Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Podsumowanie IV spotkania Zespołu UN GCNP ds. zrównoważonej produkcji żywności

Kategoria: Biznes

Za nami czwarte spotkanie Zespołu ds. Zrównoważonej Produkcji Żywności. Serdecznie dziękujemy Państwu za obecność, ale również za szerokie zaangażowanie w dyskusję na temat korzyści, wyzwań oraz zmian jakie wiążą się z praktyką rolnictwa regeneratywnego.  

Cieszy nas fakt, że mogliśmy o tak ważnych obecnie tematach dyskutować w licznym gronie osób reprezentujących różne branże i sektory. To dzięki Państwa zaangażowaniu możemy podejść kompleksowo do problemów z uwzględnieniem różnych perspektyw. Jeszcze raz serdecznie dziękujemy prowadzącemu spotkanie Michałowi Siwkowi, Dyrektorowi Departamentu Międzynarodowy Hub Food and Agri, BNP Paribas, a także naszym prelegentkom za podzielenie się swoją ekspercką wiedzą.  

Podczas swojej prelekcji Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego “ASAP” - Małgorzata Bojańczyk przybliżyła nam praktyki regeneratywne wykorzystywane w modelu rolnictwa regeneracyjnego oraz podkreśliła korzyści wynikające z wprowadzenia tych praktyk w swojej działalności. Sektory użytkowania gruntów mają do odegrania ważną rolę w realizacji założonych przez UE celów, w tym osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2050 roku oraz celu redukcyjnego dla sektora LULUCF. Przedstawiony przez KE w listopadzie wniosek dotyczący certyfikacji pochłaniania CO2 ma na celu zwiększenie skali działań związanych z pochłanianiem dwutlenku węgla i zwalczanie "greenwashingu" poprzez umożliwienie przedsiębiorstwom wykazania się działaniami w tej dziedzinie. Rolnik poprzez odpowiednie praktyki uprawy gleby redukuje emisję gazów cieplarnianych i magazynuje węgiel organiczny wychwycony z atmosfery.  

Anna Danylczenko, Fundatorka organizacji Grunt od Nowa i Prezes firmy Techmot, w swoim wystąpieniu zwróciła uwagę na stan gleb w Polsce oraz przedstawiła badania, które pokazują, że większość́ gospodarstw nie cierpi z powodu niedoboru makro i mikroelementów, ale z braku mikrobiologii w glebie. Zobaczyliśmy na czym polega praktyka regeneratywna od strony procesów zachodzących w glebie oraz roślinach. Następnie Poznaliśmy historie 2 rolników Gabe’a Brown’a oraz Benedict’a Boesel’a, którzy zdecydowali się wykorzystać praktyki rolnictwa regeneratywnego w swoich gospodarstwach. Ich historie bezpośrednio pokazują, że praktyki regeneratywne w rolnictwie się opłacają. Kluczowe jest wzmacnianie atrakcyjności zmiany sposobu prowadzenia produkcji rolnej, aby zmniejszyć opór producentów rolnych przed jej wprowadzeniem, a przy tym szeroko edukować wszystkie podmioty łańcucha żywnościowego, od produkcji pierwotnej po dystrybucję.

Istotne jest dla nas, aby spotkania zespołu ds. zrównoważonej produkcji żywności miały charakter platformy wymiany dobrych praktyk i konstruktywnych uwag pomiędzy uczestnikami z różnych elementów łańcucha żywności. Tylko wtedy mogą doprowadzić do wypracowania konkretnych postulatów, a tym samym mogą przynieść realne korzyści i wsparcie każdej ze stron. Aby jak najlepiej dopasować program spotkań do Państwa oczekiwań stworzyliśmy krótką ankietę zawierającą proponowane obszary tematyczne, największe wyzwania branży rolno-spożywczej oraz trudności wynikające z obecnych regulacji prawnych. Zachęcamy do wypełnienia ankiety.  

Już teraz zapraszamy Państwa na następne spotkanie zespołu ds. Zrównoważonej Produkcji Żywności, które odbędzie się 22 marca o godz. 12:00 w formule online22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody, dlatego podczas najbliższego spotkania poruszymy temat racjonalnej gospodarki wodnej w produkcji oraz przetwórstwie żywności. 

A już 20 marca ruszamy ze spotkaniami Platformy Gospodarki Obiegu Zamkniętego Opakowań, której celem będzie m.in. wsparcie przejścia sektora produkcji żywności i restauracji sieciowych na obieg zamknięty opakowań poprzez ułatwianie opartego na faktach dialogu między biznesem, konsumentami, ekspertami i administracją publiczną. Osoby zainteresowane dołączeniem do inicjatywy proszę o kontakt w celu przekazania szczegółowych informacji. 

O następnych krokach inicjatywy będziemy informować na bieżąco. 

Jeśli macie Państwo dodatkowe pytania, serdecznie zapraszamy do przesyłania ich na adres zuzanna.szpil@ungc.org.pl 

Do zobaczenia! 

Autor:UN Global Compact Network Poland
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Kongresy i Targi

  • 06.03.2023

    Zbliża się IX edycja międzynarodowych targów żywności i napojów WorldFood Poland – zarejestruj się już dziś!

    Targi WorldFood Poland odbędą się w dniach 18-20 kwietnia w Centrum EXPO XXI w Warszawie, ul. Prądzyńskiego 12/14. Podczas tegorocznej edycji zaprezentowane zostaną nowości: sektor Packaging i strefa roślinna. W ramach targów tradycyjnie już odbędą się prelekcje i debaty na temat aktualnej sytuacji na rynku spożywczym. Partnerem tytularnym  targów WorldFood Poland została KSM-66 Ashwaganda.

     

    Czytaj więcej
  • 24.02.2023

    Food Tech Congress w Warszawie

    Food Tech Congress to rewolucyjne wydarzenie, którego celem jest wspieranie innowacji i budowanie bardziej zrównoważonej przyszłości żywności.

    Czytaj więcej
  • 07.02.2023

    Nowe rozdanie Targów Packaging Innovations

    Oczy są najważniejszym zmysłem człowieka – dzięki nim poznajemy świat i ludzi, reagujemy na otoczenie i wyrażamy emocje. Wiedzą to dobrze projektanci i producenci opakowań, starając się ich designem wpływać na nasze decyzje zakupowe; śledząc jednocześnie zmiany w nastawieniach rynku i trendy, kształtowane przez młode pokolenia nabywców. Wiedzą również, że to właśnie podczas Targów Packaging Innovations mogą zweryfikować swoje projekty, zaprezentować je szerokiemu gronu profesjonalistów, odwiedzających targi.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.