Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Międzynarodowa epidemia Listeria monocytogenes związana z gotowymi do spożycia produktami rybnymi: Wymagane pilne działania

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wstęp

W związku z niepokojącym rozwojem sytuacji, zidentyfikowano ognisko Listeria monocytogenes w wielu krajach, którego prawdopodobnym źródłem są gotowe do spożycia produkty rybne, w szczególności wędzony łosoś. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) współpracowały nad szybką oceną ogniska, rzucając światło na sytuację i wzywając do natychmiastowej uwagi, aby zapobiec dalszym przypadkom zachorowań i ofiarom.

Zakres epidemii

Epidemia, trwająca od 2022 do 2023 roku, dotknęła kilka krajów europejskich, w tym Austrię, Belgię, Włochy, Niemcy i Holandię. Zgłoszono łącznie 17 przypadków i dwie ofiary śmiertelne, przy czym dotyczy to głównie osób starszych. Co szokujące, historyczne przypadki u ludzi związane z tą epidemią zostały prześledzone już w 2011 roku, co budzi obawy o przedłużające się istnienie skażenia.

Identyfikacja sprawcy

Zaawansowane techniki typowania molekularnego odegrały kluczową rolę w zidentyfikowaniu wariantu Listeria monocytogenes, który występował w większości przypadków w latach 2022-2023. Dalsza analiza danych doprowadziła do identyfikacji dwóch zakładów na Litwie, które wprowadziły skażone produkty rybne na rynki detaliczne Niemiec i Włoch. Warto zauważyć, że produkcja w litewskim zakładzie została wstrzymana, co potencjalnie zmniejsza ryzyko dalszych zakażeń.

Potrzebne pilne działania

Pomimo postępów poczynionych na Litwie, eksperci podkreślają potrzebę dalszych badań w celu ustalenia źródła skażenia. Zidentyfikowanie źródła ma kluczowe znaczenie dla władz krajowych w celu szybkiego wdrożenia ukierunkowanych środków kontroli i działań łagodzących. Tymczasem dystrybucja skażonych produktów w Austrii, Belgii i Holandii pozostaje niejasna, co wymaga natychmiastowej uwagi i współpracy między krajami, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się epidemii.

Środki zapobiegawcze

W świetle bieżącej sytuacji eksperci EFSA i ECDC podkreślają znaczenie przestrzegania dobrych praktyk produkcyjnych, rygorystycznych zasad higieny i skutecznej kontroli temperatury w całym łańcuchu produkcji, dystrybucji i przechowywania żywności. Obejmuje to wytyczne dla gospodarstw domowych dotyczące utrzymywania niskich temperatur w lodówkach, co hamuje potencjalne rozprzestrzenianie się bakterii, takich jak Listeria, w żywności gotowej do spożycia.

Źródło: https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2023-12/ROA_2023-FWD-00023_Listeriosis_Omikron1%20TO%20PUBLISH.pdf

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.