Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Całkowite spożycie miedzi - EFSA ustaliła nowy bezpieczny poziom

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Miedź jest niezbędnym mikroelementem dla wszystkich żywych istot, w tym dla ludzi. Zbyt dużo lub zbyt mało miedzi w diecie może prowadzić do problemów zdrowotnych. Miedź jest naturalnie obecna w wielu produktach spożywczych, a także wchodzi do łańcucha żywnościowego poprzez jego zastosowanie w ekologicznych i konwencjonalnych pestycydach, paszach i dodatkach do żywności oraz jako składnik odżywczy w żywności wzbogaconej i suplementach diety.

Nadmierne zatrzymywanie miedzi w organizmie w czasie może być toksyczne dla ludzi, zwłaszcza dla wątroby. Komitet Naukowy EFSA doszedł do wniosku, że nie oczekuje się kumulowania miedzi przy dziennym spożyciu do 5 mg i ustalił akceptowalne dzienne spożycie (bezpieczny poziom) na poziomie 0,07 miligrama na kilogram masy ciała dla dorosłej populacji. Eksperci ds. żywienia z EFSA ustalą także dopuszczalne spożycie dla młodszych grup wiekowych jako uzupełnienie.

Po raz pierwszy w przypadku tej substancji eksperci oszacowali narażenie na miedź ze wszystkich źródeł dietetycznych i nieżywnościowych. Naturalnie występujące poziomy miedzi w żywności i składnikach żywności oraz długotrwałe używanie miedzianych przyborów kuchennych i miedzianych rur są znaczącymi czynnikami wpływającymi na spożycie. Jednak udział pestycydów, dodatków do żywności i pasz czy nawozów jest znikomy.

Preparaty do początkowego żywienia niemowląt i preparaty do dalszego żywienia niemowląt są ważnymi czynnikami wpływającymi na narażenie niemowląt i małych dzieci na miedź w diecie. Jednak nie oczekuje się niekorzystnych skutków narażenia na miedź u dzieci ze względu na wyższe zapotrzebowanie dzieci na składniki odżywcze dla ich wzrostu.

W poprzedniej ocenie eksperci zajęli się niedoborem miedzi i odpowiednim spożyciem we wszystkich grupach wiekowych.

Linki

Ponowna ocena istniejących wartości orientacyjnych opartych na zdrowiu dla miedzi i oceny narażenia ze wszystkich źródeł

Konsultacje społeczne w sprawie projektu opinii naukowej w sprawie ponownej oceny istniejących zalecanych wartości zdrowotnych dla miedzi oraz oceny narażenia ze wszystkich źródeł

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.