Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Podsumowanie IV spotkania Zespołu UN GCNP ds. zrównoważonej produkcji żywności

Kategoria: Biznes

Za nami czwarte spotkanie Zespołu ds. Zrównoważonej Produkcji Żywności. Serdecznie dziękujemy Państwu za obecność, ale również za szerokie zaangażowanie w dyskusję na temat korzyści, wyzwań oraz zmian jakie wiążą się z praktyką rolnictwa regeneratywnego.  

Cieszy nas fakt, że mogliśmy o tak ważnych obecnie tematach dyskutować w licznym gronie osób reprezentujących różne branże i sektory. To dzięki Państwa zaangażowaniu możemy podejść kompleksowo do problemów z uwzględnieniem różnych perspektyw. Jeszcze raz serdecznie dziękujemy prowadzącemu spotkanie Michałowi Siwkowi, Dyrektorowi Departamentu Międzynarodowy Hub Food and Agri, BNP Paribas, a także naszym prelegentkom za podzielenie się swoją ekspercką wiedzą.  

Podczas swojej prelekcji Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego “ASAP” - Małgorzata Bojańczyk przybliżyła nam praktyki regeneratywne wykorzystywane w modelu rolnictwa regeneracyjnego oraz podkreśliła korzyści wynikające z wprowadzenia tych praktyk w swojej działalności. Sektory użytkowania gruntów mają do odegrania ważną rolę w realizacji założonych przez UE celów, w tym osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2050 roku oraz celu redukcyjnego dla sektora LULUCF. Przedstawiony przez KE w listopadzie wniosek dotyczący certyfikacji pochłaniania CO2 ma na celu zwiększenie skali działań związanych z pochłanianiem dwutlenku węgla i zwalczanie "greenwashingu" poprzez umożliwienie przedsiębiorstwom wykazania się działaniami w tej dziedzinie. Rolnik poprzez odpowiednie praktyki uprawy gleby redukuje emisję gazów cieplarnianych i magazynuje węgiel organiczny wychwycony z atmosfery.  

Anna Danylczenko, Fundatorka organizacji Grunt od Nowa i Prezes firmy Techmot, w swoim wystąpieniu zwróciła uwagę na stan gleb w Polsce oraz przedstawiła badania, które pokazują, że większość́ gospodarstw nie cierpi z powodu niedoboru makro i mikroelementów, ale z braku mikrobiologii w glebie. Zobaczyliśmy na czym polega praktyka regeneratywna od strony procesów zachodzących w glebie oraz roślinach. Następnie Poznaliśmy historie 2 rolników Gabe’a Brown’a oraz Benedict’a Boesel’a, którzy zdecydowali się wykorzystać praktyki rolnictwa regeneratywnego w swoich gospodarstwach. Ich historie bezpośrednio pokazują, że praktyki regeneratywne w rolnictwie się opłacają. Kluczowe jest wzmacnianie atrakcyjności zmiany sposobu prowadzenia produkcji rolnej, aby zmniejszyć opór producentów rolnych przed jej wprowadzeniem, a przy tym szeroko edukować wszystkie podmioty łańcucha żywnościowego, od produkcji pierwotnej po dystrybucję.

Istotne jest dla nas, aby spotkania zespołu ds. zrównoważonej produkcji żywności miały charakter platformy wymiany dobrych praktyk i konstruktywnych uwag pomiędzy uczestnikami z różnych elementów łańcucha żywności. Tylko wtedy mogą doprowadzić do wypracowania konkretnych postulatów, a tym samym mogą przynieść realne korzyści i wsparcie każdej ze stron. Aby jak najlepiej dopasować program spotkań do Państwa oczekiwań stworzyliśmy krótką ankietę zawierającą proponowane obszary tematyczne, największe wyzwania branży rolno-spożywczej oraz trudności wynikające z obecnych regulacji prawnych. Zachęcamy do wypełnienia ankiety.  

Już teraz zapraszamy Państwa na następne spotkanie zespołu ds. Zrównoważonej Produkcji Żywności, które odbędzie się 22 marca o godz. 12:00 w formule online22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody, dlatego podczas najbliższego spotkania poruszymy temat racjonalnej gospodarki wodnej w produkcji oraz przetwórstwie żywności. 

A już 20 marca ruszamy ze spotkaniami Platformy Gospodarki Obiegu Zamkniętego Opakowań, której celem będzie m.in. wsparcie przejścia sektora produkcji żywności i restauracji sieciowych na obieg zamknięty opakowań poprzez ułatwianie opartego na faktach dialogu między biznesem, konsumentami, ekspertami i administracją publiczną. Osoby zainteresowane dołączeniem do inicjatywy proszę o kontakt w celu przekazania szczegółowych informacji. 

O następnych krokach inicjatywy będziemy informować na bieżąco. 

Jeśli macie Państwo dodatkowe pytania, serdecznie zapraszamy do przesyłania ich na adres zuzanna.szpil@ungc.org.pl 

Do zobaczenia! 

Autor:UN Global Compact Network Poland
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Kongresy i Targi

  • 06.03.2023

    Zbliża się IX edycja międzynarodowych targów żywności i napojów WorldFood Poland – zarejestruj się już dziś!

    Targi WorldFood Poland odbędą się w dniach 18-20 kwietnia w Centrum EXPO XXI w Warszawie, ul. Prądzyńskiego 12/14. Podczas tegorocznej edycji zaprezentowane zostaną nowości: sektor Packaging i strefa roślinna. W ramach targów tradycyjnie już odbędą się prelekcje i debaty na temat aktualnej sytuacji na rynku spożywczym. Partnerem tytularnym  targów WorldFood Poland została KSM-66 Ashwaganda.

     

    Czytaj więcej
  • 24.02.2023

    Food Tech Congress w Warszawie

    Food Tech Congress to rewolucyjne wydarzenie, którego celem jest wspieranie innowacji i budowanie bardziej zrównoważonej przyszłości żywności.

    Czytaj więcej
  • 07.02.2023

    Nowe rozdanie Targów Packaging Innovations

    Oczy są najważniejszym zmysłem człowieka – dzięki nim poznajemy świat i ludzi, reagujemy na otoczenie i wyrażamy emocje. Wiedzą to dobrze projektanci i producenci opakowań, starając się ich designem wpływać na nasze decyzje zakupowe; śledząc jednocześnie zmiany w nastawieniach rynku i trendy, kształtowane przez młode pokolenia nabywców. Wiedzą również, że to właśnie podczas Targów Packaging Innovations mogą zweryfikować swoje projekty, zaprezentować je szerokiemu gronu profesjonalistów, odwiedzających targi.

    Czytaj więcej
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.