Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Oznaczania alergenów na etykietach produktów spożywczych – nowe przepisy w Holandii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Aktualnie przepisy dotyczące ostrożnościowego oznaczania alergenów (Precautionary Allergen Labelling, PAL) są różne w poszczególnych państwach członkowskich, ponieważ Unia Europejska nie wydała jeszcze wiążących reguł w tej kwestii.

W dn. 13 grudnia br. Holandia powiadomiła Komisję Europejską o swoim nowym projekcie dotyczącym przepisów wobec alergenów. Państwa członkowskie mają obowiązek informować KE o każdym projekcie rozporządzenia technicznego, aby zapobiec barierom w handlu w UE. Jest to zatem postrzegane jako ważny krok w kierunku harmonizacji europejskiej.

Dokument Policy Rule on Precautionary Labelling (Polityka Ostrożnościowego Oznaczania Alergenów), został wydany przez holenderskie Ministerstwo Zdrowia, Opieki Społecznej i Sportu.

Cele dokumentu

Dokument określa zasady stosowania ostrzeżeń o potencjalnej obecności alergenów w produktach spożywczych, które mogą powstać w wyniku niezamierzonego zanieczyszczenia (cross-contamination).

  • Zapewnienie ochrony zdrowia konsumentów z alergiami poprzez transparentne informowanie o możliwej obecności alergenów.
  • Zminimalizowanie ryzyka związanego z niewłaściwym stosowaniem ostrzeżeń, co mogłoby prowadzić do ograniczenia wyboru żywności przez alergików lub obniżenia wiarygodności takich oznaczeń.
  • Oznakowanie jest wymagane tylko wtedy, gdy analiza ryzyka wykazuje, że istnieje realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów z alergiami.

Kluczowe postanowienia

Oznakowanie powinno być stosowane w przypadkach, gdy przekroczone zostaną ustalone wartości referencyjne alergenów.

Obowiązkowe jest użycie fraz „Może zawierać xxx” lub „Nieodpowiednie dla xxx” jako standardowego komunikatu.

Produkty rzemieślnicze (np. lokalnie wytwarzane produkty) mają specyficzne regulacje umożliwiające stosowanie ostrzeżeń w przypadku możliwości zanieczyszczenia alergenami, bez konieczności przekroczenia wartości referencyjnych.

Producenci będą mieć obowiązek przeprowadzenia szczegółowych ocen ryzyka oraz dokumentowania działań zapobiegawczych. Konieczne będzie dostosowanie etykiet, co wiąże się z dodatkowymi kosztami administracyjnymi i produkcyjnymi.

Podstawy prawne

Przepisy opierają się na unijnych regulacjach dotyczących bezpieczeństwa żywności i znakowania (np. Rozporządzenie UE nr 1169/2011, nr 178/2002, nr 852/2004).

Mają wejść w życie 1 stycznia 2026 roku.

Znaczenie dla innych państw UE

Holandia, wprowadzając swoje regulacje oparte na naukowo ustalonych wartościach referencyjnych, może stać się punktem odniesienia dla innych państw członkowskich. Regulacja ta może wywołać debatę na poziomie unijnym, prowadząc do bardziej jednolitych standardów.

Zapoznaj się z pełną treścią dokumentu!

Źródło: https://technical-regulation-information-system.ec.europa.eu/en/notification/26499

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.