Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mrożone borówki z Polski powiązane z zakażeniami wirusem zapalania wątroby typu A w Holandii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według oficjalnych informacji Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska z Holandii (RIVM), co najmniej 12 osób zachorowało po zjedzeniu mrożonych borówek z Polski, sprzedawanych pod marką własną sieci Albert Heijn w Holandii i Belgii.

12 zgłoszonych przypadków w Holandii

Holenderski RIVM otrzymał doniesienia o pacjentach z wirusowym zapaleniem wątroby typu A, którzy zachorowali między 26 listopada a 22 grudnia 2024 r. Możliwe, że więcej osób miało infekcję, ale nie zauważyły jej lub miały łagodne objawy. Dwóch pacjentów hospitalizowano.

Po zgłoszeniu przypadków holenderskie władze współpracowały w celu zbadania możliwego źródła zakażeń. Badania powiązały zakażenia z mrożonymi borówkami Albert Heijn. Badania z 13 stycznia 2025 r. wykazały obecność wirusa w partii jagód.

Wycofanie produktu

Sieć Albert Heijn wycofała skażone wirusem zapalenia wątroby typu A mrożone borówki. Wycofanie dotyczyło produktów sprzedawanych w opakowaniach 1 kg, oznaczonych datą ważności 14.04.2026 r.

Skażone borówki dostępne były w sklepach sieci Albert Heijn, zlokalizowanych w Holandii oraz Belgii. W Belgii nie zgłoszono żadnego przypadku infekcji.

Zgłoszenie RASFF. Skażone borówki pochodziły z Polski

Zgłoszenie RASFF w tej sprawie opublikowano 14 stycznia 2025 r. Ostatniej aktualizacji dokonała WSSE w Lublinie w dniu 24 stycznia 2025 r. Skażone borówki pochodziły z Polski.

Wirusowe zapalenie wątroby typu A

Wirusowe zapalenie wątroby typu A jest infekcją wątroby wywołaną wirusem zapalenia wątroby typu A. Ta infekcja wirusowa może być tak łagodna, że jest niezauważona. Ludzie, którzy chorują, na ogół czują się zmęczeni i mają niewielką gorączkę, której czasem towarzyszy ból w górnej części brzucha i nudności. Średni czas między ekspozycją a chorobą wynosi 28 dni. 

Źródła:

1. https://www.rivm.nl/en/hepatitis-a/current-information

2. https://favv-afsca.be/nl/producten/terugroeping-van-albert-heijn-16

3. https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/notification/737915

 

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.