Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Za nami czwarte spotkanie Zespołu ds. Zrównoważonej Produkcji Żywności. Serdecznie dziękujemy Państwu za obecność, ale również za szerokie zaangażowanie w dyskusję na temat korzyści, wyzwań oraz zmian jakie wiążą się z praktyką rolnictwa regeneratywnego.
Cieszy nas fakt, że mogliśmy o tak ważnych obecnie tematach dyskutować w licznym gronie osób reprezentujących różne branże i sektory. To dzięki Państwa zaangażowaniu możemy podejść kompleksowo do problemów z uwzględnieniem różnych perspektyw. Jeszcze raz serdecznie dziękujemy prowadzącemu spotkanie Michałowi Siwkowi, Dyrektorowi Departamentu Międzynarodowy Hub Food and Agri, BNP Paribas, a także naszym prelegentkom za podzielenie się swoją ekspercką wiedzą.
Podczas swojej prelekcji Dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego “ASAP” - Małgorzata Bojańczyk przybliżyła nam praktyki regeneratywne wykorzystywane w modelu rolnictwa regeneracyjnego oraz podkreśliła korzyści wynikające z wprowadzenia tych praktyk w swojej działalności. Sektory użytkowania gruntów mają do odegrania ważną rolę w realizacji założonych przez UE celów, w tym osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2050 roku oraz celu redukcyjnego dla sektora LULUCF. Przedstawiony przez KE w listopadzie wniosek dotyczący certyfikacji pochłaniania CO2 ma na celu zwiększenie skali działań związanych z pochłanianiem dwutlenku węgla i zwalczanie "greenwashingu" poprzez umożliwienie przedsiębiorstwom wykazania się działaniami w tej dziedzinie. Rolnik poprzez odpowiednie praktyki uprawy gleby redukuje emisję gazów cieplarnianych i magazynuje węgiel organiczny wychwycony z atmosfery.
Anna Danylczenko, Fundatorka organizacji Grunt od Nowa i Prezes firmy Techmot, w swoim wystąpieniu zwróciła uwagę na stan gleb w Polsce oraz przedstawiła badania, które pokazują, że większość́ gospodarstw nie cierpi z powodu niedoboru makro i mikroelementów, ale z braku mikrobiologii w glebie. Zobaczyliśmy na czym polega praktyka regeneratywna od strony procesów zachodzących w glebie oraz roślinach. Następnie Poznaliśmy historie 2 rolników Gabe’a Brown’a oraz Benedict’a Boesel’a, którzy zdecydowali się wykorzystać praktyki rolnictwa regeneratywnego w swoich gospodarstwach. Ich historie bezpośrednio pokazują, że praktyki regeneratywne w rolnictwie się opłacają. Kluczowe jest wzmacnianie atrakcyjności zmiany sposobu prowadzenia produkcji rolnej, aby zmniejszyć opór producentów rolnych przed jej wprowadzeniem, a przy tym szeroko edukować wszystkie podmioty łańcucha żywnościowego, od produkcji pierwotnej po dystrybucję.
Istotne jest dla nas, aby spotkania zespołu ds. zrównoważonej produkcji żywności miały charakter platformy wymiany dobrych praktyk i konstruktywnych uwag pomiędzy uczestnikami z różnych elementów łańcucha żywności. Tylko wtedy mogą doprowadzić do wypracowania konkretnych postulatów, a tym samym mogą przynieść realne korzyści i wsparcie każdej ze stron. Aby jak najlepiej dopasować program spotkań do Państwa oczekiwań stworzyliśmy krótką ankietę zawierającą proponowane obszary tematyczne, największe wyzwania branży rolno-spożywczej oraz trudności wynikające z obecnych regulacji prawnych. Zachęcamy do wypełnienia ankiety.
Już teraz zapraszamy Państwa na następne spotkanie zespołu ds. Zrównoważonej Produkcji Żywności, które odbędzie się 22 marca o godz. 12:00 w formule online. 22 marca obchodzimy Światowy Dzień Wody, dlatego podczas najbliższego spotkania poruszymy temat racjonalnej gospodarki wodnej w produkcji oraz przetwórstwie żywności.
A już 20 marca ruszamy ze spotkaniami Platformy Gospodarki Obiegu Zamkniętego Opakowań, której celem będzie m.in. wsparcie przejścia sektora produkcji żywności i restauracji sieciowych na obieg zamknięty opakowań poprzez ułatwianie opartego na faktach dialogu między biznesem, konsumentami, ekspertami i administracją publiczną. Osoby zainteresowane dołączeniem do inicjatywy proszę o kontakt w celu przekazania szczegółowych informacji.
O następnych krokach inicjatywy będziemy informować na bieżąco.
Jeśli macie Państwo dodatkowe pytania, serdecznie zapraszamy do przesyłania ich na adres zuzanna.szpil@ungc.org.pl
Do zobaczenia!
Przeczytaj także
Targi WorldFood Poland odbędą się w dniach 18-20 kwietnia w Centrum EXPO XXI w Warszawie, ul. Prądzyńskiego 12/14. Podczas tegorocznej edycji zaprezentowane zostaną nowości: sektor Packaging i strefa roślinna. W ramach targów tradycyjnie już odbędą się prelekcje i debaty na temat aktualnej sytuacji na rynku spożywczym. Partnerem tytularnym targów WorldFood Poland została KSM-66 Ashwaganda.
Food Tech Congress to rewolucyjne wydarzenie, którego celem jest wspieranie innowacji i budowanie bardziej zrównoważonej przyszłości żywności.
Oczy są najważniejszym zmysłem człowieka – dzięki nim poznajemy świat i ludzi, reagujemy na otoczenie i wyrażamy emocje. Wiedzą to dobrze projektanci i producenci opakowań, starając się ich designem wpływać na nasze decyzje zakupowe; śledząc jednocześnie zmiany w nastawieniach rynku i trendy, kształtowane przez młode pokolenia nabywców. Wiedzą również, że to właśnie podczas Targów Packaging Innovations mogą zweryfikować swoje projekty, zaprezentować je szerokiemu gronu profesjonalistów, odwiedzających targi.