Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naukowcy wiążą ultraprzetworzoną żywność z problemami zdrowotnymi i ryzykiem przedwczesnej śmierci

Kategoria: Składniki Żywności

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public, a opublikowanych w maju br. w The BMJ, wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności, zwłaszcza przetworzonego mięsa, słodkich produktów śniadaniowych oraz napojów zawierających cukier lub sztucznie słodzonych, może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci.

Zarówno społeczeństwo, jak i społeczność naukowa wykazały duże zainteresowanie zrozumieniem wpływu ultraprzetworzonej żywności na zdrowie, która obecnie stanowi ponad 60% dziennie przyjmowanych kalorii przez Amerykanów.

Przebieg badań i podgrupy żywnosci

Chociaż w wielu badaniach analizowano żywność ultraprzetworzoną, zespół z Harvarda dodał nową warstwę: skupił się na konsekwencjach zdrowotnych określonych jej rodzajów. Dokonali tego, badając dietę i wyniki zdrowotne ponad 114 000 dorosłych Amerykanów biorących udział w badaniach Nurses' Health Studies I i II oraz Health Professionals Follow-up Study, którzy co cztery lata przez ponad trzydzieści lat raportowali swoje nawyki żywieniowe.

Naukowcy określili ilościowo dzienne spożycie ultraprzetworzonej żywności przez uczestników w dziewięciu podgrupach: ultraprzetworzone pieczywo i produkty śniadaniowe; tłuszcze, przyprawy i sosy; pakowane słodkie przekąski i desery; napoje słodzone i sztucznie słodzone; dania gotowe do spożycia; przetworzone mięso; pakowane pikantne przekąski; desery na bazie mleka; i różne.

Uczestnicy, którzy spożywali najmniej ultraprzetworzoną żywność, jedli trzy porcje dziennie; uczestnicy, którzy spożywali najwięcej, zjadali około siedmiu porcji dziennie. W okresie objętym badaniem 48 193 uczestników zmarło z przyczyn takich jak nowotwory, choroby układu krążenia, choroby układu oddechowego i choroby neurodegeneracyjne.

Co wykazało badanie - wnioski?

Badanie wykazało, że uczestnicy, którzy jedli najwięcej ultraprzetworzonej żywności, byli o 4% bardziej narażeni na ryzyko zgonu z jakiejkolwiek przyczyny, a także o 8% wyższe ryzyko zgonu z powodu chorób neurodegeneracyjnych w porównaniu z tymi, którzy jedli najmniej ultra-przetworzonej żywności. Przetworzone mięso było rodzajem żywności najsilniej powiązanym ze zwiększonym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny. Napoje słodzone cukrem i sztucznie słodzone, desery na bazie nabiału oraz ultraprzetworzona żywność śniadaniowa również wykazywały związek z wyższą śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny, podobnie jak podgrupa „różne”, która obejmowała głównie sztuczne słodziki.

Naukowcy zauważyli, że ostatecznie najważniejsza dla zdrowia jest ogólna jakość diety, a żywność ultraprzetworzona to zróżnicowana kategoria, obejmująca wiele produktów uznawanych za zdrowe.

Na przykład płatki zbożowe czy pieczywo pełnoziarniste są również uważane za żywność ultraprzetworzoną, ale zawierają różne korzystne składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy i minerały. Z drugiej strony, ludzie powinni unikać lub ograniczać spożycie niektórych ultraprzetworzonych produktów spożywczych, takich jak przetworzone mięso, napoje słodzone cukrem, a także napoje potencjalnie sztucznie słodzone.

Źródło: https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/ultra-processed-foods-some-more-than-others-linked-to-early-death/

https://www.bmj.com/content/385/bmj.q793

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.