Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Małopolski oraz Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie zapraszają na XV Konferencję Naukową z cyklu „Żywność XXI wieku” pn. Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu pod patronatem Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN w Krakowie Kraków, 21-22 września 2023 r.
Tematyka konferencji
Zmieniające się współcześnie uwarunkowania ogólnogospodarcze w sektorze żywności oraz rosnąca świadomość konsumencka stawiają nowe wyzwania przed producentami żywności. Oczekiwania konsumentów dotyczące przejrzystości i bardziej innowacyjnych produktów, czy też wciąż ewoluujące wymagania w zakresie jakości i zgodności z przepisami wymuszają zmiany w obszarze przetwórstwa żywności. Wdrażanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych oraz modyfikacje istniejących stają się niezbędne w obliczu coraz wyraźniejszego trendu pozyskiwania bardziej ekologicznych źródeł żywności oraz minimalizacji wpływu przetwórstwa spożywczego na środowisko.
W świetle powyższego, celem konferencji jest zaprezentowanie przez jej uczestników najnowszych osiągnięć naukowych i technologicznych w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka, a także wymiana poglądów i doświadczeń pracowników jednostek naukowych oraz przedstawicieli przemysłu spożywczego i jednostek kontrolujących jakość żywności.
Zagadnienia stanowiące tematykę konferencji będą obejmować:
Rejestracja
I tura rejestracji trwa do 30.03.2023
II tura rejestracji trwa do 31.05.2023
Zgłoszenia uczestnictwa w Konferencji prosimy dokonać poprzez stronę internetową:
https://wtz.urk.edu.pl/konferencja_zywnosc_XXI_wieku.html
Opłaty
Opłata konferencyjna wynosi:
*) Dla członków PTTŻ (na podstawie potwierdzenia wpłaty składki członkowskiej za 2022 r.)
Opłata konferencyjna obejmuje: udział w obradach (z prawem do prezentacji jednego** komunikatu nauko-wego: 10-minutowy referat lub 5-minutowy e-poster), materiały konferencyjne, dwa obiady, poczęstunki podczas przerw kawowych, a także udział w uroczystym spotkaniu towarzyskim oraz w wycieczce.
**) W przypadku chęci zaprezentowania kolejnego komu-nikatu naukowego należy uiścić dodatkową opłatę w wysokości 120 zł.
Istnieje możliwość opublikowania w otwartym dostępie jednego artykułu stanowiącego rozdział w monografii wydawanej przez Wydawnictwo PTTŻ (20 pkt za rozdział). Opłata za publikację rozdziału wynosi 350 zł.
Dane do przelewu
Oddział Małopolski PTTŻ
PKO BP I Oddział Kraków
Numer konta: 06 1020 2892 0000 5402 0194 3158
Tytułem: Żywność XXI w. Imię Nazwisko
W miarę możliwości prosimy o łączenie opłat i uiszczanie ich w formie jednego przelewu.
Pozostałe ważne terminy
Streszczenia komunikatów naukowych prosimy przesłać do 31.05.2023.
Teksty artykułów do monografii (opcjonalnie) prosimy przesłać do 15.09.2023.
Komitet Honorowy
Komitet Naukowy
Komitet Organizacyjny
Przeczytaj także
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Warszawski zaprasza na XXVII Sesję Naukową Sekcji Młodej Kadry Naukowej „Rozwój Nauk o Zywności. Zrównoważona przyszłość" oraz Xth International Session of Young Scientific Staff „Food Science Development. Sustainable Future" w Warszawie, 11-12 maja 2023 roku
Łączne narażenie na miedź ze wszystkich źródeł nie stwarza problemów zdrowotnych dla populacji UE, twierdzą eksperci naukowi EFSA.
Zespół naukowców z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego pod kierunkiem prof. dr hab. Agnieszki Wierzbickiej opracował przełomową technologię produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności. Badacze uzyskali ochronę patentową opracowanej przez siebie technologii. Wynalazek uzyskał najwyższą klasę nowości AAA.