Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nadchloran w żywności: projekt opinii EFSA skierowany do konsultacji publicznych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA rozpoczyna publiczne konsultacje w sprawie swojego projektu opinii naukowej dotyczącej zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z nadchloranem w żywności. Niniejsza praca stanowi odpowiedź na prośbę Komisji Europejskiej o ponowną ocenę ryzyka, biorąc pod uwagę nowe dane i zaktualizowaną metodologię, które stały się dostępne od czasu oceny EFSA z 2014 r.

Aktualizacja ADI dla nadchloranu

W ramach przeglądu eksperci zaktualizowali dopuszczalne dzienne spożycie(TDI) dla nadchloranu od 0,3 do 1,4 mikrogramów na kilogram masy ciała na dzień. Zmiana ta odzwierciedla wykorzystanie niedawnego modelu, który zapewnia większą precyzję w ocenie wpływu różnych dawek nadchloranu na poszczególne osoby.

Podstawowym problemem zdrowotnym związanym z nadchloranem jest jego wpływ na funkcję tarczycy. Może on hamować wychwyt jodu przez tarczycę, co jest kluczowe dla produkcji hormonów. U płodów i niemowląt hormony tarczycy są krytyczne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju ośrodkowego układu nerwowego.

Eksperci wstępnie stwierdzili, że przy obecnym poziomie narażenia nie ma ryzyka dla zdrowia ogółu populacja.

Konsultacje potrwają 8 tygodni, aby umożliwić maksymalny udział zainteresowanych stron. Termin nadsyłania komentarzy upływa 11 lutego 2025 r.

Czym jest nadchloran i jak trafia do żywności?

Nadchloran jest zanieczyszczeniem wprowadzanym do środowiska poprzez praktyki rolnicze, na przykład poprzez jego stosowanie w nawozach. Jest również wynikiem działalności przemysłowej, takiej jak produkcja i recykling fajerwerków. W przypadku stosowania na uprawach, zwłaszcza na liściastych warzywach, takich jak szpinak i sałata, nadchloran może gromadzić się w roślinach.

Regulacja poziomu nadchloranu w żywności i wodzie

W 2015 r. Komisja Europejska wydała zalecenie dotyczące monitorowania poziomu nadchloranu w żywności i wodzie. Następnie w 2023 r. wprowadzono rozporządzenie , które ustanowiło maksymalne poziomy nadchloranu i innych zanieczyszczeń w łańcuchu pokarmowym. Na przykład maksymalny poziom 0,05 mg/kg nadchloranu ustalono dla większości owoców i warzyw, a bardziej rygorystyczne poziomy ustalono dla żywności dla niemowląt i mieszanek dla niemowląt.

Źródło: EFSA

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.