Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Całkowite spożycie miedzi - EFSA ustaliła nowy bezpieczny poziom

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Miedź jest niezbędnym mikroelementem dla wszystkich żywych istot, w tym dla ludzi. Zbyt dużo lub zbyt mało miedzi w diecie może prowadzić do problemów zdrowotnych. Miedź jest naturalnie obecna w wielu produktach spożywczych, a także wchodzi do łańcucha żywnościowego poprzez jego zastosowanie w ekologicznych i konwencjonalnych pestycydach, paszach i dodatkach do żywności oraz jako składnik odżywczy w żywności wzbogaconej i suplementach diety.

Nadmierne zatrzymywanie miedzi w organizmie w czasie może być toksyczne dla ludzi, zwłaszcza dla wątroby. Komitet Naukowy EFSA doszedł do wniosku, że nie oczekuje się kumulowania miedzi przy dziennym spożyciu do 5 mg i ustalił akceptowalne dzienne spożycie (bezpieczny poziom) na poziomie 0,07 miligrama na kilogram masy ciała dla dorosłej populacji. Eksperci ds. żywienia z EFSA ustalą także dopuszczalne spożycie dla młodszych grup wiekowych jako uzupełnienie.

Po raz pierwszy w przypadku tej substancji eksperci oszacowali narażenie na miedź ze wszystkich źródeł dietetycznych i nieżywnościowych. Naturalnie występujące poziomy miedzi w żywności i składnikach żywności oraz długotrwałe używanie miedzianych przyborów kuchennych i miedzianych rur są znaczącymi czynnikami wpływającymi na spożycie. Jednak udział pestycydów, dodatków do żywności i pasz czy nawozów jest znikomy.

Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt są ważnymi czynnikami wpływającymi na narażenie niemowląt i małych dzieci na miedź w diecie. Jednak nie oczekuje się niekorzystnych skutków narażenia na miedź u dzieci ze względu na wyższe zapotrzebowanie dzieci na składniki odżywcze dla ich wzrostu.

W poprzedniej ocenie eksperci zajęli się niedoborem miedzi i odpowiednim spożyciem we wszystkich grupach wiekowych.

Linki

Ponowna ocena istniejących wartości orientacyjnych opartych na zdrowiu dla miedzi i oceny narażenia ze wszystkich źródeł

Konsultacje społeczne w sprawie projektu opinii naukowej w sprawie ponownej oceny istniejących zalecanych wartości zdrowotnych dla miedzi oraz oceny narażenia ze wszystkich źródeł

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn