Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mikroplastik z wody może wpływać nie tylko na przewód pokarmowy

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Opakowania

W opublikowanym niedawno badaniu naukowcy ze Stanów Zjednoczonych wykazali, że mikroplastik może w istotny sposób wpływać na przewód pokarmowy, a także trafiać do innych organów, takich jak nerki, wątroba czy mózg.

Wszechobecne mikrocząstki

„W czasie ostatnich kilku dekad mikroplastik zaczęto znajdywać w oceanach, w organizmach zwierząt, w tkankach roślin, w wodzie z kranu czy w wodzie butelkowanej”, mówi kierownik badań, prof. Eliseo Castillo z University of New Mexico (UNM) w Stanach Zjednoczonych. „Mikrocząstki plastiku zdają się być wszechobecne”. Zespół prof. Castillo skupia się przede wszystkim na działaniu plastiku wewnątrz organizmu – głównie w obrębie przewodu pokarmowego i powiązanego z nim systemu immunologicznego.

Plastik z wody pitnej

Badacze z UNM przeprowadzili trwający 4 tygodnie eksperyment, w ramach którego narażali myszy laboratoryjne na mikroplastik pochodzący z wody pitnej. Jego ilość odzwierciedlała szacowany poziom ekspozycji człowieka na przestrzeni tygodnia. Jak się okazało, mikrocząstki przemieszczały się z przewodu pokarmowego do innych narządów, takich jak wątroba, nerki, a nawet mózg. Naukowcy zaobserwowali ponadto, że plastik wpływał na szlaki metaboliczne w poszczególnych tkankach.

Wnikanie w głąb organizmu

„Wskutek ekspozycji wykryliśmy mikroplastik w niektórych z analizowanych tkanek”, mówi prof. Castillo. „Oznacza to, że jest on w stanie przekraczać barierę jelitową i wnikać w głąb organizmu”. Według naukowca niepokojąca jest potencjalna akumulacja plastiku w ciele człowieka. „Nasze myszy narażone były na działanie mikrocząstek przez 4 tygodnie. Możemy tylko wyobrażać sobie jak przekłada się to na człowieka, który wystawiony jest na wpływ plastiku od narodzin do starości”.

Rola diety?

Następnym etapem badań zespołu z UNM będzie ustalenie jakie znaczenie dla ekspozycji na mikroplastik ma dieta. „Każdy z nas odżywia się w inny sposób. Chcemy więc [przeprowadzić doświadczenie], w którym będziemy podawać zwierzętom laboratoryjnym dietę wysokotłuszczową i wysokocholesterolową bądź dietę wysokobłonnikową, narażając je lub nie na działanie mikroplastiku. Naszym celem jest zrozumienie czy i jak sposób żywienia wpływa na pobranie plastiku przez organizm”, podsumowuje naukowiec.

Źródła:

  1. https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/EHP13435
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240415163703.htm

Wybierz temat: Badania żywności Opakowania

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.