znacząco zmniejszyć wpływ na środowisko".
O Mérieux NutriSciences: W Mérieux NutriSciences wykorzystujemy ponad 50 lat doświadczenia naukowego i przedsiębiorczości, aby odpowiedzieć na potrzeby przemysłu spożywczego. Dzisiejsze globalne wyzwania zmieniają sposób produkcji, wprowadzania na rynek i konsumpcji żywności, dlatego wiemy, że nasi klienci potrzebują czegoś więcej niż wiarygodnych wyników analiz; potrzebują praktycznych i innowacyjnych rozwiązań, które przyczynią się do uczynienia systemów żywnościowych bezpieczniejszymi, zdrowszymi i bardziej zrównoważonymi. Jesteśmy obecni na całym świecie, posiadamy ponad 100 akredytowanych laboratoriów i zespół ponad 8000 zaangażowanych pracowników. Głęboko wierzymy, że razem możemy stworzyć rozwiązania, które oferują naszej planecie, to co jest naszym motto: BETTER FOOD. BETTER HEALTH. BETTER WORLD www.merieuxnutrisciences.com
O Blonk: Blonk jest wiodącym międzynarodowym ekspertem w dziedzinie rozwoju systemów żywnościowych, inspirując i umożliwiając sektorowi rolno-spożywczemu stworzenie warunków do zrównoważonego rozwoju. Wspieramy organizacje w zrozumieniu ich wpływu na środowisko w łańcuchu rolno-spożywczym poprzez doradztwo i rozwój dostosowanych narzędzi programowych opartych na najnowszych osiągnięciach naukowych i danych. https://blonksustainability.nl/
Przeczytaj także
Przedstawiciele przedsiębiorstw z szerokiego zakresu branż oraz eksperci środowiskowi spotkali się w środę, 15 marca, w Warszawie, na jednym z cyklicznych zebrań społeczności Climate Leadership, programu UNEP/GRID-Warszawa. Celem tego, realizowanego od 2019 roku przedsięwzięcia, jest wspólne wypracowywanie rozwiązań, które ograniczą nasz negatywny wpływ na planetę i zbliżą biznes do osiągnięcia neutralności klimatycznej.
Za nami czwarte spotkanie Zespołu ds. Zrównoważonej Produkcji Żywności. Serdecznie dziękujemy Państwu za obecność, ale również za szerokie zaangażowanie w dyskusję na temat korzyści, wyzwań oraz zmian jakie wiążą się z praktyką rolnictwa regeneratywnego.
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Małopolski oraz Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie zapraszają na XV Konferencję Naukową z cyklu „Żywność XXI wieku” pn. Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu pod patronatem Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN w Krakowie Kraków, 21-22 września 2023 r.