Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Najważniejsze trendy dla żywności funkcjonalnej i napojów w 2020 r cz.3

Kategoria: Składniki Żywności

Żywność funkcjonalna co prawda nie ma prawnej definicji, ale pojęcie jest szeroko wykorzystywane i wzbudza niemalejące zainteresowanie konsumentów i przemysłu. Przedstawiamy trendy na 2020 dla rynku US.

W tej części artykułu, który jest kontynuacją tekstu opublikowanego w ubiegłym tygodniu (link), przedstawmy kilka kolejnych interesujących trendów na 2020. Co prawda dotyczą głównie rynku US, ale historia pokazuje, że wiele z takich trendów już jest obecnych lub przenosi się na rynki europejskie.

Kształtowanie nastroju

Firmy produkujące żywność i napoje, a także dostawcy składników, szukają nowych innowacyjnych rozwiązań, zwracając szczególną uwagę na obszar ludzkiego nastroju.

Największym wyzwaniem jest znalezienie składnika, który można dodać do żywności lub napoju, który jest:

1) legalny,

2) możliwy do dodania w wystarczających dawkach, aby zapewnić korzyści,

3) spełnia oczekiwania smakowe,

4) spełnia oczekiwania konsumentów

5) ma sens w tym produkcie.

Jednym z niewielu przykładów rynków gdzie odniesiono sukces jest Japonia, gdzie firma cukiernicza Ezaki Glico wprowadziła w 2005 roku produkt redukujący stres „Mental Balance Chocolate GABA”, który wciąż jest na rynku i zarabia 50 milionów dolarów rocznie na sprzedaży detalicznej.

Wykazano, że GABA (kwas gamma-aminomasłowy) zwiększa koncentrację i zmniejsza stres. Normalna czekolada naturalnie zawiera 9 mg GABA na 100 gramów; Czekolada MAB Balance Balance zawiera 280 mg na 100 gramów.

Główny nacisk kładziony jest na substancje nootropowe, substancje poprawiające sprawność umysłową, często naturalnie występujące w produktach spożywczych, w tym jajach, zielonej herbacie, szpinaku i kawie (kofeina jest w tym przypadku nootropowa).

Obecnie największą uwagę zwraca się na kanabidiol (CBD). Chociaż istnieją poważne wyzwania regulacyjne (i smakowe), jest to składnik, który jest łatwo zrozumiały dla konsumentów i chętnie wprowadzany w nowych produktach.

Dla przykładu w Wielkiej Brytanii start-up Nooro’s Mind Fuel snack bar, oferuje batony z CBD, które zostały wprowadzone do sklepu Planet Organic. Produkt stał się najszybciej sprzedającym się produktem przekąskowym dla sieci w ciągu ostatnich 10 lat.

Każdy batonik zawiera 25 mg organicznego CBD pochodzącego od małego niezależnego plantatora w Wielkiej Brytanii; produkt zawiera również inulinę.

Nowo Zelandzka marka napojów nootropowych Ārepa oferuje konsumentom jasność umysłu i spokój oparty na nieodłącznych zaletach czarnej porzeczki nowozelandzkiej i nowozelandzkiego wyciągu z kory sosny Enzogenol. Oba składniki wykazały dobre wyniki w badaniach klinicznych. Ārepa jest sprzedawany online oraz w supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością i kawiarniach. „Odkryliśmy, że im bardziej osoba była zestresowana , tym większy był dla niej efekt naszego produktu”, powiedział założyciel Angus Brown. „Postanowiliśmy więc sprzedawać ludziom produkty w tych miejscach i chwilach w których są najbardziej narażeni na stres; takich jak kawiarnie szpitalne, studenckie czy korporacyjne. Jest szpital, który sprzedaje więcej produktu niż jeden z największych supermarketów. ”

Tłuszcz znów popularny

Badanie konsumenckie przeprowadzone przez International Food Information Council (IFIC) w 2019 wśród populacji USA pokazuje, jak tłuszcz pochodzący z diety traci swój związek z tłuszczem i przyrostem masy ciała. 50% respondentów wskazało cukier i węglowodany jako źródło kalorii, które najprawdopodobniej spowodują przyrost masy ciała, w porównaniu z zaledwie 13%, które wymieniło tłuszcz. To ogromny zwrot w niecałe dziesięć lat. W 2010 roku to tłuszcz był demonem dietetycznym, a 70% Amerykanów próbowało zmniejszyć spożycie tłuszczu.

Przesunięcie opinii naukowych do punktu gdzie uznaje się, że istnieje niewiele dowodów na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych związanych z tłuszczami nasyconymi, jest czymś, co konsumenci dbający o zdrowie mogą łatwo znaleźć w Internecie. Inne czynniki wpływające na decyzje konsumentów to zatwierdzenie Amerykańskiego Stowarzyszenia Diabetologicznego, które nazwało dietę wysokotłuszczową i nisko węglowodanową, taką jak keto, efektywną dietą przeciw cukrzycy. Pomogły również sukcesy, jakie wielu lekarzy odniosło dzięki diecie o wyższej zawartości tłuszczu w odwracaniu cukrzycy typu 2.

Nie tylko sprzedaż pełnotłustych produktów mlecznych, masła i awokado została wsparta przez rosnącą akceptację tłuszczu przez konsumentów, ale również pojawiają się nowe produkty o wyższej zawartości tłuszczu, takie jak:

  • FattBar: Promowany jako „zdrowe serce”, to seria wysokotłuszczowych batonów składających się z orzechów, kakao i cykorii. Wegańskie i bezglutenowe są sprzedawane na Amazon oraz w Whole Foods i innych sklepach w Europie.
  • Butter Coffee Bombs: Ta marka jest dobrym przykładem tego, jak typ produktu wytwarzany w domu przez entuzjastów może pojawić się jako zapakowany produkt w sklepie spożywczym. „Tłuszczowe bomby” w połączeniu z dietami nisko- węglowodanowymi i keto dotyczą głównie składników takich jak olej kokosowy, masło i masło klarowane ghee, kakao w proszku i chia. Zapewniają przyjemny smak w sycącej przekąsce. Produkt zawiera również kolagen, zwiększając potencjalne korzyści zdrowotne „bomby tłuszczowej” dla skóry, co jest jednym z powodów, dla których kobiety w wieku 15-20 lat należą do największych fanów marki.

Dawniej zazwyczaj marki odnoszące sukcesy koncentrowały się na zapewnieniu jednej korzyści. Ale ponieważ poglądy na temat zdrowia stały się bardziej różnorodne, marki muszą zapewniać więcej niż jedną korzyść, aby zaspokoić potrzeby konsumentów. Dobrym przykładem jest Koia, marka roślinnych napojów o niższej zawartości cukru, których sprzedaż zbliża się do 20 milionów dolarów w okresie krótszym niż cztery lata od premiery. Firma ma linię produktów ketonowych z jedynie 5 gramami węglowodanów netto i 12 gramów białka z białka z brązowego ryżu, białka grochu i białka ciecierzycy - i bez dodatku cukru.

Koia zawiera rośliny, białka, mniej cukru i mniej węglowodanów - wszystko to wśród 10 długoterminowych trendów konsumenckich. Takie podejście oferuje kilka korzyści, które mają sens dla konsumenta – strategia ta będzie coraz częściej podstawą przyszłych sukcesów w dziedzinie zdrowia i dobrego samopoczucia.

Zródło: Opracowanie New Nutrition Business , Nutraceuticals World

Autor:FoodFakty
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.