PTTŻ zaprasza na XV Konferencję Naukową z cyklu „Żywność XXI wieku” pn. Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu pod patronatem Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN w Krakowie
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Małopolski oraz Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie zapraszają na XV Konferencję Naukową z cyklu „Żywność XXI wieku” pn. Żywność jako wyzwanie dla współczesnej nauki i przemysłu pod patronatem Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN w Krakowie Kraków, 21-22 września 2023 r.
Tematyka konferencji
Zmieniające się współcześnie uwarunkowania ogólnogospodarcze w sektorze żywności oraz rosnąca świadomość konsumencka stawiają nowe wyzwania przed producentami żywności. Oczekiwania konsumentów dotyczące przejrzystości i bardziej innowacyjnych produktów, czy też wciąż ewoluujące wymagania w zakresie jakości i zgodności z przepisami wymuszają zmiany w obszarze przetwórstwa żywności. Wdrażanie nowoczesnych rozwiązań technologicznych oraz modyfikacje istniejących stają się niezbędne w obliczu coraz wyraźniejszego trendu pozyskiwania bardziej ekologicznych źródeł żywności oraz minimalizacji wpływu przetwórstwa spożywczego na środowisko.
W świetle powyższego, celem konferencji jest zaprezentowanie przez jej uczestników najnowszych osiągnięć naukowych i technologicznych w obszarze technologii żywności i żywienia człowieka, a także wymiana poglądów i doświadczeń pracowników jednostek naukowych oraz przedstawicieli przemysłu spożywczego i jednostek kontrolujących jakość żywności.
Zagadnienia stanowiące tematykę konferencji będą obejmować:
- Współczesne trendy i kierunki w produkcji, pakowaniu oraz w dystrybucji żywności;
- Żywność a zrównoważony rozwój środowiska;
- Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności;
- Biochemia i biotechnologia żywności;
- Funkcjonalne składniki żywności;
- Żywność a zdrowie człowieka;
- Inne tematy pokrewne.
Rejestracja
I tura rejestracji trwa do 30.03.2023
II tura rejestracji trwa do 31.05.2023
Zgłoszenia uczestnictwa w Konferencji prosimy dokonać poprzez stronę internetową:
https://wtz.urk.edu.pl/konferencja_zywnosc_XXI_wieku.html
Opłaty
Opłata konferencyjna wynosi:
- 800 zł/ 750 zł* – w I turze rejestracji lub
- 850 zł/ 800 zł* – w II turze rejestracji lub
- 600 zł dla doktorantów i studentów – w I i w II turze rejestracji.
*) Dla członków PTTŻ (na podstawie potwierdzenia wpłaty składki członkowskiej za 2022 r.)
Opłata konferencyjna obejmuje: udział w obradach (z prawem do prezentacji jednego** komunikatu nauko-wego: 10-minutowy referat lub 5-minutowy e-poster), materiały konferencyjne, dwa obiady, poczęstunki podczas przerw kawowych, a także udział w uroczystym spotkaniu towarzyskim oraz w wycieczce.
**) W przypadku chęci zaprezentowania kolejnego komu-nikatu naukowego należy uiścić dodatkową opłatę w wysokości 120 zł.
Istnieje możliwość opublikowania w otwartym dostępie jednego artykułu stanowiącego rozdział w monografii wydawanej przez Wydawnictwo PTTŻ (20 pkt za rozdział). Opłata za publikację rozdziału wynosi 350 zł.
Dane do przelewu
Oddział Małopolski PTTŻ
PKO BP I Oddział Kraków
Numer konta: 06 1020 2892 0000 5402 0194 3158
Tytułem: Żywność XXI w. Imię Nazwisko
W miarę możliwości prosimy o łączenie opłat i uiszczanie ich w formie jednego przelewu.
Pozostałe ważne terminy
Streszczenia komunikatów naukowych prosimy przesłać do 31.05.2023.
Teksty artykułów do monografii (opcjonalnie) prosimy przesłać do 15.09.2023.
Komitet Honorowy
- Prof. dr hab. inż. Grażyna Jaworska - Uniwersytet Rzeszowski
- Prof. dr hab. Tadeusz Sikora - Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
- Prof. dr hab. Joanna Stadnik - Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- Prof. dr ing. Jozef Golian - Słowacki Uniwersytet Rolniczy w Nitrze
Komitet Naukowy
- Prof. dr hab. Aleksandra Duda-Chodak – przewodnicząca
- Prof. dr hab. inż. Agnieszka Filipiak-Florkiewicz
- Prof. dr hab. inż. Lesław Juszczak
- Prof. dr hab. inż. Teresa Leszczyńska
- Prof. dr hab. inż. Władysław Migdał
- Prof. dr hab. inż. Krzysztof Surówka
- Prof. dr hab. inż. Mariusz Witczak
- Dr hab. inż. Dorota Gumul, prof. URK
- Dr hab. Karen Khachatryan, prof. URK
- Dr hab. inż. Marcin Łukasiewicz, prof. URK
- Dr hab. inż. Dorota Najgebauer-Lejko, prof. URK
- Dr hab. inż. Anna Ptaszek, prof. URK
- Dr hab. inż. Jacek Słupski, prof. URK
- Dr hab. inż. Bożena Stodolak, prof. URK
Komitet Organizacyjny
- Dr hab. inż. Emilia Bernaś, prof. URK – przewodnicząca
- Dr hab. inż. Dorota Gałkowska, prof. URK – sekretarz
- Dr hab. Gohar Khachatryan, prof. URK – z-ca sekretarza
- Dr Marta Liszka-Skoczylas – skarbnik
- Dr hab. inż. Marek Sady, prof. URK
- Dr hab. inż. Kinga Topolska, prof. URK
- Dr hab. inż. Teresa Witczak, prof. URK
- Dr Łukasz Skoczylas, prof. URK
- Dr inż. Grzegorz Fiutak
- Dr Gabriela Zięć
- Mgr inż. Michał Pancerz
Przeczytaj także
-
27.01.2023
PTTŻ zaprasza na XXVII Sesję Naukową Sekcji Młodej Kadry Naukowej „Rozwój Nauk o Żywności. Zrównoważona przyszłość" oraz Xth International Session of Young Scientific Staff „Food Science Development. Sustainable Future"
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Oddział Warszawski zaprasza na XXVII Sesję Naukową Sekcji Młodej Kadry Naukowej „Rozwój Nauk o Zywności. Zrównoważona przyszłość" oraz Xth International Session of Young Scientific Staff „Food Science Development. Sustainable Future" w Warszawie, 11-12 maja 2023 roku
-
20.01.2023
Całkowite spożycie miedzi - EFSA ustaliła nowy bezpieczny poziom
Łączne narażenie na miedź ze wszystkich źródeł nie stwarza problemów zdrowotnych dla populacji UE, twierdzą eksperci naukowi EFSA.
-
25.03.2022
Zespół badaczy z SGGW opracował przełomową technologię produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności
Zespół naukowców z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego pod kierunkiem prof. dr hab. Agnieszki Wierzbickiej opracował przełomową technologię produkcji wyrobów spożywczych o kontrolowanej alergenności. Badacze uzyskali ochronę patentową opracowanej przez siebie technologii. Wynalazek uzyskał najwyższą klasę nowości AAA.